Velence: Látogatható Olaszország egyik legvarázslatosabb helye

2021. június 14.

print Hetedhétország.hu

Velence: Látogatható Olaszország egyik legvarázslatosabb helye

Több ezer bokor keresztbe-kasul bonyolult ösvényt alkot: a velencei San Giorgio szigetén található Borges labirintus először nyílik meg a nagyközönség előtt.

A levelek és a gyep zöldje, színes pillangók vidám kergetőzése, frissen nyírt fű illata. És egy dallam, amely betölti a fület és végigkísér egy titokzatos ösvényen.

Ez várja azokat, akik ellátogatnak a Borges labirintusba, Olaszország egyik legvarázslatosabb helyére, amely most már hivatalosan is nyitva áll a nagyközönség előtt.

A velencei San Giorgio-szigeten található labirintus egy igazán varázslatos, de nem régi építmény: csak 2011-ben készült, és a Giorgio Cini Alapítvány hozta létre Maria Kodama írónő, Jorge Luis Borges özvegyének megbízásából.

A labirintus, az ismert argentin író, Jorge Luis Borges Az elágazó ösvények kertje című műve előtt tiszteleg, amely az író egyik legfelemelőbb története, és amelyet úgy dolgozott fel, mintha egy titokzatos és bonyolult rejtély lenne, egy "irodalmi labirintus", amelynek témája az idő, és amelynek végső értelme csak a végén tárul fel.

(c) flickr/Joe Shlabotnik

Az elágazó ösvények szövevénye eddig csak felülről volt látható. Akik Velencébe mentek, a Centro Branca teraszáról csodálhatták meg, panorámát nyújtva erre a zöld csodára, amelynek sövényei úgy vannak elrendezve, hogy kétszer is a Borges nevet formázzák.

A magasban tett látogatások egyébként nemcsak a kertet, hanem a Borges műveinek szentelt lenyűgöző szobrokat is láthatóvá tették, köztük két homokórát, egy kérdőjelet, egy tigrist, egy botot és tükröket.

Most azonban az élmény még intenzívebbé, erőteljesebbé és megidézőbbé válik: a Giorgio Cini Alapítvány úgy döntött, hogy 15 perces idegenvezetéseket szervez közvetlenül a labirintus belsejében.

A huszadik századi író műveinek rajongói megtapasztalhatják a varázslatot, amikor elmerülnek a több mint 3200, kilencven centiméter magas növény között kanyargó, zavarba ejtő sétán. És ez még nem minden, mert a látogatók a Walking The Labirinth című szvitet is élvezhetik, amelyet Antonio Fresa erre az alkalomra komponált, és amelyet a Teatro La Fenice zenekarral adtak elő és rögzítettek.

A labirintus létrehozásának 10. évfordulója, Borges halálának 35. évfordulója és a Giorgio Cini Alapítvány 70. évfordulója alkalmából szervezett látogatások szerda kivételével minden nap nyitva állnak. 


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play