» Ausztria

» Ausztria » Steiermark


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Mikszáth Kálmán külföldi nyaralásaiul a stájerországi Bad Gleichenberget választotta.


A Monarchia fürdőhelyei közt akadt olyan, mint Bad Gleichenberg, ahol a stájer herceg, Habsburg János töltötte a nyarakat és főként a környékbeli tehetősebb polgárság látogatta. János főherceg hadvezérként Napóleon tábornokaival szemben nem tudott ütközetett nyerni, de aktívan támogatta a legendás gerilla vezér Andreas Hoffer küzdelmét. Később házassága révén válik kegyvesztetté. Anna Plochl-lal kötött házasságot, aki egy postamester lányaként született, ezért Jánossal csak morganitikus házasságot köthetett. A császári ház ezt a frigyet 1835-ben ismerte el törvényesnek és János fia részére csupán a Meráni grófi cím viselését engedélyezte. János főherceg népszerűsége talán ebből az okból is óriási volt, így Gleichenberg kedvelt tartózkodási helyévé vált a birodalom egészét reformálni, liberális szellemben alakítani akaró politikusok számára.

Érdekes megjegyezni, hogy a Habsburg dinasztia történetében az ugyancsak firenzei születésű János Salvator herceg házassága egy táncosnővel okozta a legnagyobb botrányt olyannyira, hogy több okból is a herceg Orth Jánosra változtatta a nevét. 1890–ben tűnt el a Santa Margaritha nevű gőzhajóján, neje társaságában.

Ezek után nem tűnik különösnek, hogy Mikszáth Kálmán külföldi nyaralásaiul a stájerországi Bad Gleichenberget választotta. Gleichenberg többek között Mikszáth Kálmán kedvelt fürdőhelye volt, majd a vele baráti viszonyban lévő Závody Sándor nyugállományba vonulása után a magyarországi Rohicsot ereste fel minden nyáron.Tartomány:Steiermark
Cím:Bad Gleichenberg
GPS: 46° 52′ 18.4566″, 15° 54′ 9.08064″
Honlap: http://www.bad-gleichenberg.at/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward