A vizigótok elől menekültek: Velence 1600. évfordulóját ünnepli

2021. június 2.

print Hetedhétország.hu

A vizigótok elől menekültek: Velence 1600. évfordulóját ünnepli

Velence városa pénteken Stravinsky-koncerttel ünnepli 1600 évvel ezelőtti alapításának évfordulóját a Szent Márk-bazilikában.

Ezzel egyben megemlékeznek a Velencéhez mélyen kötődő orosz zeneszerző (1882-1971) halálának 50. évfordulójáról is, akit Velencében is temették el.

A koncertet a La Fenice Színház és a Velencei Biennále szervezi. A koncerten, amelyen a Fenice Színház zenekara és kórusa lép fel Markus Stenz német karmester vezényletével, Claudio Marino Moretti karnagy vezetésével, az olasz tenor Paolo Antognetti és a török bariton Levent Bakirci lép fel. A koncertet élőben közvetítik a Fenice Színház YouTube-csatornáján és a Biennále honlapján.

Velencét a Rialto-szigeten alapították meg

Velence idén ünnepségeket rendez a város 1600 évvel ezelőtti alapításának alkalmából. A legenda szerint 421. március 25-én tették le a Rialto-szigeten található San Giacomo-templom alapkövét, amelyet fogadalomból építettek, hogy megmentsék a várost tűzvésztól. Ez volt a velencei államiság és a város legendás történetének kezdete.

A hagyomány szerint Velence első települése a Rialto-szigeten volt, amely kissé magasabban fekszik, mint a többi, ezért nevezték Rivus Altusnak (Magas part). A város a lagúnát körülvevő szigetcsoporton épült, a legenda szerint menekültek 408-ban Alarik vizigótjai elől kerestek itt biztonságot.

(Nyitókép: Canaletto: A Grand Canal bejárata, Velence, 1730 k. @Google Art Project)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play