Az Alpok gyógyítói: mire jó a fenyő illóolaj?

2023. szeptember 23.

print Hetedhétország.hu

Az Alpok gyógyítói: mire jó a fenyő illóolaj?

A tüdőszanatóriumokat gyakran fenyőerdő közelében találjuk, nem véletlenül.





Az Alpok hatalmas hegyvonulatai nem csak gyönyörű látványt nyújtanak, hanem gazdag forrásokat is rejtenek. Az egyik ilyen természeti kincs a fenyő illóolaj. A fenyőknek hihetetlenül sok gyógyító tulajdonságaik vannak, az ebből kinyert illóolaj számos egészségügyi és wellness előnnyel jár. Dél-Tirolban a fenyőkivonatok széles skáláját már a 18. században gyógyírként használták.

A fenyő illóolaj

Az Alpesi hegyvidék legismertebb fenyőfajtái, amiből illóolajokat készítenek: a cirbolya, az erdei fenyő, az európai vörösfenyő és a lucfenyő. Az illóolajat az eljárás során gőzdesztillációval nyerik ki a fenyők kérgéből és tűleveléből. Az így kapott illóolajnak friss, fás és élénkítő illata van.

Lélekmelengető aromaterápia

A fenyő illóolaj széles körben használják aromaterápiás célokra. Az illóolaj frissítő és élénkítő illata segít feloldani a fáradtságot és növelni az energiaszintet. Inhalálása vagy párologtatása jó módszer a stressz csökkentésére és a mentális frissesség visszaállítására. Az illat segíthet a hangulat javításában és a pozitív gondolkodás ösztönzésében.

Légúti megbetegedések gyógyítója

A fenyő illóolaj hasznos lehet légzőrendszeri problémák esetén. A tüdőszanatóriumokat gyakran fenyőerdő közelében találjuk, nem véletlenül.  A fenyő egyik legjelentősebb tulajdonsága ugyanis, hogy illóolaja kiváló légúttisztító és légzéskönnyítő. Emellett fertőtlenítő is, bakteriális és vírusos légúti megbetegedések gyógyítója. Segít felszakítani a letapadt váladékot, így köptető hatású is. Torokgyulladásnál, hörghurutnál, homlok- és arcüreggyulladásnál, asztmánál, valamint tüdőgyulladásnál is alkalmazható.

A hideg időjáráskor alkalmazva segíthet megelőzni a légúti fertőzéseket.

Ízületi és izomfájdalmak csökkentésére

A fenyő illóolajnak gyulladáscsökkentő tulajdonságai is vannak. Masszázsolajként használva enyhítheti az izomfájdalmat és az ízületi fájdalmat. Az illóolajat hígítva lehet felvinni a fájdalmas területekre, és a fájdalom enyhülését hozhatja.

Bőrápolás és sebgyógyítás

A fenyő illóolajnak antimikrobiális tulajdonságai is vannak, ami segíthet a bőrproblémák kezelésében. Kis mennyiségben hozzáadva a bőrápoló krémekhez segíthet a pattanások, a bőrpír és a gyulladt bőr enyhítésében. Emellett sebgyógyító tulajdonságai is lehetnek, és segíthet a sebek gyorsabb gyógyulásában.

Idegnyugtató, stresszoldó hatás

A fenyő illóolaj nyugtatólag hat a feszült idegekre, ezért stresszes időszakban is érdemes használnunk. Elősegíti a nyugodt, mély alvást. Vérkeringést fokozó hatása pedig élénkíti az agyműködést, szellemi frissességet ad.

Levegő fertőtlenítése

Nem csak remek illattal tölti meg a helyiséget, hanem egyben gondoskodik a levegő fertőtlenítéséről is. Antibakteriális hatását főként a téli időszakban érdemes kihasználni, így jó eséllyel elkerülhető az infulenza, nátha és a légúti megbetegedések.

Cirbolyafenyő

Tirolban több régióban is találunk cirbolyafenyő-erdőket. Három természeti park, Kaunergrat, Ötztal és a Zillertali-Alpok gleccservilága mellett cirbolyafenyő erdőkkel is rendelkezik. A híres Patscherkofel Cirbolya-út 2000 m magasban 100 éves cirbolyafenyők között vezet.

A cirbolya rendkívüli gyógyító ereje már régóta ismert. A cirbolyaerdőben naponta tett séta jó hatással van az egészségre és elűzi a negatív gondolatokat is. A cirbolyát illóolajok, bútorok, lambéria, zsindely és faragások készítésére használják. Azonban nem csak magát a fát, de a fa magjait is hasznosítják.

A legújabb tanulmányok szerint egy cirbolyafenyőből készült ágyban garantáltan jobb az alvás. Egy cirbolyaszobában akár 3500 szívverést is meg lehet spórolni naponta.

Az "Alpok királynőjének" nevezett fenyőfa kártevő- és baktériumgátló is. A népi gyógyászatban a fenyőt nyugtató, szívnyugtató és antibakteriális hatásúnak tartják. Azt is mondják, hogy elősegíti a vérkeringést és megkönnyíti a légzést, ezért a fenyőfaágyban való alvás egy órányi szívmunkát takarít meg.

A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a fenyőfa jelentősen korlátozza a ruhamolyok lárvafejlődését. Maga a fa és a fenyőolaj is molyellenes szerként hat. A fenyőfa illata elűzi a többi rovart, például a legyeket és a szúnyogokat. 

Havasi törpefenyő

A havasi törpefenyő fő előfordulási helyei az Alpokban, az Érchegységben, a Kárpátokban, valamint az északi Appenninekben és a Balkán-félsziget 1000 és 2700 méter közötti magasságban találhatók. Ausztriában Bécs és Burgenland kivételével minden tartományban gyakori.

Gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően nátha-megelőző hatású, és évtizedek óta használják otthoni gyógymódként megfázás esetén inhaláláskor, fürdőadalékként vagy dörzsölőként. Aromalámpában párologtatva megfázás, légúti megbetegedések esetén hatásos, valamint idegerősítő és nyugtató hatású, oldja a fáradtságot. 

Lucfenyő

A lucfenyőolaj természetesen fanyar, fűszeres-friss illatával lenyűgöz, és az erdő frissességét hozza a lakásba. Az erdő illata gyógy- és wellness érzést kelt, nyugtatóan, ellazítóan hat elménkre. A lucfenyő is különösen hatékony gyógynövény, amely illóolajként fejleszti ki teljes hatékonyságát.

Klasszikus fürdőadalékként a lucfenyőolaj tisztítja a légutakat és enyhíti a megfázásos tüneteket. Nagyon népszerű a lucfenyőolaj belső felhasználása légúti megbetegedéseknél is. A lucfenyő olaj köptető hatású, kitágítja a légutakat és serkenti a légzést. Az illóolaj fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik reuma, köszvény és izomfeszülés esetén, valamint vérkeringést serkentő hatású.

A friss erdei illat pihentető és stresszoldó hatással is van pszichénkre.

Európai Vörösfenyő

Az Európai vörösfenyő természetes elterjedési területei elsősorban az Alpok.

Fertőtlenítő hatású, segít légúti betegségek esetén.

Többfelé is a boszorkányoktól védőerőt tulajdonítottak neki, ezért német nyelvterületen április 30-án hagyományosan vörösfenyőgallyakkal, úgynevezett „boszorkányseprűkkel” díszítették fel az ajtókat és az ablakokat. Egyes helyeken vörösfenyőkérget akasztanak gyermekeik nyakába, hogy az megvédje őket a gonosz tekintetektől. Tirolban úgy vélik, hogy a fogfájás örökre elmúlik, ha a kihúzott fogat egy vörösfenyő árnyékos oldalán elássák.

(Címlapfotó: Österreich Werbung/Tourismusverband Region Hall-Wattens)

Illatterápiás ajándékok testnek és léleknek a Hetedhétshopban


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play