Egy ostoba szelfi tette tönkre a legszebb nőt az olasz múzeumban

2020. augusztus 4.

print Hetedhétország.hu

Egy ostoba szelfi tette tönkre a legszebb nőt az olasz múzeumban

Az osztrák turista egy igazán csábító szelfit akart készíteni, ezért beleült Napoleon húgát ábrázoló híres szobor ölébe.





Az akció eredménye: Antonio Canova Pauline Bonaparte-ről készült márványszobrának két lábujja letört.

Az osztrák férfi egy turistacsoporttal ment el Antonio Canova (1757-1822) olasz szobrász Treviso közelében, Possagno-ban található múzeumába. A vandál a szelfi készítéséhez a beleült Pauline Bonaparte (Paolina Borghese) szobrának ölébe, és letörte két lábujját.

A csoport ezután elhagyta a múzeumot anélkül, hogy bejelentette volna a károkat. A múzeum vezetősége néhány perccel az esemény után megtalálta a töredékeket, a megfigyelő rendszerek videóinak és a turista regisztrációs űrlapjának segítségével azonosította a csoportot, majd szólt a carabinieri-nek.

A possagno-i Antonio Canova Múzeumot 1836-ban alapították a művész szülőhelyén, ahol Canova márványszobrainak gipszmodelljei láthatók. A Vénuszként ábrázolt hercegnő a Possagno-i Canova Múzeum gyűjteményének legismertebb alkotása. A Pauline Bonapartét ábrázoló gipszmodell eredetije a római Galleria Borghese-ben látható.

Pauline Bonaparte Borghese, Napóleon húgának márványszobra a klasszicizmus egyik remekműve, Canova pamlagon fekvő Győzedelmes Vénuszként (Venus Victrix ) ábrázolja.

A meztelen nőalak könyökölve nyúlik el egy heverőn,  egyik kezében utalásként az Iliászra almát tart. Máig vitatott, Napóleon kedvenc húga valóban meztelenül ült-e modellt, ő maga arra a kérdésre, hogy pózolhatott ilyen kevés ruhában egy szobrász előtt, azt válaszolta: be volt fűtve a műterem.

2011-ben Miss Italia szépségkirálynő-választást tartottak az olasz képzőművészet nőket ábrázoló alkotásai között. Meglepetésre nem Mona Lisa fejére került a legszebbnek járó korona. Ki a legszebb nő az olasz képzőművészetben? Erre a kérdésre kereseték választ Az olaszok és a szépség elnevezésű felméréssel. A képzőművészet legszebbjének járó Miss Italia-díjat Paolina Borghese nyerte el. Leonardo híres Mona Lisája csak a hatvankettedik helyen végzett.

(Címlapfotó: Canova: Vénus Victrix/Paolina Borghese (c) wikipedia)





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play