» Olaszország

» Olaszország » Puglia » Puglia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

II. Frigyes Német-Római császár (1194-1250) ereiben német és normann vér is folyt mégis úgy érezte, hogy Itália, és különösen Puglia az otthona.


A művészetek és tudományok szeretőjeként, képzett harcosként, fáradhatatlan utazóként és lelkes vadászként Frigyes átalakította Puglia arcképét, látványos várakat szórva szét a régióban, amelyek közül sok még ma is megmaradt és megéri a látogatást.

Az összesen 204 km hosszú útvonal a Castello di Lucera várnál kezdődik, a Foggia megyei Lucera-ban. A várat 1233-ban építették egy román templom alapjaira. II. Frigyes a szicíliai szaracén lázadóknak építette, hogy otthonuk legyen (és elszigetelje őket), így próbálva békét hozni a szigetre.

A Mount Albano tetején fekvő komplexum a császári palotát, a királyi pénzverdét, a kincstárat foglalja magába, és a legenda szerint, a császár háremét. 1269 és 1283 között I. Anjou Károly, Frigyes utódja a szicíliai trónon átalakította a régió legnagyobb erődjévé, 14 méter magas falakkal ellátva.

Az útvonal második megállója a Castello di Barletta (Barletta), amelyet elsőként a normannok építettek meg a 10. században. A keresztes háborúk során a katonák pihentek meg benne amikor indultak vagy tértek vissza a Szentföldről. II. Frigyes építette át 1225 és 1228 között, innen indította 1229-ben a hatodik kereszteshadjáratot, és visszatérvén két hónapig időzött itt. A várat később kibővítették az Anjou-k, és Barletta ekkor vált az aragóniai-spanyol fennhatóságú terület központjává. A négy erős bástyát a 15. században adták hozzá. A Castello di Barletta ma múzeumnak ad otthont, amelyben egy 13. századi, Frigyesnek tulajdonított mellszobor is ki van állítva.

Csak pár kilométerre Barlettától áll II. Frigyes építette kastélyok közül a leghíresebb, a 13. századi szigorú és fenséges Castel del Monte. Az egyedülálló geometrikus formájával az UNESCO Világörökség tagja. A császár szimbolikus jelentéssel ruházta fel, amely az elhelyezkedés matematikai és asztronómiai pontosságán is látszik (a fény szimmetrikusan világítja meg a téli és nyári napfordulókor) és a tökéletesen szabályos formán (arányaiban mindig a nyolc jelenik meg).

A nyolcszög alakú erőd a nyolc tornyával a Murge fennsík egy kis hegyfokára épült, közel a Santa Maria del Monte monostorhoz. Minden emeleten nyolc szoba található, és a vár közepét egy nyolcszögletes udvar foglalja el. A kastély szimbolikája még ma is izgatja a történészeket. A Castel del Montét a középkori hadi építészet egyedülálló darabja, amely több stílus és hagyomány elemeit olvasztja össze a történelem több korszakából: klasszikus ókor, iszlám, és észak-európai gótikus. (Az olasz egy cent hátán a Castel del Monte látható.)

Az út Bari felé folytatódik, ahol a Castello Svevo-t találjuk, az óváros szélén. Az erőd már a római korban is létezett, ezt Horatius és Tacitus is megerősíti, de 1132-ben fejlesztette tovább II. Roger normann király. 1156-ban I. Vilmos szicíliai király lerombolta, csak 1233-ban építette újra II. Frigyes. Az Anjou uralom alatt több változtatáson is átesett. Később a Sforza család került, majd, mikor visszavette a nápolyi királyi család, vált börtönné és kaszárnyává.

A várat árok veszi körül, egy hídon lehet eljutni a kapuhoz. Ma kiállításoknak ad otthont. A legenda szerint 1221-ben itt találkozott Frigyes Assisi Szent Ferenccel, hogy tesztelje a barát erkölcsi elveit, a császár egy utcalányt küldött be Ferenc szobájába, és ő maga egy kémlelőnyíláson figyelte, hogy mi történik. Szent Ferenc azonban elküldte a nőt, és Frigyes annyira le volt nyűgözve, hogy egész este vele beszélgetett.

Az útvonal utolsó állomása a kevésbé ismert Castello di Sannicandro, amely egy kis, azonos nevű borgo-ban található Bari közelében. 916-ban építették a szaracén támadások ellen, majd Frigyes adta hozzá a nagy bárói palotát 1242-ben.

A vár egy eldugott pontján a császár egy titkos helyet építtetett solymászathoz, amely megközelíthetetlen, ha nem ismerjük a titkát. Még a fiának írt vadászatról szóló értekezésében, a "De arte venandi cum avibus"-ban (a madár vadászat művészetéről) is megemlíti.Tartomány:Puglia
GPS: 40° 47′ 34.22148″, 17° 6′ 4.29516″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward