Ismét tűz pusztít egy francia katedrálisban: kigyulladt a székesegyház Nantes-ban

2020. július 18.

print Hetedhétország.hu

Ismét tűz pusztít egy francia katedrálisban: kigyulladt a székesegyház Nantes-ban

A tűzoltóság szerint a Nantes székesegyházában súlyos tűz tört ki.

Az észak-franciaországi Loire-Atlantique tűzoltósága elmondta az AFP-nek, hogy a mentőszolgálatok 7.44-kor kapták a riasztást.

60 tűzoltót küldtek ki, de tüzet egylőre nem tudják megfékezni, tovább terjed. Az első jelentések szerint a katedrális 1620-ban készült orgonája és több, 16. századi üvegablaka is megsemmisült.

Az első feltételezések szerint gyújtogatás okozhatta a nantes-i székesegyházban a tüzet, erre utal, hogy egyszerre három helyen keletkezett tűz.

Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul de Nantes (c) wikipedia

A nantes-i katedrálist, vagy más nevén a Szent Péter és Szent Pál katedrálist (Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul de Nantes) 1434-ben kezdték el építeni és 457 év után, 1891-ben fejezték be. Bretagne tartomány legmagasabb katedrálisának számít, magassága meghaladja a Chartres-i vagy a párizsi Notre-Dame katedrális magasságát is. Az egyetlen katedrális a térségben, melynek építőanyaga a Loire egyik jellegzetes köve, a fehér tufa.

 

A katedrálisban található az utolsó breton herceg, II. Ferenc és felesége síremléke, amely lányuk, Bretagne-i Anna kérésére készült 1502-ben és igazi mesterműnek számít, angyalok, kutyák és kimérák, mesebeli szörnyek vigyázzák álmukat.

Nantes egyike a legszebb városoknak Franciaországban, Bretagne történelmi fővárosa. 

(Címlapfotó: Nantes-i katedrális (c) wikipedia/Nicolas Raymond)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play