Ha külföldi nyaralást tervez, erről feltétlenül tudnia kell

2020. június 4.

print Hetedhétország.hu

Ha külföldi nyaralást tervez, erről feltétlenül tudnia kell

Több országba már a magyarok szabadon beléphetnek, azonban a visszafelé út korántsem gördülékeny. Van amelyik országból már szabadon hazajöhetünk és van amikor a nyaralás vége két hét hatósági karantén lehet.





A hatályos szabályok szerint a külföldről hazatérő magyar állampolgárok a határon egészségügyi vizsgálaton esnek át. Ha felmerül velük szemben a fertőzés gyanúja, kijelölt karanténba kerülnek. Ha nem merül fel fertőzésgyanú, akkor elrendelik velük szemben a hatósági házi karantént. Mentesül a hatósági házi karantén alól az, aki meggyógyult a fertőzésből és tünetmentes, valamint az, aki igazolja, hogy külföldön 14 napos vagy azt meghaladó járványügyi megfigyelés hatálya alatt állt.

Jelenleg szabadon a következő országokba utazhatunk:

Horvátország: Június 12-én újra megnyílik a magyar-horvát határ, így már nem kell karanténba vonulniuk azoknak, akik akik horvátországi utazásból térnek haza; a magyar és a horvát állampolgárok is korlátozásoktól mentesen utazhatnak a két országba mind a hét közös határátkelőhelyen.

Németország: Június 6-án reggel 8 órától megszünteti azokat a korlátozásokat, amelyek a Magyarország és Németország közötti személyforgalomra eddig vonatkoztak. Ez azt jelenti, hogy német állampolgárok szabadon beutazhatnak Magyarország területére, és azok a magyar emberek, akik Németországból térnek haza, mentesülnek a karanténkötelezettség alól.

Ausztria. Június 5-től nem lesz szükség negatív koronavírus-tesztre és karanténba sem kell vonulni az Ausztriába történő utazás, valamint az onnan történő hazatérés esetén.

Csehország: Június 5-től nem lesz szükség negatív koronavírus-tesztre és karanténba sem kell vonulni a Csehországba történő utazás, valamint az onnan történő hazatérés esetén.

Szlovákia: Június 5-től nem lesz szükség negatív koronavírus-tesztre és karanténba sem kell vonulni a Szlovákiába történő utazás, valamint az onnan történő hazatérés esetén.

Szlovénia: Május 28-tól mindkét ország polgárai karantén és más korlátozások nélkül átkelhetnek a két állam határán; azaz nem kell se koronavírus-teszt, se 14 napos karantén az országba való belépéshez, se a hazajövetelhez.

Szerbia: Május 25-től korlátozás nélkül léphetik át a magyar-szerb határt a két ország állampolgárai. A kétoldalú egyeztetések eredményeként a szerb állampolgárok karanténkötelezettség és vírusteszt nélkül beléphetnek Magyarországra, és magyar állampolgárok is így térhetnek vissza Szerbiából.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play