» Hollandia

» Hollandia » Észak-Brabant » Eindhoven


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Eindhoven - a fény és a design városa. Eindhovenben pezseg a kreativitás. Az utazók nagyszerű dizájnra, rendkívüli építészetre és hívogató otthonosságra számíthatnak.


Hollandia déli részén, Utrechttől mintegy 76 kilométerre fekszik a holland Brabant tartomány legnagyobb városa: Eindhoven. A nyüzsgő város az innovációról, a kreativitásról és a dizájnról ismert. A

Philips elektronikai vállalat a városból származik, és az utazók a Philips Múzeumban megismerkedhetnek a vállalat és a formatervezés történetével.

A futballstadion is a vállalat nevét viseli. A művészetkedvelők számára a Van Abbemuseum a megfelelő cím.

A kortárs művészeti múzeumban olyan hírességek alkotásai láthatók, mint Pablo Picasso vagy Marlene Dumas.

Eindhoven különleges építészetéből él. A 2000-es évek eleje óta az egykori Strijp-S ipari parkban a régi gyárak között új épületek épültek. Időközben ez egy egyedi építészetű, lakóépületek és kreatív vállalkozások keverékét eredményezte. A központban futurisztikus épületek is találhatók - például a "De Blob". Az acélból és üvegből készült épületet Massimiliano Fukas olasz építész tervezte. Ma a "De Admirant" bevásárlóközpont bejáratát képezi.

Minden év novemberében a város esténként izzó művészeti installációvá változik. A fények városa minden év novemberében méltó a nevéhez. A november 13-ig tartó Glow Fesztiválon Eindhoven minden este fényből készült szabadtéri műalkotássá változik. Általában egy útvonal vezeti a vendégeket műalkotástól műalkotásig a városon keresztül.  A koronavírus-járvány miatt azonban 2021-ben ez egy kicsit másképp van. A város négy kijelölt területén a fesztiválra való belépés korlátozott, és csak Corona Pass-szal engedélyezett. A városközpontban látható fényinstallációk szabadon látogathatók, és akár januárig is megtekinthetők. Legyen szó fákról, épületfalakról vagy saját fényszobrokról - szórakoztató megtapasztalni az efemer művészetet.

Érdemes megnézni a Szent Katalin-templomot is, amelyet Alexandriai Szent Katalinnak szenteltek. A templomot a középkori, romos állapotban lévő Szent Katalin-templom helyére építették. A jelenlegi neogótikus templomot 1867-ben szentelték fel. Az 1980-as évek végén alapítványt hoztak létre, amely koncerteket szervezett a templomban. A templom látogatói különösen értékelik a nagyszerű akusztikát.

Eindhoven másik jellegzetes épülete az Evoluon. Az UFO-ra emlékeztető építmény egykor tudományos központ volt, amelyet Frits Philips - a Philips & Co. társalapítója - rendelt a vállalat 75. évfordulójára. Ma konferenciaközpont és jól ismert nevezetesség.

A várostól délre húzódik a Genneper Parken természeti területe - a Genneper malom és a kolostor mellett ma is látható a történelmi patakvidék. A parkban számos sportolási lehetőség van, például a helyi uszodában. A gennepi vízimalmok a híres "Van Gogh Roosegaarde" kerékpárúton is találhatók, amely Eindhovenből Nuenenbe vezet a brabanti festő nyomában. Amikor leszáll az alkony, az útburkolaton apró golyónyomok világítanak - Van Gogh "Csillagos éjszaka" című képe ihlette.

Van Gogh kerékpárút

A Vincent van Gogh munkássága által inspirált útvonal ötvözi az innovációt és a dizájnt a kulturális örökséggel és a turizmussal. A Van Gogh kerékpárút a brabanti Van Gogh-kerékpárút részét képezi.

Sötétedés után a látogatókat a Vincent van Gogh világhírű festménye, a Csillagos éjszaka által inspirált fény- és színvilág lenyűgözi. A különleges innovatív technológiának segítségével az utat több ezer csillogó kő világítja meg. Ezáltal a fény és a költészet játéka jön létre.

A kerékpárút a Van Gogh-kerékpárút részét képezi, amely összeköti a Vincent van Gogh örökségi helyszíneket Brabantban, Vincent szülőföldjén. A világhírű művész Nuenenben készítette első remekművét, a Krumplievők című művét, az Opwettense és a Colse vízimalmok pedig szerepeltek festményein. Az új kerékpárút összeköti a két vízimalmot, hidat képezve a kortárs design, az innováció, a kulturális örökség és a brabanti turizmus között.

Bezár az eindhoven-i repülőtér

A nemzetközi repülőtér hamarosan jelentős átalakuláson megy keresztül: teljeskörűen felújítják a kifutópályáját, új kábeleket fektetnek le, megújul a világítás és a vízelvezetés is. Emellett a repülőtér műszeres leszállási rendszerének (ILS) 1-es kategóriáról 3-as kategóriára való fejlesztése is egyértelmű célja az üzemeltetőknek.

Ez ugyanis lehetővé tenné a pilóták számára, hogy precíziós leszállásokat hajtsanak végre rossz látási viszonyok mellett, így például sűrű ködben is.

A beruházás ezen túlmenően is nagy áldozatokkal jár, a repülőteret öt hónapra be kell zárniuk az üzemeltetőknek. A kivitelezési munkálatok várhatóan 2027 februárja és júniusa között zajlanak majd, a tervek szerint huszonkét hetet vesz igénybe.

Az ideiglenes bezárás következtében tizenhétezer járatot fognak törölni és mintegy hárommillió utasnak kell más kiinduló helyet vagy célállomást találnia.Tartomány:Észak-Brabant
Cím:Eindhoven
GPS: 51° 26′ 21.35328″, 5° 28′ 43.0788″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward