Rózsa Sándor börtöne EU zászlóval és orgonaszóval küldi a szolidaritás jelét

2020. május 7.

print Hetedhétország.hu

Rózsa Sándor börtöne EU zászlóval és orgonaszóval küldi a szolidaritás jelét

2020. május 7-én a Kufstein-erőd a várra vetített Európa zászlóval a határokon átnyúló szolidaritás jelét küldte a szomszédos Bajorországnak. Az EU embléma csillagai azt az összetartozást szimbolizálják Kufstein számára, amely nélkül a város kereskedelme, turizmusa nem létezne.

Kufstein történelmileg szorosan kapcsolódik a szomszédos Bajorországhoz. A Kufstein-erőd évszázadok óta számos határvita túlélője.

A várat 1205-ben építették a bajor püspök rendeletéből. A középkorban bajor hercegek birtoka volt.

1504-ben I. Miksa szerezte meg Kufsteint és környékét, 1512-ben meg is erősíttette a várat. Ekkor épült a 4-8 méter vastag falaival minden korabeli ostromot kibíró Kaiserturm (Császártorony) is. Miksa a várat és környékét Tirolhoz csatolta, amely azóta is Tirolhoz tartozik.

A várost a bajorok 1703-ban felgyújtották; 1805 és 1814 között egész Tirollal együtt bajor kézen volt. Az erődítmény 1865-ig rettegett börtön volt.

A Kaiserturm celláiban a magyar politikai foglyokat is őriztek: Wesselényi Miklóst, Batsányi Jánost, Szentjóbi László, Teleki Blanka, Lövey Klára, Szulyovszky Menyhért és Kazinczy Ferenc. Itt raboskodott a 13. számú cellában 1857-1865 között Rózsa Sándor, a híres betyár is.

A Kufstein-erőd a látogatók számára 2020. május 30-án nyílik meg újra. Orgonája azonban minden nap megszólal, hangja Bajorországig hallatszik.

(Címlapfotó: TVB Kufsteinerland/Hans Osterauer)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play