Pazar panorámájú hegyi templom lett az év legszebb helye Ausztriában

2022. október 27.

print Hetedhétország.hu

Pazar panorámájú hegyi templom lett az év legszebb helye Ausztriában

Ausztria legszebb helye a Schladming-Dachstein régióban található.





Október 26-án ismét Ausztria legszebb helyét kereste az ORF. A „9 Plätze – 9 Schätze“ című show-jában 9 épített és természeti örökség versengett, hogy a tévénézők a zsűrivel együtt kiválasszák közülük a legkülönlegesebbet.

A tartományi stúdiók korábban 3-3, összesen 27 látványosságot jelöltek, ezek közül a közönségszavazás után tartományonként 1-et 1-et neveztek az esti gálaműsorba. Minden helyszín mellett egy-egy patrónus érvelt az adásban, végül a nezői szavazatok döntöttek majd a kitüntető cím sorsáról.

Idén a stájerországi Stoderzinken található Friedenskircherl-t választották a "9 hely - 9 kincs" c. műsor legújabb nyertesének.

Az első a stájer Friedenskircherl, a második helyezett a salzburgi Liechtensteinklamm, a harmadik pedig a vorarlbergi Üble Schlucht lett.

2014 és 2020 után ez a harmadik alkalom, hogy Stájerország nyert. Salzburg még soha nem nyert, Vorarlberg már négyszer (2015, 2017, 2019 és 2021), Tirol (2016) és Felső-Ausztria (2018) pedig egy-egy alkalommal.

A telefonos előválogatásra összesen 27 hely jelentkezett, minden szövetségi államból három. A tartományi győztesek Ausztria nemzeti ünnepén a "9 hely - 9 kincs" nagy fináléjában versenyeztek az első helyért.

  • Stájerország: Friedenskircherl a Stoderzinken-hegyen
  • Salzburg: Liechtensteinklamm-szurdok
  • Vorarlberg: Üble Schlucht (szurdok)
  • Burgenland: Donatus-kápolna a Blaufränkisch régióban
  • Karintia: Trögerner-szurdok
  • Alsó-Ausztria: Johannesbachklamm
  • Felső-Ausztria: Altpernstein
  • Tirol: Fernstein-tó
  • Bécs: Kaasgraben templom

A gyönyörű panorámájú, sziklapárkányra épült, 1.845 m magasban épült Friedenskircherl békekápolna 1902-ben épült, ma a hegyimentők bázisa. Fecskefészek módjára tapad a kis kápolna a csaknem függőleges sziklafalhoz, szédítő mélységbe tekinthetünk le. A kápolna Stoderzinken alpesi úton érhető el, ami már önmagában is csodálatra késztet: a Gröbming és a környező hegyvidéki táj kilátópontjai megállásra csábítanak.

A St. Johann (Pongau) melletti Liechtensteinklamm az Alpok egyik leghosszabb, legmélyebb és leglenyűgözőbb szurdoka. Pár éve egy nagy sziklaomlás után új attrakciókkal felújították, összesen 6,7 millió euróért. A felújított Liechtenstein-szurdok csúcspontja az impozáns "Helix" csigalépcső, ami egészen 30 m-ig nyúlik le.

Burgenland idén a Soproni-hegység lábánál, a magyar határ közelében álló Szent Donát-kápolnát mutatta be a műsorban, ami Sopronnyék/Neckenmarkt határában áll, és a kékfrankos-szőlőhegy ékének számít. Az 1735-ben épült kápolnát legutóbb 2015-ben újították fel, napjainkban pedig nemcsak a szőlősgazdák és a túrázók pihennek meg itt, de a jegyespárok is szívesen szervezik ide esküvőjüket.

Bécset szintén egy templom képviselte, ami szintén a szőlőskertek között áll, a város 19. kerületének Grinzing városrészében. A hétfájdalmú Szűzanyának szentelt neobarokk istenházának elődjét a legenda szerint egy édesanya állíttatta, aki gyermekével Bécs második török ostroma idején a Szűzanya közbenjárására menekült meg az őt errefelé üldöző katonák elől. A város fölé magasodó templom manapság népszerű kiránduló- és zarándokhely.

A korábbi győztesek: Grüner See a stájerországi Tragößben (2014), Formarinsee és Rote Wand Vorarlbergben (2015), Kaisertal Tirolban (2016), Körbersee Vorarlbergben (2017), Schiederweiher Felső-Ausztriában (2018), Lünersee Vorarlbergben (2019), Strutz-Mühle Stájerországban (2020) és legutóbb Wiegensee Vorarlbergben.

(Címlapfotó: Friedenskircherl am Stoderzinken (c) Steiermark Tourismus/TV Gröbminger Land/Herbert Raffalt)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play