Eddig még sose mozdították el Donatello négy alkotását

2022. március 16.

print MTI/Hetedhétország.hu

Eddig még sose mozdították el Donatello négy alkotását

Ezek a művek még sosem hagyták el a templomokat, ahová Donatello a 15. században elhelyezte őket.

Csaknem hat évszázad után először mozdították el helyéről Donatello négy bronz alkotását, hogy az itáliai reneszánsz mester munkásságát bemutató nagyszabású firenzei kiállításra vigyék őket.

A sienai katedrálisban, valamint a firenzei San Lorenzo-bazilikában található négy alkotás közül hármat - egy domborművet, egy szobrot és egy bronz ajtópárt - restaurálnak is, hogy régi pompájukban ragyoghassanak - írta a The Guardian.

A restaurátorok számos technikát vesznek igénybe a sültüskével végzett finom véséstől kezdve a szerkezeti gyengeségeket feltáró termográfiáig. A kényes műveleteket a reneszánsz első géniuszának tartott, firenzei születésű Donatello (1386-1466) fő műveinek első kiállítása előtt végzik.

Március 19. és július 31. között a firenzei Storzi-palota Alapítvány és a Bargello, vagyis a Podesta-palota - ahol Donatello leghíresebb márványszobra, a Dávid áll - közösen állít ki mintegy 130 szobrot, festményt és rajzot. A világ több mint 50 vezető múzeuma és intézménye is kölcsönöz műveket a kiállításra.

Ezen a tárlaton lehet majd megtekinteni a Heródes ünnepe című világhírű bronz domborművet, valamint a Remény erénye és a Hit erénye című 50 centiméteres szobrokat, amelyek a sienai katedrális keresztelőmedencéjét díszítik, továbbá a firenzei San Lorenzo-bazilika Sagrestia Vecchia kápolnájának ajtópárját.

Ezek a művek még sosem hagyták el a templomokat, ahová Donatello a 15. században elhelyezte őket.

A Donatello, a Reneszánsz című kiállítás kurátora elmondta, hogy a művek szétszedése és mozgatása kihívás volt, de öröm is, mivel az eddigi Donatello-kiállítások nagyrészt másolatokat mutattak be, és nagyon kevés eredeti darabbal tudtak előállni.

Az 1386-ban kézműves apa fiaként született Donato di Niccolo di Betto Bardi később Donatello néven a kő, bronz, terrakotta, fa és stukkó mestere, a réz domborművek, a papírmasé és a kerámiaalkotások művésze lett.

A Heródes ünnepe című dombormű sikere után a Medici család kedvencévé vált, ők bízták meg a San Lorenzo-bazilika bronzajtajainak elkészítésével, melyeket 1434-ben és 1442-ben fejezett be. Az ajtók egyenként 81 kilogrammosak. A bazilika a Medici család legfontosabb tagjainak nyughelyéül szolgált.


"Donatello, Reneszánsz"

2022. március 19 - július 31., Palazzo Strozzi és Museo del Bargello - Firenze

A 15. századi firenzei szobrászt, Donatellót a maga korában "a mesterek mesterének" tartották. A "Donatello, a Reneszánsz" című kiállítás, amely 2022. március 19-től látható a Palazzo Strozziban és a Museo del Bargellóban, rekonstruálja az olasz művészet egyik legfontosabb és legbefolyásosabb mesterének rendkívüli pályafutását, és remekműveit olyan művészek alkotásaival állítja szembe, mint Brunelleschi, Masaccio, Andrea Mantegna, Giovanni Bellini, Raffaello és Michelangelo.

(Címlapfotó: Sienai dóm (c) pixabay)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play