» Hollandia

» Hollandia » Észak-Holland


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Amszterdam látnivalói.


A holland fővárosban a Michelin éttermek száma kiemelkedő: itt összesen 32 csillagos étterem található. Hat luxus divatmárka és egy-egy Rolex üzlet működik, és még egy Lamborghini üzlet is várja az autórajongókat. A legfényűzőbb bevásárlóutcák közé tartozik a PC Hooftstraat, a De Bijenkorf és a Van Baerlestraat.

A bevásárló túrákon kívül Amszterdam festői csatornákon keresztül hajókirándulásokat is kínál. Sétálhat a virágpiacokon, például a belvárosban található „lebegő” Bloemenmarkton, és ellátogathat a múzeumi negyedbe, ahol a Van Gogh Múzeum, a Rijksmuseum és a Stedelijk Modern Művészetek Múzeuma található.

Rabszolgakereskedelem

Femke Halsema, Amszterdam polgármestere 2021-ben a rabszolgaság eltörlésének hollandiai emléknapján tartott beszédében bocsánatot kért a városnak a holland rabszolga-kereskedelemben való részvételéért.

"Az amszterdami önkormányzat nevében bocsánatot kérek Amszterdam városvezetésének a gyarmati rabszolgaság világméretű kereskedelmében való aktív részvételéért" - jelentette ki Halsema.

Hollandia négy legnagyobb városa Amszterdam, Rotterdam, Hága és Utrecht már korábban elismerte, hogy közvetlenül vagy közvetve hasznot húzott a rabszolgaságból a 17-19. században. Hivatalos bocsánatkérésre holland település részéről azonban csak most került sor.

A holland birodalom, a világ szinte minden pontján - Észak és Dél Amerikában, Afrikában, a Közel Keleten, Délkelet-Ázsiában valamint az indiai szubkontinensen és a karibi térségben is - rendelkezett kolóniákkal. A holland Nyugat-Indiai Társaság rabszolgakereskedelme jelentősen hozzájárult Hollandia gazdasági világhatalmi státuszához a 17.században.

Város, Csatorna, Amszterdam, Turisták, Idegenforgalom

(c) pixabay

AMSZTERDAM LÁTNIVALÓI

A világhírű 17. századi belváros, a kellemes Jordaan negyed szűk utcákkal, nyüzsgő kávézókkal és a híres csatornák mentén álló impozáns kereskedőházakkal büszkélkedhet.

Amszterdamban van a világ legnagyobb múzeumsűrűsége, és olyan kulturális kincseknek ad otthont, mint a Van Gogh Múzeum, az Anne Frank Ház és a Rijksmuseum, ahol Rembrandt festő világhírű "Éjszakai őrség" című alkotása látható.

Gyerekekkel látogat Amszterdamba? Az Artis melletti Micropia és a Science Center NEMO kihagyhatatlan látnivalók!

A város neve a 12. századból származik, amikor az Amstel folyóban gátat építettek. A víz ma is meghatározó eleme Amszterdamnak. Mindenképpen érdemes részt venni egy amszterdami hajókiránduláson, és felfedezni a történelmi csatornagyűrűt, amely 2011-ben az UNESCO világörökség részévé vált.

Amszterdam csatornái

Amszterdam csatornái 2013-ban voltak 400 évesek.

Amszterdam csatornáinál, amelyeket 2010-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított, évente 3 millió turista fordul meg, és 2011-ben megnyílt az első múzeumuk is.

A 17. század, az Aranyszázad kezdetén Amszterdam példátlan fellendülést élt át, ezrével érkeztek az új betelepülők. Cölöpökre épített tengeri kikötője, amelyet egyik oldalán tengeri gátja, a másik oldalon egy régi csatorna félkörös íve, az úgynevezett Singel védelmi vonal határolt, szűknek bizonyult.

Ekkor a városi hatóságok elhatározták, hogy a Singellel párhuzamosan három új csatornát ásatnak, hogy így lecsapoljanak mintegy száz hektárnyi mocsaras területet és házakat, boltokat és raktárakat építsenek az így nyert területen. 1613-tól mintegy 14 kilométernyi új, 2,4 méter mély csatornát ástak ki és ezeket mintegy 80 híddal kötötték össze.

A Herengracht (A polgárok csatornája) 386. szám alatt rendezték be a nagyszabású hidraulikai és városépítészeti vállalkozás előtt tisztelgő Grachtenhuis csatorna múzeumot, egy olyan hajdani bankár palotájában, aki a maga idején részt vett az amerikai függetlenségi háború finanszírozásában. A múzeum megtekintése félórát igényel, aztán mindenki maga fedezheti fel a párhuzamos csatornák varázsát, kerékpáron vagy hajón.

A látogató hangoskalauzzal a kezében kap eligazítást a multimédia-prezentációkról, amelyek nem valamiféle kurzusként tálalják a történetet, hanem úgy adják elő, ahogy a kávéházakban szokás. Így hallhatja a korabeli közreműködők, szereplők - a polgármester, az építész vagy a mérnök - szavait, ahogy megvitatják, módosítják vagy törlik a terv részleteit, amíg eljutnak a végső formához: a középkori várost félkörívben övező négy szimmetrikus csatornához.

A múzeum egyik további termében a csatornák menti élettel és eseményekkel foglalkoznak, így például a panorámaképernyőkön látható a Meleg Büszkeség amszterdami parádéit megörökítő videó, a városnéző hajók szüntelen mozgása vagy az, hogy miként kutatja fel a rendőrség az ellopott kerékpárokat.

Rembrant-ház

Az akkori németalföldi főváros központjában álló háznak Rembrandt 1639 és 1658 közt volt lakója. Ott halt meg felesége, Saskia és ott született Titus nevű fia. 

A "Rembrandt-ház" 1911 óta múzeum, amelyben elsősorban a művész által készített és birtokában lévő lenyomatok tekinthetők meg. A restaurált lakóház központi helyisége a "művészeti kamara", amelyben Rembrandt műtárgy- és különlegesség-gyűjteményét őrízte. Az egész házat sikerült ugyanúgy berendezni, mint ahogy a művész életében volt.

Rembrandt nemcsak festő, hanem kereskedő és gyűjtő is volt. Gyűjteményében híres régi német és itáliai mesterek rézkarcai mellett kitömött állatok, ásványok, kagylók, teknősbékapáncélok, márványmellszobrok és pénzérmék is találhatók. Gyűjteményének tárgyait Rembrandt háttér-témaként felhasználta saját festményeihez, például az Éjjeli őrjárathoz. De tanítványai is használták azokat tanulmányaikhoz.

Rembrandt más festők lenyomataival, rajzaival és rézkarcaival is kereskedett. Így 1637-ben 424 guldenért megvásárolt egy Rubens festményt és hét évvel később száz guldennel drágábban eladta azt. Ez óriási nyereségnek számított, tekintve, hogy évi jövedelme átlagosan 200 gulden körül mozgott. Rembrandt gyűjteményének akkori értékét 18 000 guldenra becsülik.

A festő, aki már életében híres volt és sok pénzt keresett, végül is nem utolsó sorban gyűjtőszenvedélye miatt volt kénytelen 1656-ban csődöt jelenteni. Nem tudta az abban az időben 13 000 guldenért vásárolt lakóház árát kifizetni és 1658-ban bérlakásba költözött.

A felújított lakóházban megtekinthető Rembrandt műterme, valamint nappali és hálószobája is.

Hollandiai Ermitázs

2009-ben nyitotta meg kapuit az új hollandiai Ermitázs; az ünnepségen Beatrix holland királynő és Dmitrij Medvegyev orosz elnök is részt vett. Az amszterdami múzeum új otthonára 40 millió eurót költöttek, és kilencezer négyzetméteren mintegy 1800 kiállítási darab várja a látogatókat. 

Az amszterdami múzeum az egyedüli állandó, önálló igazgatású Ermitázs Szentpéterváron kívül. Az eddigi kis épületből az Amstelhofba költöző múzeumra 40 millió eurót költöttek. A költségek nagy részét állami hozzájárulásokból - többek közt lottóbevételekből - fedezték, de privát támogatók is áldoztak a régen várt múzeumra.

A hollandiai Ermitázs kilencezer négyzetméteren, két nagy és 44 kisebb teremben várja a látogatókat, a Néva partjáról eddig mintegy 1800 műtárgyat szállítottak át a holland fővárosba. A kiállításra kerülő kincsek között festmények, Fabergé-ékszerek, illetve bútor- és ruhadarabok szerepelnek.

Van Gogh Múzeum

Az évente másfél millió látogatót fogadó Van Gogh Múzeum 1973-ban nyílt meg Amszterdam szívében. Eredeti épülete a híres holland építész, Gerrit Rietveld tervei alapján készült.

A gyűjtemény több mint 200 festménnyel, 500 rajzzal és 750 írásos dokumentummal büszkélkedhet. A Van Gogh Múzeum abszolút remekművei a festő önarcképei, a Napraforgók, a Krumplievők és a Hálószoba.

Anne Frank-ház

Anne Frank családja Adolf Hitler hatalomra kerülése után menekült el Németországból Hollandiába. Miután 1940 májusában a németek Hollandiát is lerohanták és megszállták, Anne és családja bujkálni kényszerült, mindaddig, amíg fel nem fedezték őket 1944. augusztus 4-én. Annét és nővérét a bergen-belseni táborba szállították, mindketten ott haltak meg. Édesanyjukat Auschwitzban gyilkolták meg. Édesapjuk, Otto Frank megmenekült, Amszterdamba hazatérve tudta meg, hogy családját koncentrációs táborokban ölték meg. Anne naplóját az egyik bújtatótól kapta meg, megjegyzéseket fűzött hozzá, majd 1947-ben kiadta. A naplót 2009-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította, a világ tíz legolvasottabb könyve közé tartozik.

Rijksmuseum

Rijksmuseum, Amszterdam, Múzeum, Hollandia, Utazás

Rijksmuseum (c) pixabay

A Rijksmuseumban látható Rembrant Az "Éjjeli őrjárat" c. képe Amszterdam egyik fő attrakciója. 

Az Éjjeli őrjárat Rembrandt van Rijn (1606-1669) egyik leghíresebb alkotása. A festő az 1640-es években kapott megbízást arra, hogy bemutassa a Frans Banning Cocq kapitány vezette amszterdami polgárőrséget. A nagy méterű, 363-szor 467 centiméteres kép egy teljes falat betölt a Rijksmuseumban.

1642-ben készült képén a hagyományos merev beállítású holland csoportportrét a kor ízlésétől eltérően, újszerűen értelmezte, ami nagy vihart kavart.

A világ első háromdimenziós nyomtatással készült acélhídja

A gyalogos híd, amelyet négy évig készítettek az MX3D holland cég vezetésével, egyfajta "élő laboratórium" lesz. A hídba telepített szenzorok hatalmas hálózatával a londoni Imperial College kutatói mérni fogják, megfigyelik és elemzik, miként reagál a gyalogos forgalomra a 12 méter hosszú szerkezet.

Az összegyűjtött adatok lehetővé teszik, hogy a mérnökök, kutatók a híd "egészségét" valós időben figyeljék meg, nyomon kövessék miként változik a szerkezet és megértsék milyen kölcsönhatásban van a gyalogosokkal a 3D-s infrastruktúra.

A szenzorokból nyert adatokat a híd "digitális ikertestvérébe" táplálják, ez a valós híd számítógépes változata. A valós híd működését összevetik "ikertestvéréével", ami egyebek között segít választ adni a 3D-s nyomtatással készült acélhíd hosszútávú működéséről felmerülő kérdésekre, jövőbeni hasonló szerkezetek létrehozásának lehetőségeire.

A hidat az Amszterdam vöröslámpás negyedében húzódó Oudezijds Achterburgwal-csatornán állították fel.

LMBTQ+ főváros

A holland főváros az LMBT közösség egyik leglátogatottabb úti célja Európában. Amszterdam nem véletlenül kapta a 2019-es Európa meleg fővárosa címet. A lakosság nyitottsága és toleranciája nagyszerű vonzerőt jelent, és érdemes LMBTQ+ turisztikai célponttá teszi a várost.

A városban számos bár, éjszakai klub, hajóparti és melegbarát létesítmény található. A fő terület a Rembrandtplein körül van, és az Amstelstraatig terjed, amely párhuzamosan fut az azonos nevű csatornával. Amszterdam látogatása során nem szabad kihagyni a Canal Parade-t (augusztus első szombatján) és a Pink szombatot (június utolsó szombatján).

Ezeket a szabályokat Amszterdamban soha ne szegd meg!

"Maradj távol": Amszterdam nem akar több bulizós turistát. Tilalmakkal és kampányokkal próbálnak javítani a város imázsán és színvonalasabbá tenni a turizmust. A város úgynevezett "Stay Away" kampánya 2023 márciusának vége óta tart. A cél az, hogy elriasszák azokat a turistákat, akik csak egy "zűrös éjszakára", azaz rosszalkodni jönnek Amszterdamba.

Azoknak, akik az interneten olyan kifejezésekre keresnek rá, mint "legénybúcsú Amszterdamban" vagy "kocsmázás Amszterdamban", videókat és figyelmeztetéseket mutatnak majd az amszterdami féktelen kiengedés következményeiről. A kampány egyelőre elsősorban a fiatal brit férfiakat célozza meg, de hamarosan kiterjesztik.

Annak érdekében, hogy amszterdami látogatásod során ne kelljen semmilyen következménnyel szembenézned a viselkedésed miatt, íme egy útmutató azokról a szabályokról, amelyeket semmiképpen ne szegj meg a városban.

1. Füvet szívni az utcán

Amszterdam bejelentette, hogy a város 2023 május közepétől betiltja a nyilvános dohányzást. Eddig mindenféle következmény nélkül lehetett ott az utcán elszívni egy jointot.

Aki megszegi a bejelentett tilalmat, 100 eurós bírságra számíthat - ez az általános bírság a Hollandiában az engedély nélküli helyeken való füvezésért. A város egyelőre nem közölte, hogy a bírság Amszterdamban is ugyanannyi lesz-e, vagy más összegű lesz (2023. április 13-tól).

Öt grammnál kevesebb marihuána birtoklása továbbra is megengedett, de a kábítószert egy ellenőrzés során le is foglalhatják. Aki öt grammnál többet tart magánál, annak 75 eurós bírságra kell számítania. A marihuána fogyasztása továbbra is engedélyezett a kávézókban.

2.  Viselkedés a vöröslámpás negyedben

A híres vöröslámpás negyed, a De Wallen olyan látványosság, amelyet nem szabad kihagynia amszterdami útja során. Van azonban egy fontos viselkedési szabály, amit ott be kell tartani: a prostituáltakról nem szabad fényképeket készíteni. Még akkor sem, ha a De Wallenben való sétát esetleg fényképen is meg szeretné örökíteni.

Sok kamera van a környéken. Akit rajtakapnak, az nemcsak az ott dolgozók nemtetszését vonja magára, hanem pénzbírságra is számítania kell. Ez vonatkozik a vöröslámpás negyedben tartott idegenvezetésekre is.

Április eleje óta az ottani nyitvatartási időre is korlátozások vannak érvényben. Hajnali 1 órától nem fogadhatnak új ügyfeleket, hajnali 3 órakor pedig be kell zárniuk. Az intézkedések részei annak a tervnek, hogy a prostitúciót a városon kívüli Eros központba költöztetik.

3. Kemény drogok fogyasztása

Bár a kannabisz nyilvános helyen kívüli fogyasztása továbbra is engedélyezett, ez a liberális hozzáállás nem vonatkozik a kemény drogokra, például a kokainra. Itt mind a birtoklás, mind a fogyasztás szigorúan tilos.

Ennek megfelelően itt már nem jár bírság, de valódi büntetőeljárásra számíthatsz, annak minden következményével együtt. Hogy mi számít lágy és mi kemény drognak, azt Hollandiában az úgynevezett ópiumtörvény szabályozza.

4. Dohányzási tilalom és alkohol

A város magasabb színvonalú turizmust célzó intézkedéscsomagjához tartozik a dohányzási tilalom is bizonyos nyilvános helyeken. Az alkoholfogyasztás Hollandia nagy részén számos nyilvános helyen elvileg egyébként is tilos. Itt akár 95 eurós bírság is kiszabható. Az alkohol árusítását is korlátozni kívánják bizonyos területeken.

Például a vöröslámpás negyedben lévő üzletekben mostantól tilos alkoholt árulni hétvégén 16 óra után. Ebben az esetben inkább az eladót kell megbírságolni. A túlzott ittasság azonban szintén azon magatartásformák közé tartozik, amelyeket a turisták nem szeretnek, és amelyek ellen a "Maradj távol" kampány irányul.

5. Nyilvános helyen történő vizelés

Ha Amszterdamban járva csökkennek a gátlásaid, akkor is keress egy olyan helyet, ahol van megfelelő WC, ha szükséged van rá. A nyilvános helyen pisilés ugyanis elég drága lehet. Akár 150 eurós bírságra is számíthatsz, ha rajtakapnak.

Egy újabb kampány során Amszterdam-szerte táblákat vagy paravánokat helyeznek el, amelyek figyelmeztetnek a megfelelő büntetésre. A figyelmeztetések célja, hogy a már a városban tartózkodó turistákat emlékeztessék a viselkedési szabályokra.

Amszterdam kitiltja az óceánjáró hajókat a városközpontból

Szigorú döntést hozott Amszterdam tanácsa: kitiltotta az óceánjáró hajókat a városközpontból. A lépéssel a holland főváros a turisták számát szeretné korlátozni, valamint igyekszik megfékezni a környezetszennyezést.

A politikusok szerint a hajók nem állnak összhangban a város fenntartható törekvéseivel. Ez azt jelenti, hogy Amszterdam központi terminálja bezár. Ez a legutóbbi intézkedés a város tömegturizmusának visszaszorítása érdekében.

2023 márciusában a város online kampányt indított, amelyben a legénybúcsújukat szervező, a fiatal, brit férfiakat bátorították távolmaradásra.

Amszterdam saját népszerűségének áldozatává vált, évente 20 millió látogatót vonz a buliváros hírneve. A városvezetés egyik tagja nemrégiben egyfajta „sáskajáráshoz” hasonlította a turistákat, akik egyszerre szállják meg a várost.

A másik fő indok a hajók eltávolítására az, hogy csökkentsék a légszennyezettséget Amszterdamban. Egy 2021-es tanulmány szerint egy nagy tengerjáró hajó egy nap alatt ugyanannyi nitrogén-oxidot termelt, mint 30 ezer teherautó. A holland városba idáig évente 100 ilyen hajó érkezett.

Idegenforgalmi adó

Amszterdamnak elege lett a hatalmas turistaáradatból, ezért 2024-től itt kell megfizetni Európa legmagasabb idegenforgalmi adóját.

Ebből próbálják fedezni a tömegturizmus által okozott nehézségeket és károkat, például megduplázzák az utcák takarítását.

Az idegenforgalmi adó mértéke Amszterdamban függ attól, milyen szobát foglal valaki, tehát egy három csillagos hotelben valamivel kevesebbet kell fizetni, mint egy öt csillagos szállodában.

Egy átlagos, 150 eurós szobaár után 21,8 euró idegenforgalmi adót, vagyis nagyjából 8500 forintot kell majd fizetni jövő évtől.Tartomány:Észak-Holland
Cím:Amszterdam
GPS: 52° 22′ 21.93528″, 4° 53′ 36.97476″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward