Meglepő, hogy Rómában mit csinálnak a szeméttel

2023. június 19.

print Hetedhétország.hu

Meglepő, hogy Rómában mit csinálnak a szeméttel

Róma olyan háztartási hulladékhalmokkal küzd, amelyek feldolgozására és ártalmatlanítására az olasz fővárosnak egyszerűen nincs kapacitása.

A két város megállapodást írt alá, amelynek célja, hogy enyhítsenek az olasz főváros nagy szemétproblémáján.

Róma hulladékgazdálkodási saga már jól ismert, de most úgy tűnik, legalább részleges megoldáshoz jutott az olasz főváros és Amszterdam között nemrég aláírt megállapodással. Ez alapján hetente 900 tonna szemetet szállítanak Olaszországból Hollandiába, ahol a helyi Hulladékenergia Vállalat (AEB) kapja meg.

Ez utóbbi az olasz szemetet fűtést eredményező módon fogja elégetni. Az AEB valójában 30 000 háztartást lát el hulladékból származó hővel.

Róma városa olyan háztartási hulladékhalmok alatt küzd, amelyek feldolgozására és ártalmatlanítására az olasz fővárosnak egyszerűen nincs kapacitása. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a Roberto Gualtieri római polgármester által megrendelt hulladékégető legalább 2026-ig nem fog működni.

A hőtermelő forrásokkal kapcsolatos új mentalitás és technológia tehát lehetővé tette, hogy a szemét egyfajta határokon átnyúló kereskedelmi árucikké váljon, és legalább részben enyhítse az olasz főváros szüntelen szemétproblémáit.

Róma szemetét hetente 16 kocsis tehervonatokkal küldik Amszterdamba, amelyek közvetlenül az AEB telephelyén rakodnak majd ki. Róma 200 eurót fizet Amszterdamnak minden egyes tonna szemétért, amelyet a holland város átvesz. Ez hetente körülbelül 180 000 eurót jelent.

A sajtónak adott nyilatkozatában az AEB elmagyarázza, hogy a hulladékot "hatékony égetőművekben" dolgozzák fel, és a hollandiai háztartások és vállalatok számára energiatermelésre használják fel. "Ez jobb a környezetnek, mintha Rómában dobnák ki, még akkor is, ha a hulladék vonatos szállítását is figyelembe vesszük" - állítja az AEB.

Mindazonáltal az Euronews szerint ez a szemétkereskedelem hosszú távon nem tekinthető fenntartható megoldásnak, mivel így is keletkezik kibocsátás. Az önkormányzatok és a lakosok végső célja az kellene legyen, hogy a körforgás elvei révén összességében csökkentsék a hulladéktermelést.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play