Szétszórt Uffizi: Rejtett műkincsek turnéja Toszkánában

2021. július 27.

print Hetedhétország.hu

Szétszórt Uffizi: Rejtett műkincsek turnéja Toszkánában

Az Uffizi Diffusi projekt keretében néhány műalkotás Firenzén kívüli művészeti múzeumokban lesz látható.





Az Uffizi Galéria, Olaszország egyik leghíresebb galériája radikális módon mutatja be értékes műkincseit, méghozzá úgy, hogy Toszkánában turnézik velük. Az Uffizi Diffusi projekt híres műalkotásokhoz kapcsolódó városok múzeumaiba viszi a művészetet, hogy helyi kontextusban mutassa be a műveket.

Az első állomás Elba szigete, Napóleon kétszázadik születésnapja alkalmából.

A firenzei Piazza della Signoria tér mellett található Uffizi Galéria olyan művészek remekműveit őrzi, mint Michelangelo, Botticelli, da Vinci, Correggio, Raffaello és Caravaggio, és a világ legnagyobb és leglátogatottabb művészeti célpontjai közé tartozik.

Most egy új, menő művészeti turisztikai projektben, az Uffizi Diffusi (olaszul "szétszórt Uffizi") keretében osztja meg kincseinek egy részét. Néhány műtárgya eljut majd Toszkána 100 helyszínére, így a galéria lehetőséget kap arra, hogy a nagyközönség számára bemutassa a jelenleg raktárakban lévő műveket.

Egy sajtótájékoztatón az Uffizi Galéria igazgatója, Eike Schmidt elmondta, hogy a projekt a műalkotásokat helyi kontextusukban mutatja be, és a toszkánai kultúrtörténet különböző részeire irányítja a figyelmet, arra ösztönözve a turistákat, hogy minél többet fedezzenek fel a régióból, és levegyék a terhet Firenzéről, amely a COVID 19-járvány előtt a túlzott turizmussal küzdő olasz városok közé tartozott.

A túra első állomása Elba, a toszkán sziget, ahová Bonaparte Napóleon 1814 májusától 1815 februárjáig száműzetésben élt. A Nel Segno di Napoleone (Napóleon nevében) című kiállítást a portofferaiói Pinacoteca Foresiana galériában rendezik meg. A Napóleon halálának 200. évfordulójára épp időben életre kelt kiállítás július 9-én nyílt meg és 2021. október 10-ig tart, és a katonai és politikai vezetőhöz kapcsolódó műalkotásokat, köztük vászon-, márvány- és porcelánportrékat mutat be.

"Ennek a kezdeményezésnek köszönhetően élvezhetjük az Uffizi kincseit, amelyek egyébként ismeretlenek maradtak volna számunkra, és egyúttal többet tudhatunk meg a modern Európa történelmének olyan kulcsfigurájáról, mint Bonaparte Napóleon, aki mélyen kötődött Toszkánához" - mondta Eugenio Giani, a toszkán régió elnöke.

Az Uffizi Diffusi projekt többi úti célját még nem hozták nyilvánosságra, de addig is az Uffizi Galéria a COVID-19 szabályai szerint továbbra is fogadja a vendégeket.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play