6 világhírű látnivaló, ahol tilos a fényképezés

2021. augusztus 5.

print Hetedhétország.hu

6 világhírű látnivaló, ahol tilos a fényképezés

Mi az első dolog, amit teszünk, ha meglátunk egy nevezetességet? Nos, természetesen egy fénykép. De a világ számos nevezetességénél pontosan ez az, ami valójában tilos.

Sok utazó ismeri a helyzetet: elmész egy nevezetességhez, és azonnal kattogni kezdenek a fényképezőgépek, mert meg akarod örökíteni a pillanatot az utókornak vagy a közösségi médiának. Amit kevesen tudnak: egyes világhírű látnivalóknál tilos fotózni. Melyek ezek? 6 helyet mutatunk, ahol szigorúan tilos fényképeket készíteni.

Párizs: Eiffel-torony

Talán azt gondolja, hogy "Várj egy percet, én már jártam ott és készítettem legalább 100 képet". Eddig minden rendben - de ha éjszaka fotózza az Eiffel-tornyot, óvatosnak kell lennie. Legalábbis, ha kereskedelmi célokra akarja használni őket, vagy ha a közösségi médiában akarja megmutatni őket.

Az ok: az Eiffel-torony megvilágítása 1985 óta szerzői jogvédelem alatt áll. Csak azok vannak biztonságban, akik ezt a szerzői jogot használják a képeikhez: "Tour Eiffel - Illuminations Pierre Bideau". Tehát: fotózni szabad, de a fotók használata gyorsan problémássá válhat az Insta, a fotófelhők és hasonlók idején.

Agra: Taj Mahal

A Taj Mahal szintén a városnézés egyik fénypontja, és több ezer kép kering róla az interneten. A komplexum belsejét azonban tilos fényképezni.

A turistáknak a belépéskor le kell adniuk a fényképezőgépeket és az állványokat. Ezenkívül a mobiltelefonokat ki kell kapcsolni, vagy legalábbis el kell némítani, hogy megőrizzék a csendet a szent csarnokokban. Eddig csak néhány hivatásos fotósnak engedélyezték, hogy képeket készítsen a Taj Mahal belsejében.

London: Westminster apátság

Ez Anglia leghíresebb temploma, ahol számtalan brit királyi család tett fogadalmat. Természetesen kívülről nem okoz gondot a fényképezés, de a templom belsejében nem szabad fényképezni.

Az egyház honlapja szerint az embereknek inkább a templom szépségét kell élvezniük, mintsem a legjobb téma hajszolniuk.

London: Trafalgar tér

Egy újabb nevezetesség Londonban, amelyet tilos egyszerűen lefényképezni. Közvetlenül a város polgármesterétől kell engedélyt kérni, ha valaki a híres helyszínt és más nevezetességeket akar fotózni. A jó dolog az, hogy ez a korlátozás csak a hivatásos fotósokra vonatkozik - a turisták büntetlenül fotózhatnak.

Szentpétervár: A borostyánszoba reprodukciója

Az igazi borostyánszoba elveszett, de az oroszországi Szentpéterváron található reprodukciója szintén keresett fotómotívum. Ez azonban valójában tilos. A Katalin-palota különleges helyiségében szigorúan tilos fotózni. A felügyelet ellenére azonban néhány "okos" embernek még mindig sikerül képeket posztolnia róla a közösségi médiában.

Róma: Sixtus-kápolna

Itt található a világ egyik leghíresebb mennyezeti freskója, az Ádám teremtése, de a fényképezés szigorúan tilos. Bárkit, akit ezen kapnak, kizárással vagy akár a fényképezőgép elkobzásával fenyegetnek. Bizarr: Az Instagramon a kápolnáról készült néhány pillanatfelvétel úgy tűnik, mintha magától Ferenc pápától származna. És ha Ferenc pápa nem is olyan kényes a képek tiltására...

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play