Vérfarkassá változó boszorkányról szól a Hohenwerfen vár új látványossága

2020. augusztus 5.

print Hetedhétország.hu

Vérfarkassá változó boszorkányról szól a Hohenwerfen vár új látványossága

A salzburgi Hohenwerfen-várkastély legújabb kiállítása a helyi boszorkányok történeteit meséli el, és a boszorkányperek világába kalauzolja a látogatókat.





A „Mythos Jackl“ című, többszintes tárlat leglátványosabb eleme egy hologram vetítés, amelynek segítségével szó szerint a látogató körül zajlik egy boszorkányper – adta hírül az orf.at.

Sonderausstellung: Mythos Jackl – Zauberer und Hexen in Salzburg

A kiállítás részlete (c) salzburg-burgen.at

A vár alatti Werfen falucskában 1675-90 között több boszorkányper is zajlott, amellyekkel a helyi hatalom birtokosai a kolduló utcagyerekeket, zsiványokat igyekeztek elijeszteni. Egyikük, Jackl, rendszeresen megmenekült az üldözői elől. A legenda szerint vérfarkassá tudott változni, ez volt a különleges képessége.

A tárlat a felnőtteknek és a családoknak egyaránt tartogat érdekességeket. A boszorkányperek világát életnagyságú alakok idézik meg, a híres vagy éppen hírhedt személyek mellett legendás varázslók és mesebeli boszorkányok is megelevenednek.

A gyerekeket egy különleges selfie-tér is várja: a kicsik szüleikkel egy seprűre ülhetnek fel, és virtuálisan körberepülhetik a várat. Az ifjú látogatókat egy erdei házikó is várja, ahol egy boszorkány teljesít különféle varázslatokat.

A felnőttek számára is tartogat érdekességeket a kiállítás: a Cantat Heritage boszorkányperek története után kutató muzeológusai az 1689-es per anyagát dolgozták fel. Az eljárást egy stúdióban játszották újra, majd hologramként vetítik a tárlat terébe. A látogatót tehát a boszorkányüldözés közepébe kerül, térben is körülötte történnek az események.

A kiállítás vendégei a guillotine ősével is megismerkedhetnek. A kutatók egy 1678-as forrásban találták meg a kivégzőeszköz leírását, amelyet alapján sikerült rekonstruálni a francia forradalom 110 évvel későbbi eseményeiből ismert szerkezet elődjét.

Hohenwerfen, Ausztria egyik legszebb és legnagyobb, épségben maradt középkori vára.

(Címlapfotó: Burg Hohenwerfen (c) salzburg-burgen.at)





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play