Egyre nő Bécs, kiderült kik az új városlakók

2023. október 17.

print Hetedhétország.hu

Egyre nő Bécs, kiderült kik az új városlakók

Az Európai Unió ötödik legnagyobb városa.





Előzetes adatok szerint 2023. szeptember végén átlépte a kétmilliót az osztrák főváros lakosságszáma. Ezzel az Európai Unió ötödik legnagyobb városa. Az elmúlt húsz évben főleg lengyelek, magyarok, románok, bolgárok és szlovákok telepedtek le Bécsben, illetve Szíriából, Afganisztánból és Ukrajnából menekültek ide az új lakosok.

Több mint száz év után 2023. szeptember végén Bécs lakosságszáma újra meghaladta a kétmilliót, derült ki a Bécsi Statisztikai Hivatal előzetes havi népességadataiból. A város nyilvántartása szerint január 1-je és szeptember 30-a között további 19.500 ember választotta lakhelyéül Bécset, tavaly pedig bő 51 ezren, ami a legnagyobb népességnövekedés volt a hivatalos statisztikák vezetése, 1962 óta.

Az osztrák főváros a 19. században élte fénykorát, 1910-ben 2,08 millióan laktak itt, majd a 20. században folyamatosan csökkenni kezdett a lakosságszáma és megindult az elöregedése is. A legkevesebb lakosa 1988-ban volt, akkor 1,48 millióan voltak Bécsbe bejelentve. Az előrejelzésekkel ellentétben a Vasfüggöny leomlása után, a 1990-es években aztán újra növekedésnek indult a lakosságszáma, a 21. század kezdete óta pedig évente átlagosan évi húszezer fővel nő.  

Mára a bécsiek 39 százaléka külföldön született, ezzel az osztrák főváros – Brüsszel mellett – az Európai Unió egyik legsokszínűbb városa.

A bevándorlók közül a legtöbben Szerbiában, Törökországban és Németországban születtek, ugyanakkor az elmúlt években a szerb születésű bécsiek száma nagyjából stagnál, a törököké csökkent, a németeké viszont 2002 óta több mint megduplázódott. Az elmúlt húsz évben főként a lengyelek, magyarok, románok, bolgárok és szlovákok aránya nőtt meg, illetve a 2015-16-os menekülthullám valamint az ukrajnai háború nyomán a szíriaiak, afgánok és ukránok aránya.

A bevándorlás pozitívan hatott a város lakosságának korösszetételére is. Míg a 70-es években demográfiailag a világ egyik legöregebb városának számított, addig ma Ausztria legfiatalabb tartománya. A lakosság nagyjából 70 százaléka a munkaképes 15-64 évesek közül kerül ki, míg az idősek – 65 év felettiek aránya viszonylag alacsony (17%).

Várakozások szerint az év végére Bécs lakosságszáma jelentősen túllépi majd a kétmilliót, mivel hagyományosan szeptemberben és októberben nő a legjobban a lakosságszáma, amikor a más tartományokból, illetve külföldről érkező diákok bejelentkeznek az új lakhelyükre. Az, hogy pontosan mikor lépte át Bécs lakosságszáma a kétmilliót, várhatóan novemberben derül ki, ekkor közli ugyanis az Osztrák Statisztikai Hivatal az októberi előzetes népességadatokat.

(Címlapfotó: © Filmspektakel)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play