Nyugodtan nyaralhatunk Horvátországban, hazatérés után nem kell karanténba vonulni

2020. június 10.

print MTI/Hetedhétország.hu

Nyugodtan nyaralhatunk Horvátországban, hazatérés után nem kell karanténba vonulni

Június 12-én újra megnyílik a magyar-horvát határ, így már nem kell karanténba vonulniuk azoknak, akik Horvátországból térnek haza.

Péntektől a magyar és a horvát állampolgárok is korlátozásoktól mentesen utazhatnak a két országba mind a hét közös határátkelőhelyen.

Horvátország már május 29-től teljesen megnyitotta saját határait a magyar utazók előtt, azonban a hazatérőknek ekkor még 14 napos karanténba kellett vonulniuk. Most azonban már minden korlátozástól mentesen lehet az adriai tengerpartra utazni, tehát nem kell karanténba vonulni.

Fontos, hogy nyaraláskor a helyi járványügyi intézkedéseket, illetve szabályokat mindenki vegye figyelembe. A határátlépésnél továbbra is felveszik a külföldi állampolgárok adatait, és a horvátországi tartózkodás alatt mindenkinek be kell tartania a közegészségügyi intézet ajánlásait is.

A beutazásnál meg kell adni az úti célt, a telefonszámot és az e-mailcímet. Egy alkalmazás segíti a gyorsabb határátlépést. Ki kell tölteni előre a entercroatia.mup.hr oldalon fellelhető űrlapot, aki ezt nem teszi meg, azoknak a határon kell megtenniük. Várhatóan erre külön sávot is nyitnak. A formanyomtatvány egyelőre csak angol nyelven érhető el, de további 12 nyelvre fordítják le. Erre azért van szükség, hogy bármilyen probléma felmerülése esetén értesíteni tudják az országban tartózkodó külföldieket. Ilyen lehet például egy járványgóc kialakulása.

A határon továbbá a turisták angol nyelven megkapnak minden információt arról, hogyan viselkedjenek a szállodákban, strandokon és éttermekben. Ezek az ajánlások a társasági távolságtartás szabályait és a higiéniai előírásokat veszik számba.

 


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play