Velence: Kifelé a lagúnából!

2021. június 6.

print MTI/Hetedhétország.hu

Velence: Kifelé a lagúnából!

Az "MSC Orchestra" tengerjáró hajó mintegy 650 utast vett fel szombaton Velencében.





Hangos tiltakozások közepette jó másfél év után szombaton ismét útnak indult egy óriási sétahajó Velencéből. A tüntetők a vízen kis csónakokban, zászlókkal és transzparensekkel tiltakoztak a cirkáló előtt.

"Nagy hajók ki a lagúnából"

- skandálták az emberek.

A "No Grandi Navi" (No big ships) mozgalom már a hét elején tiltakozásra szólított fel.

A mediterrán körutazásra induló hajó útvonala a lagúnán keresztül okozott gondot. Pontosan ott, ahol a körutazás ellenzői már nem akarják a hajókat.

"Ez akár egy áprilisi tréfa is lehetett volna" - írta tiltakozó közleményében a "No Grandi Navi", utalva az április 1-jén hatályba lépett rendeletre. Ebben a római kormányzat ötletpályázatot kezdeményezett, hogy javaslatokat gyűjtsön a lagúnán kívüli kikötőhelyre. Konkrét tervek még nem állnak rendelkezésre.

Az a tény, hogy Velencében máris újraindulnak a hajóutak, a Clia hajózási szövetséget is meglepte. Az iparág milliós veszteségei után ez pozitív jel - mondta a szövetség olasz vezetője, Francesco Galietti. A lagúnán való áthajózás és az új kikötőhely megtalálása körüli vitában a Clia stabil megoldást követelt, közölte.

A világjárvány súlyosan érintette a körutazási iparágat. A szövetség szerint tavaly március közepe és szeptember között mintegy 77 milliárd dollár veszteséget termelt, és 518 ezer munkahelyet szüntettek meg. Hónapok óta egyetlen nagyobb tengerjáró hajó sem kötött ki Velencében.

A Velencei Örökség nonprofit szervezet levelet fogalmazott meg a luxushajók visszatérésének alkalmából. "Állítsák le a nagy hajók közlekedését a lagúnában" - áll a június 1-jén kelt levélben.

A kezdeményezők panaszkodtak a "tisztelet teljes hiányára az egyik legfontosabb világörökségi helyszín iránt". Azt mondták, törvényre van szükség a város kulturális identitásának megőrzése érdekében.

A Rolling Stones énekese, Mick Jagger mellett Tilda Swinton színésznő és James Ivory rendező is támogatta a dokumentum tíz pontját. A hírességek többek között a városban a lakosok és a turisták közötti egyensúlyhiányt is kritizálták. Azt követelték, hogy szigorítsák a nyaralóknak történő lakáskiadás szabályait, és jobban szervezzék meg a turisták tömegeinek Velencébe érkezését.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play