Így került vissza a kereszt a Notre Dame csúcsára - videó

2023. december 17.

print MTI/Hetedhétország.hu

Így került vissza a kereszt a Notre Dame csúcsára - videó

A keresztet egy daru emelte a levegőbe, és arról szerelték fel a huszártorony tetejére.





Visszakerült a 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépített huszártornyára a kereszt.

A keresztet egy daru emelte a levegőbe, és arról szerelték fel a huszártorony tetejére, amelynek sziluettje az elmúlt napokban egyre inkább kirajzolódott az állványzat mögött.

A keresztet két nappal azelőtt helyezték vissza, hogy Emmanuel Macron francia elnök látogatást tett az építkezésen, napra pontosan egy évvel azelőtt, hogy a gótikus építészet remekműveként számon tartott katedrális újranyitja kapuit.

Az illetékes hatóságok döntése alapján a székesegyházat az eredeti formájában állítják helyre. A leomlott 66 méter magas huszártorony 1860-ban épült Eugene Viollet-le-Duc tervei alapján, miután az eredetileg 1250-ben épített szerkezetet 1786 és 1792 között lebontották.

A huszártorony fokozatos újbóli megjelenése az égen jelzi hónapok óta a párizsiak számára a munkálatok előrehaladását. A torony földfelszínhez viszonyított magassága 96 méter lesz, mint az összeomlott toronyé, és ugyanolyan anyagokból készül, mint az eredeti: a szerkezete tölgyfából (220 tonna), a borítása és a díszítése pedig ólomból (140 tonna), a csúcsát egy korona, egy kakas és egy kereszt díszíti.

A kakas pár nappal később került vissza a kereszt tetejére. Az emblematikus tárgyat Laurent Ulrich párizsi érsek megáldotta, majd egy daruval 96 méter magasba, a huszártorony tetejére emelték.

Az új aranyozott kakast a francia történelmi emlékművek főépítésze, Philippe Villeneuve tervezte. A kereszténységben a kakas a fény visszatérését jelképezi az éjszaka után. A Franciaország egyik jelképének számító gall kakas igen nagy megbecsülésnek örvend a franciák körében, megtalálható a nemzeti labdarúgó- és a rögbiválogatott mezén is.

A régi kakast a közeli Cité-szigeten létesítendő, a Notre-Dame műkincsei elnevezésű múzeumban helyezik el. 

Az újjáépítést vezető Philippe Jost azt közölte, hogy miután a huszártorony elérte a 96 méteres magasságot, a következő lépés az lesz, hogy beborítják ólommal, majd az állványzatot, amely jelenleg eltakarja, lebontják.

A székesegyházban 2019. április 15-én csaptak fel a lángok, elpusztítva a tetőzetet és a huszártornyot.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play