© Hetedhétország - Minden jog fenntartva!
Impresszum - Kapcsolat - Partnerek - Médiaajánlat - RSS - Adatvédelem
Kultikus gasztrohelyszín nyílt Lyonban
2019. november 5.

A lyon-i Cité Internationale de la Gastronomie interaktív kulturális helyszínként biztosítja Lyon gasztronómiai örökségének továbbvitelét.
Az 2019. október 19-én Lyon-ban megnyílt a Cité Internationale de la Gastronomie a frissen felújított Grand Hôtel-Dieu de Lyon épületében kapott helyet.
A nagyszabású projekt a grandiózus és történelmi Grand Hôtel Dieu egyik kereszt alakú épületrészében kapott helyet. A 375 méter hosszú épületkomplexumot a 12. században kezdték építeni, és egészen 2010-ig Franciaország leghíresebb és fontosabb kórháza volt. Ma pedig egy gyönyörűen rendbe hozott vásárközpont - termelői piaccal és boltokkal - a Rhône folyó mentén.
A Cité Internationale de la Gastronomie a Grand Hôtel-Dieu-n belül egy 3 930 négyzetméteres területet foglal el az északi oldalon. A bemutatótér egyes szekciói a 16-17. századból származnak, egy központi kupolás épülettel és a hozzá tartozó két szárnnyal. Az egész projekt elrendezése a „gasztronómia az étkezés és az egészség határán" tematikára épül. Arra tanítja a látogatókat, hogy miként kell jól étkezni, hogy lehet összekötni az egészséges étkezést a szenvedélyes, élménydús főzéssel és bemutatja a legújabb élelmiszerekkel kapcsolatos kutatásokat és eredményeket is.
A Cité Internationale de la Gastronomie a Grand Hôtel-Dieu-n belül egy 3 930 négyzetméteres területet foglal el az északi oldalon. A bemutatótér egyes szekciói a 16-17. századból származnak, egy központi kupolás épülettel és a hozzá tartozó két szárnnyal. Az egész projekt elrendezése a „gasztronómia az étkezés és az egészség határán" tematikára épül. Arra tanítja a látogatókat, hogy miként kell jól étkezni, hogy lehet összekötni az egészséges étkezést a szenvedélyes, élménydús főzéssel és bemutatja a legújabb élelmiszerekkel kapcsolatos kutatásokat és eredményeket is.
Az épületben látható állandó kiállítások és időszakos tárlatok egy-egy élelmiszerrel, termőterülettel, vagy éppen egy érdekes vidék étkezési szokásaival foglalkoznak.
Több állandó kiállítást is megtekinthetünk: a "Bon Appétit" a Lyon-i gasztronómia történetét meséli el, a "Grand Hôtel Dieu" bemutatja az épület történetét, illetve az étekezés és az egészség kapcsolatát, a „Gasztronómiai atlasz” című kiállítás a világ kulináris hagyományait és a gasztronómia nagy alakjait ismerteti, az "Á table!" részleg a piacok világába repíti el a látogatókat, ahol főként a francia alapanyagokkal ismerkedhetünk, az "Et demain?" részleg pedig a jövő élelmiszerellátásának témakörét járja körbe, a gyerekeket pedig a "Miam Miam!" gasztronómiai játéktér várja.
Ezenkívül interaktív workshopokat, konferenciákat, előadásokat és interaktív kísérleteket is tartanak. A műhelymunkákon résztvevők megkóstolhatják, megérinthetik és megszagolhatják a konyhaművészeti alkotásokat.
Címlapfotó: ©ThierryFournier/Metropole Lyon
Kapcsolódó hírek
Népszerű
- Gyönyörű gyerekbarát strandok Olaszországban - megmutatjuk a 15 legjobbat
- Turistaút Ferenc pápa nyomdokában
- A Napkirály 10 legszebb műve
- Friss információk 2025: utazási, közlekedési hírek, benzinárak és rendkívüli időjárás
- Sikerült megtisztítani a Großglockner alpesi panorámautat a hótól - kiderült, mikortól járható
- Dürer híres nyulának egy macska volt a modellje
- Ennél szebb Szantorini már nem lehet: húsvéti lángok borítják be a szigetet - videó
- Idén négynapos lesz a Hollókői Húsvéti Fesztivál - itt a részletes program
- Húsvéti tűzijáték Firenzében
- Ezek a legkülönlegesebb húsvéti hagyományok Olaszországban