Megkerült olasz puttók: Avignonban találtak rájuk a műkincsrendőrök

2021. október 25.

print MTI/Hetedhétország.hu

Megkerült olasz puttók: Avignonban találtak rájuk a műkincsrendőrök

Négy 17. századi fehér márvány angyalka szobrát lopták el a dél-olasz Guardia Sanframondi falu két templomából, az olasz műkincsrendőrök (Tpc) a nyomukra akadtak és visszaszerezték őket.





Egy brit műgyűjtő két évtizede vásárolt két 17. századi márványangyalt egy nápolyi régiségboltban. Miután megtudta, hogy a szobrok lopottak, átadta a szárnyas puttókat a műkincsrendőröknek - írta a La Repubblica.

A rendőrök elmondták, hogy a meg nem nevezett gyűjtő megpróbálta eladni a szobrokat a franciaországi Avignon egy régiségboltjában, mert azt tervezte, hogy Franciaországból Portugáliába költözik. A francia műkincsrendőrök azonban lopottként jelölték meg az árut.

Az olasz műkincsrendőrök elmondták, hogy a leveles indákkal és gyümölcsökkel díszített szobrokat Guardia Sanframondi campaniai község Szent Sebestyén-templomából lopták el 1989. december 13-án. A brit gyűjtő nem tudott arról, hogy lopott holmi van a birtokában, ezért visszaszolgáltatta a szobrokat anélkül, hogy jogi lépéseket tett volna.

A két márványangyalt hivatalosan adták át Olaszországnak Franciaország római nagykövetségén - írták közleményükben az olasz műkincsrendőrök.

A campaniai Benevento megye templomaiban több lopást is elkövettek azután, hogy az 1980-as irpiniai földrengés hatalmas pusztítást vitt végbe Dél-Olaszország sok területén.

A rendőrök hozzátették, hogy egy másik puttópár, mely ugyanúgy lopottként szerepelt a Tpc adatbázisában, szintén visszatérhetett egy másik Guardia Sanframondi-beli templomba. Ezt a két angyalszobrot egy milánói régiségkereskedésben találták meg, a templom papja pedig rájuk ismert.

Guardia Sanframondi főként kiváló borairól és a hétévente a Nagyboldogasszony tiszteletére rendezett bűnbánó szertartásairól ismert (Riti settennali di penitenza in onore dell'Assunta).

(Nyitókép: Guardia Sanframondi (c) wikipedia/Adam91)

 





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play