Majomhegyen álló vár lett Ausztria legszebb helye

2023. október 27.

print Hetedhétország.hu

Majomhegyen álló vár lett Ausztria legszebb helye

Landskron várát választották a legszebb helynek Ausztriában.





Tizedik alkalommal választották meg az ORF nézői Ausztria nemzeti ünnepén a "legszebb helyet".

A "9 hely - 9 kincs" idei jubileumi kiadásában a győztes a karintiai Landskron vára lett. Ez az első alkalom, hogy a győztes Ausztria legdélebbi tartományából kerül ki.

A második helyezett a salzburgi Eisriesenwelt, a harmadik pedig az alsó-ausztriai Hardegg lett.

Vorarlberg már négyszer (2015, 2017, 2019 és 2021), Stájerország háromszor, Tirol (2016) és Felső-Ausztria (2018) egy-egy alkalommal nyert. Salzburg még soha nem nyert.

Az idei győztes: Landskron vára

Landskron vára Ausztria egyik legimpozánsabb kastélykomplexuma. Az Ossiachi-tó és Villach járási város között található, és a Karawankenre nyíló kiemelkedő kilátással nyűgöz le. A lovagok már régen elhagyták a falakat, azóta a madarak - amelyek közül néhányat a kihalás fenyegeti - és a majmok hódították meg.

Landskron vára egy sziklavár, amely a Dráva menti Villachtól északkeletre, az Ossiacher Tauern lábánál található. Egy sziklakúpon, 135 méterrel a síkság felett magasodik. A vár sziklája már a Kr. e. 9. században lakott lehetett, amit olyan leletek bizonyítanak, mint például sírhalmok, feliratos kövek és kardok. Néhány relikvia ma a vár koronázótermében van befalazva.

Egy 1351. július 25-én kelt oklevélben szerepel először a "Landskron" név. 1600 körül átépítették és a reneszánsz egyik legpompásabb kastélya lett, az ország társadalmi központja, a Khevenhüller család ősi székhelye és egyúttal a protestáns hit központja volt.

"Bartlmä" a karintiai protestantizmus egyik vezetője volt, és a kastély nyomdájában közel 16 000 protestáns Bibliát nyomtattak. 1552-ben V. Károly császár is meglátogatta Schloss Landskront. Ekkor a kastélyt kettős gyűrűsfal vette körül hét toronnyal, a főépület négyemeletes volt, magas vártoronnyal, és az épületegyüttest erős védőtornyokkal tovább erősítették.

1628-ban a kastélyt elkobozták, és a protestáns nemességnek el kellett hagynia. A történelmi kastélyt hagyták pusztulni.

A mára részben újjáélesztett várkomplexum ma Karintia egyik legszebb kirándulóhelye, amely akár autóval is könnyen megközelíthető egy kiépített (fizetős) úton.

A látogatókat csodálatos kilátás várja a hatalmas Karawanken hegység masszívumára és a Júliai-Alpokra. Az Ossiach-tó, a Faak-tó, a Dráva folyó és Villach városa a helyi Dobratsch-heggyel szintén elég közelinek tűnik ahhoz, hogy a kastélyból megérinthessük.

1983 óta a landskroni vár történelmi maradványai lélegzetelállító ragadozómadár-bemutatók hátteréül szolgálnak. 

Közvetlenül a Landskroni kastély alatt található Ausztria legnagyobb majomállatkertje. Mintegy négy hektár bekerített erdőterületen mintegy 170 japán makákó él úgy, mintha vadon élne. Az állatkertet az állatgondozók társaságában lehet felfedezni, és közvetlen kapcsolatfelvételre is lehetőség van az egyáltalán nem félénk majmokkal.

9 osztrák kincs indult

Az ORF közönségének előválasztáson 27 jelöltből - tartományonként három "kincset" - kellett kiválasztania a kilenc regionális győztest. A döntősöket a szövetségi tartományok kilenc műsorvezetője, kilenc prominens zsűritag és az adott ország védnökei mutatták be október 26-án a "9 hely - 9 kincs" című műsorban:

Tavaly a stájerországi Stoderzinken található Friedenskircherl nyerte az egész Ausztriára kiterjedő versenyt. Gerhard Koch, az ORF stájerországi regionális igazgatója "tartós eufóriáról beszélt, amelyet egy győzelem kiválthat". "Már az előválogatásra való jelölések is lelkesedést keltenek a régiókban és a közönség körében".

A további győztesek: a Grüner See Tragößben, Stájerországban (2014), a Formarinsee és a Rote Wand Vorarlbergben (2015), a Kaisertal Tirolban (2016), a Körbersee Vorarlbergben (2017), a Schiederweiher Felső-Ausztriában (2018), a Lünersee Vorarlbergben (2019), a Strutz-Mühle Stájerországban (2020) és a Wiegensee Vorarlbergben (2021).

(Címlapfotó: Burg Landskron (c) OW/Region Villach Tourismus GmbH/Martin Hofmann)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play