A firenzei Pitti Palota négy új pazar szobát nyit meg

2022. január 14.

print Hetedhétország.hu

A firenzei Pitti Palota négy új pazar szobát nyit meg

A firenzei Palazzo Pitti négy olyan terem megnyitásával nyitja meg az új évet, amelyek eddig nem voltak látogathatóak a nagyközönség számára.

A 17. századi freskókat tartalmazó nagyméretű termeket 78 oroszországi ikon befogadására alakították át, amelyeket a 18. és 19. század folyamán gyűjtöttek. Ez a legrégebbi ilyen jellegű gyűjtemény a világon, Oroszországon kívül.

Az ikonokat úgy helyezték el, hogy ne zavarják a termek falait és mennyezetét díszítő gyönyörű freskókat.

Az orosz ikonok mindegyike a 16. század vége és a 18. század közepe között készült. A legrégebbiek közülük a Medici nagyhercegeké voltak, és már az 1700-as évek közepén említik őket a Palazzo Pitti ereklyekápolnájának berendezési tárgyainak leltárai. A legnagyobb csoport Francesco Stefano di Lorena (1737-1765) uralkodása idején érkezett Firenzébe.

A gyűjtemény legrégebbi, 16-17. század között készült példányai olyan festőkhöz köthetők, akik a cári udvar számára dolgoztak a moszkvai Kreml Fegyverpalotában, amely az új főváros, Szentpétervár megalapítása előtt az ilyen típusú művek fő gyártási központja volt.

Eike Schmidt, az Uffizi Galériák igazgatója utalt arra a lehetőségre, hogy a Pitti-palota földszintjén található összes freskóval díszített termet megnyitnák a nagyközönség előtt, és úgy jellemezte őket, mint "csodálatos tereket, amelyeket egykor a nagyhercegek laktak, és amelyeket sajnos ma nagyrészt irodaként és kiszolgálóhelyiségként használnak". Az orosz ikongyűjteményre utalva elmondta, hogy azok abban különböznek a többitől, hogy többnyire kis és közepes méretűek, amelyeket a családok magánáhítatára és utazásokra szántak.

A palota nyitvatartási idejéről és a belépésre vonatkozó szabályokról bővebb információ itt olvasható.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play