Salvador Dalí és Sigmund Freud szürreális találkozása egy új bécsi kiállítás témája

2022. január 27.

print Hetedhétország.hu

Salvador Dalí és Sigmund Freud szürreális találkozása egy új bécsi kiállítás témája

Salvador Dalí és Sigmund Freud. A Belvedere kiállítása egy bonyolult kapcsolat és egy művészi megszállottság kérdését járja körül.

Salvador Dalí és Sigmund Freud: az egyik művészete - a másik elméletei. Dalit bizonyíthatóan lenyűgözték Freud tanításai, sőt: megszállottja volt. Évekig megszállottan vágyott arra, hogy találkozzon nagy bálványával. Ez többször is kudarcot vallott. 1937 áprilisában a művész Bécsben próbált szerencsét - sikertelenül. Végül Stefan Zweig és Edward James közvetítésével 1938 júliusában Londonban került sor a találkozóra. A Belvedere átfogó kiállítása bemutatja, hogy ez a megszállottság hogyan tükröződik a szürrealista munkásságában, és hogyan mutatkozik meg Dalí szürrealista képi világaiban.

Bécs, 1937. április 25.: Salvador Dalí a Krantz-Ambassador Hotelben száll meg. Reméli, hogy találkozik Sigmund Freuddal - hiába. Salvador Dalí Bécsben bolyong, mentálisan eljátssza a Freuddal folytatott vágyott beszélgetéseit, és mellékesen a város és annak művészete inspirálja. A tényleges találkozóra csak 1938. július 19-én került sor, Stefan Zweig és Edward James kezdeményezésére Londonban.

A kiállítás kronologikusan követi végig az időszakot Dalí Freud írásainak felfedezésétől a személyes találkozásukig. Mennyire befolyásolta Dalí munkásságát a pszichoanalízissel való szembesülés?

Stella Rollig főigazgató: "A kiállítások készítése azt jelenti, hogy történeteket mesélünk - ez a kiállítás két olyan emberről szól, akik a 20. század szellemi történelmét alakították. Művészet és szellem, tudás és szenvedély: ez a történet tele van odaadással, elutasítással és inspirációval. Salvador Dalí Sigmund Freuddal kapcsolatos megszállottsága az alkotó erejének egyik mozgatórugója - a kiállítás először mutatja be Dalí munkásságát ebben a kontextusban."

"Dalí számára Freud olvasása lenyűgöző felfedezés volt. Freud elméletei révén megértette belső világának fantáziáit, félelmeit, vágyait és frusztrációit. Ez arra is ösztönözte, hogy olyan képekké alakítsa őket, amelyek mára művészettörténeti közhelyeink részévé váltak"- teszi hozzá Jaime Brihuega, a kiállítás kurátora.

Az újonnan megnyílt Alsó-Belvedere kiállítása Dalí univerzumát mutatja be. Az 1920-as évek Madridjába vezet minket, amelynek termékeny légkörében Dalí először találkozott Freud írásaival. Dalí 1925-től kezdődő első kapcsolatfelvételét a szürrealizmussal és Freud elméleteinek nyomait a munkásságában, valamint a "paranoia-kritikai módszer", a képek billenésének egy formáját olyan művekben, mint a Paranoia (1935 körül) és az Elefántokban tükröződő hattyúk (1937), szintén tárgyalják.

A kiállítás festményeken, rajzokon, szürrealista tárgyakon, fényképeken, filmeken, könyveken, naplókon, leveleken és egyéb dokumentumokon keresztül követi nyomon Dali Freudhoz való vonzódását.

A kiállításon mintegy 100 mű látható, köztük olyan kiemelkedő alkotások, mint a Neokubista akadémia (1926), a Baljós játék (1929) vagy a már említett az Elefántokban tükröződő hattyúk (1937).

A pillanatnyilag hatályos szabályok szerint az osztrák múzeumokba csak olyanok léphetnek be, akik minimum két oltást kaptak vagy felgyógyultak a koronavírus-fertőzésből. Február 1-jétől az igazolás nem lehet 180 napnál régebbi. A látogatás során kötelező az FFP2-es maszk viselése.

BELVEDERE: Dalí - Freud. Egy megszállottság. A kiállítás 2022. január 28. és május 29. között az Alsó-Belvedere Orangerie-ban tekinthető meg.

(Címlapfotó: Az elefántokban tükröződő hattyúk ©Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí/Bildrecht, Vienna 2022/Photo Robert Bayer, Bildpunkt)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play