Művészeti csúcspontok ősszel: Hat kiállítás, amelyet érdemes megnézni a nagy svájci múzeumokban

2021. szeptember 15.

print Hetedhétország.hu

Művészeti csúcspontok ősszel: Hat kiállítás, amelyet érdemes megnézni a nagy svájci múzeumokban

Legyen szó a svájci expresszionizmusról, Goya világáról vagy a Frida Kahlo színeiben való interaktív elmerülésről - a következő kiállításokat mindenképpen érdemes megnézni.

Kunst Museum Winterthur: expresszionizmus Svájcban

Az expresszionizmus úttörő volt a 20. század svájci művészetében, és a helvéciai modernizmus legerősebb és legnagyobb hatású stílusának tartják. A Kunst Museum Winterthur nagyszabású panorámája a svájci művészettörténet e fontos fejezetének legátfogóbb vizsgálatát ígéri - és a színek és formák robbanásszerű megjelenését.

Az expresszionizmusról szóló kiállítás 2022. január 16-ig tekinthető meg. 

MASI Luganóban: Nicolas Party - Rovine

A luganói MASI 2022. január 9-ig mutatja be Nicolas Party svájci művész első átfogó egyéni kiállítását, aki az elmúlt években a nemzetközi művészeti szcéna egyik legfontosabb képviselőjeként tudott érvényesülni. A 2013 és napjaink között készült pasztellfestmények és szobrok válogatása egy olyan térben lesz látható, amelyet a művész helyspecifikus falfestményekkel alakított át.

A kiállítás emellett a múzeum épületének határait is átlépi egy nagyméretű szoborral a LAC előtti Belvedere kert gyepén.

Lichthalle MAAG Zürichben: Viva Frida Kahlo - Immersive Experience

Az új MAAG Lichthalle szeptember 22-én nyitja meg kapuit a "Viva Frida Kahlo - Immersive Experience" című világpremierrel. A mexikói művész művei még soha nem voltak láthatóak fénykiállításon. A MAAG Light Hall az első olyan állandó múzeum Svájcban, amely kizárólag kivetített kiállításokat mutat be. A nagy művészek műveit megvilágítják, animálják, megzenésítik és kivetítik a falakra, mennyezetre és padlóra.

A kiállítás 2022. január 2-ig tekinthető meg. 

Kunsthaus Zürich

2021. október 9-én nyitja meg kapuit a kibővített Kunsthaus Zürich. A David Chipperfield Architects által tervezett bővítéssel az épületegyüttes Svájc legnagyobb művészeti múzeumává válik. Mind a meglévő épületekben, mind a bővítésben a közönség a Kunsthaus gyűjteményének új műveivel találkozhat, felfedezheti az eddig ritkán bemutatott magángyűjteményeket, és izgalmas új nyilvános terekbe juthat. 

Fondation Beyeler Bázelben: Goya

A Fondation Beyeler, a modern és kortárs művészet múzeuma az eddigi egyik legfontosabb, Spanyolországon kívüli kiállítást Francisco de Goyának (1746-1828) szenteli. A kiállítás a madridi Museo Nacional del Pradóval együttműködésben kerül megrendezésre.

A spanyol magángyűjteményekből származó, ritkán bemutatott festményeket először a Fondation Beyelerben egyesítik 2021. október 10-től 2022. január 23-ig a legnevesebb európai és amerikai múzeumok és magángyűjtemények kulcsfontosságú alkotásaival. 

Kunstmuseum Bern: Meret Oppenheim. Mon exposition

Meret Oppenheim (1913-1985) a 20. század talán legjelentősebb svájci művésze. A híres bundáscsésze és a berni szökőkút megalkotójaként vált ismertté. "Meret Oppenheim. A "Mon exposition" a művésznő munkásságának első nagyszabású transzatlanti retrospektív kiállítása, amely átfogóan felöleli pályafutásának minden szakaszát. A kiállítás a New York-i Museum of Modern Art és a houstoni Menil Collection együttműködésével jött létre.

A berni Kunstmuseum a vándorkiállítás első és egyetlen európai állomása, 2021. október 22-től 2022. február 13-ig látható. 

(Címlapfotó: Nicolas Party, MASI (c) MASI)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play