Pezsgő kulturális negyed lesz a budai Margit-körút

2021. február 10.

print Hetedhétország.hu

Pezsgő kulturális negyed lesz a budai Margit-körút

Ahogy a kezdeményezés lépésről lépésre valósul meg, úgy alakul ki egy élettel teli, fenntarthatóbb városrész.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Margit-negyed program megvalósítása: megszületett a döntés az ingatlanhasznosítási pályázatokról, vagyis új bérlők költözhetnek a Margit körút mentén jelenleg üresen álló önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiségekbe.

A kiválasztott pályázatok alapján az új bérlők olyan kulturális vagy civil szervezetek, akik munkájukkal, működésükkel előmozdíthatják a Margit-negyed program célját, segíthetnek abban, hogy újra élet költözzön Buda kapujába.

A II. kerületi városvezetés 2020 végén hívta életre a Margit-negyed kezdeményezést, amelynek célja a Margit körút és környékének megújítása: a városrész megtöltése társadalmi célú, közösséget szolgáló, civil kezdeményezésekkel, kulturális élettel, illetve kis- és középvállalkozásokkal. A környék, bár helyrajzát tekintve ideális kereskedelmi igények kiszolgálására, és egykor komoly vásárlóerővel rendelkezett, sajnos sokat vesztett presztízséből az elmúlt 25-30 évben. Sok lehetőség kínálkozik a fejlesztésre, amennyiben az a jelenlegi lakossági igények, fogyasztási szokások figyelembevételével, sikeres példákból építkezve, megfelelő szereplők bevonásával és koncepció kialakításával történik. Ahogy a kezdeményezés lépésről lépésre megvalósul; segíti egy élettel teli, fenntarthatóbb városrész kialakítását.

A nyertes pályázók kedvezményes díjszabással jutnak majd hozzá a helyiségekhez, ami mindenképp nyereség, hiszen az üresen álló ingatlanok önmagukban is költségeket jelentenek az önkormányzat számára. A nyertesek között van irodalmi kávézó, galéria, van, aki a lakhatási szegénység elleni küzdelmet tűzte ki céljául és van, aki közösségi programokat szervez.

„Komoly eredmény tehát, hogy amíg a vészhelyzeti időszak tart, kiválasztásra kerülhettek azok, akik elsőként vehetik igénybe a hosszú ideje üresen álló ingatlanokat, és amint újranyithatnak az üzletek, hozzájárulnak ahhoz, hogy felpezsdüljön az élet a Margit-negyedben, élhetőbb és élményekkel teli városrésszé válhasson.” – közölte Berg Dániel, alpolgármester, a Margit Negyed szakmai testületének elnöke. A felpezsdülő kulturális és közösségi élet közvetlen gazdasági hatásaként új versenypiaci szereplők jelenhetnek meg, célzott fejlesztések valósulhatnak meg, pályázati források válnak elérhetővé, az ingatlanok kihasználtsága és értéke is növekedhet, mely tovább javíthatja a városképet.

Mindeközben a program folytatódik, következő lépésként arra koncentrál, hogy feltérképezze a helyi vállalkozói kör, a lakosság és a kulturális szereplők igényeit, lehetőségeit, illetve szinergiákat találjon már futó vagy induló programokkal.

„A kerületi önkormányzat célja, hogy az ingatlanok hasznosulása a lehető legnagyobb hozzáadott értéket képviselje a környék szempontjából, egyúttal feladat, hogy folytassuk a tájékoztatást, a szakmai és lakossági egyeztetést arról, hogy kinek, mit jelenthet a jövőben a Margit-negyed.” – mondta Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere.

Ezt a folyamatot az év második felében elkészülő tanulmányban fogja összegezni a városvezetés, ami alapján átfogóbb programok indítását is tervezik a következő fázisokban.

(Nyitókép: Margit-körút (c) hetedhetorszag)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play