Velence: 2021 őszén számos rendezvény és újdonság várja a látogatókat

2021. szeptember 4.

print Hetedhétország.hu

Velence: 2021 őszén számos rendezvény és újdonság  várja a látogatókat

Velencébe az év bármely szakában érdemes ellátogatni, de az őszi tartózkodás különösen hangulatos, amikor a nyári nyüzsgés alábbhagy, a hőmérséklet enyhe, a lagúna pedig lágy őszi fényben ragyog. Számos rendezvény, kiállítás és újdonság várja a lagúnavárosba látogatókat a következő hetekben.

 

A Lido di Venezia minden szeptemberben a filmkészítők, kritikusok és filmrajongók figyelmének középpontjába kerül, amikor a nemzetközi filmcsillagok összegyűlnek a 78. Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica rendezvényen. Az 1932-ben alapított fesztivál a világ legrégebbi filmfesztiválja. Az idei, szeptember 1. és 11. között megrendezésre kerülő versenyen összesen 21 nemzetközi alkotás verseng a hőn áhított Arany Oroszlán-díjért.

November 21-ig, vasárnapig a Giardini, Arsenale és Forte Marghera helyszíneken látható a 17. Mostra Internazionale di Architettura, amelyet Hashim Sarkis kurátor vezet. "Hogyan fogunk együtt élni?" címmel a neves építészeti kiállítás az átalakulóban lévő életkörülményekkel foglalkozik. Emellett szeptember 17. és 26. között a Biennále keretében kerül megrendezésre a 65. Biennale Musica , a kortárs zenei fesztivál, amely idén a kórusmuzsikára összpontosít "Choruses - Drammaturgie vocali" címmel.

Az éves hagyományos események közül a szeptember 5-i Regata Storica a "Voga alla Veneta" versenyek éves naptárának fő eseménye: ez a világon egyedülálló evezősverseny, amelyet évezredek óta a velencei lagúnában gyakorolnak. A regatta csúcspontja a történelmi jelmezekben megrendezett színes evezősverseny a Grand Canal csatornán.

Az egyházi ünnepek hagyományai közé tartozik a Festa della Madonna della Salute, amelyet minden évben november 21-én tartanak. Ezen az ünnepen, amely a 17. századi súlyos velencei pestisjárvány végének emlékét idézi, a zarándokok hálaadó körmenete számára csónakhíd épül a Grand Canal-on át a Basilica della Salute-ba.

A Serenissima múzeumai is számos látnivalót tartogatnak az őszre. Szeptembertől a Gallerie dell'Accademia múzeum, amely a világ legjelentősebb velencei művészeti gyűjteményével rendelkezik, két teremmel bővül, amelyek a 17. és 18. századi festészetnek lesznek szentelve. A Selva-Lazzari csodálatos termeiben 63 mű látható, amelyek közül néhányat még soha nem állítottak ki, vagy a kiterjedt restaurálási munkálatoknak köszönhetően most új fényben ragyognak, köztük Giambattista Tiepolo lenyűgöző, 13 méter hosszú festménye vagy Luca Giordano Krisztus sírba vétele című alkotása.

Velence 1600 évvel ezelőtti alapításának évfordulója alkalmából a Dózse-palota ad otthont a VENETIA 1600. Nascite e rinascite ("VENETIA 1600. Születések és újjászületések") című kiállításnak, amely Velence mozgalmas történetére összpontosít. A 2021. szeptember 4-től 2022. március 25-ig látható kiállításon a lagúnában az elmúlt évezredben alkotó legnagyobb művészek, építészek és irodalmárok, például Tiziano, Canaletto és Tiepolo remekművei láthatók.

A "HYPERVENEZIA" című kiállítás a Palazzo Grassiban, amely hat hónapos karbantartási zárlat után nyitja meg kapuit, szintén Velence 1600 évvel ezelőtti eredetével foglalkozik. A 2021. szeptember 5. és 2022. január 9. között megrendezésre kerülő kiállítás a "Velencei városi fotóprojekt" című nagyszabású kiállítással Velence sestieri - városrészeit - fotók és videóinstallációk segítségével mutatja be.

A Palazzo Grassi - Punta della Dogana, a Gallerie dell'Accademia, a Galleria di Palazzo Cini és a Peggy Guggenheim Collection kulturális intézmények a Dorsoduro Múzeummérföld keretében kölcsönös kedvezményeket kínálnak látogatóiknak a belépődíjból: a Dorsoduro negyedben, a Canal Grande és a Canale della Giudecca között található négy múzeum alig több mint egy mérföldes szakaszán a művészettörténet 800 évén keresztül kínál utazást: a középkori velencei festészet és a reneszánsz remekműveitől a Gallerie dell' Accademia-ban a kortárs művészeti szcéna főszereplőiig a Punta della Dogana-ban, elhaladva Vittorio Cini és Peggy Guggenheim történelmi múzeumházai mellett, amelyek a nagy mecénások gyűjteményeinek adnak otthont.

A 2021. szeptember 4. és 12. között megrendezésre kerülő VENICE GLASS WEEK a lagúnaváros üvegművészetének évszázados hagyományaival foglalkozik. A #VivaVetro! címmel megrendezésre kerülő nemzetközi fesztivál 5. kiadása széleskörű programmal, többek között kiállításokkal, bemutatókkal, műterem- és műhelyvezetésekkel, valamint a kortárs üveggyártás kérdéseivel foglalkozó digitális rendezvénysorozattal várja az érdeklődőket.

2021. október 1-3. között ismét megrendezésre kerül a nemcsak a kertek szerelmesei által mindig nagy érdeklődéssel várt Festival dei Giardini Veneziani. A Velence történelmi kertjeinek gondozásával és megőrzésével foglalkozó Wigwam Club Giardini Storici Venezia által október első hétvégéjén szervezett esemény egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy a közönség számára általában nem látogatható, rejtett kerteket látogassunk meg vezetett túrák keretében.

Aki szeretné próbára tenni állóképességét és egy egyedülálló futóútvonalat teljesíteni, annak érdemes feljegyezni a 2021. október 24-i Velencei Maraton 2021-et: 42,195 km a Villa Pisani előtti rajtponttól a lenyűgöző villákkal tarkított Brenta Riviéra mentén a Velence központjáig. Azok, akik nem szeretnék a teljes távot teljesíteni, a maratoni táv utolsó, lenyűgöző szakaszát a 10 km-es versenyszámban teljesíthetik. A vidámság és a játék áll a "Családi futások" középpontjában, amelyeket a tartomány különböző helyszínein egyidejűleg rendeznek meg.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play