» Hollandia

» Hollandia » Utrecht » Utrecht


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Utrecht - egy igazi bennfentes tipp Hollandiában.


MINT AMSZTERDAM, CSAK TURISTÁK NÉLKÜL!

A Hollandiába látogatók többsége Utrecht mellett elhalad. Nagy hiba. Mert az ország negyedik legnagyobb városában rengeteg felfedezni való van!

Utrecht majdnem olyan szép, mint Amszterdam - csak sokkal kevésbé ismert. A város nagyon nyugodt, mindössze 350 000 lakosa van. Úgy tűnik, mindannyian 30 év alattiak, Utrechtben közel 70 000 diák tanul. A sok víz és zöld, a görbe házak és a macskaköves utcák helyenként falusias hangulatot kölcsönöznek a városnak. Ne lepődjön meg, ha hirtelen egy csapat liba battyog át az utcán.

Az utrechti Oudegracht

Utrechtnek nincs annyi csatornája, mint Amszterdamnak, de van egy különösen nagy és gyönyörű csatornája, amely az egész városközpontot átszeli: az Oudegracht.

Az amszterdami csatornákkal ellentétben két szintje van: az egyik szint az utca szintjén, néhány méterrel alatta, közvetlenül a víz szintjén pedig még mindig kőből készült mólók vannak. Ezek az alacsonyan fekvő rakpartok az utca alatti alagutakon keresztül közvetlenül kapcsolódnak a csatornaházak tároló pincéihez. Az árut így a vízről közvetlenül a házakhoz lehetett szállítani. Mára 732 ilyen boltíves pince maradt fenn, és sok közülük kávézóvá, étteremmé, diszkóvá, klubbá vagy üzletté alakult át.

Híres katedrális tornya

Utrecht legjelentősebb látnivalója a csatorna mellett a székesegyház tornya. A városnak volt egykor Hollandia legnagyobb katedrálisa. Ma azonban már csak a katedrális hátsó fele áll, az első fele eltűnt. A templom 1674. augusztus 1-jén tűnt el, amikor egy tornádó miatt a templomhajó összeomlott. Soha nem építették újra.

Ami állva maradt, az a 122 méter magas torony, Hollandia legmagasabb templomtornya, amely a sík vidéken sok kilométerről is látható. A székesegyház tornya a szélmalmokon és utcai orgonákon túl holland ikon, és mindenképpen érdemes megmászni. A csúcsról jó időben a királyság nagy részére rálátni: láthatja Amszterdam háztetőit és Rotterdam felhőkarcolóit.

Csak hagyd magad sodródni

Utrechtben nincsenek olyan csúcsmúzeumok, mint a Van Gogh Múzeum vagy az amszterdami Rijksmuseum. Ahelyett, hogy egyik látnivalótól a másikig rohansz, a legjobb, ha csak úgy sodródsz a hangulatos belváros sikátoraiban. "Gezellig", ahogy a hollandok mondják - nagyon hangulatos. Egyszer csak beülsz az egyik kávézóba, rendelsz egy szelet "appeltaart met slagroom"-ot (almáspite tejszínhabbal), és figyeld a "fietsers"-eket (kerékpárosokat). Utrechtben olyan sok van belőlük, hogy csúcsidőben igazi dugók alakulnak ki. A sisakok ismeretlenek.

Sok bájos hely várja, hogy felfedezzük. Az egyik a katedrális kerengője, beleértve a kertet és a szökőkutat. Vagy az egyetem botanikus kertje, amely elvarázsolva fekszik a város közepén. Van itt egy 18. századi Gingko és egy másfél méter átmérőjű amazonasi óriás tavirózsa.

A Kruideniersmuseum

Az utrechti bevásárlás a 20. század elejére kalauzol el: barátságos idős hölgyek önkéntes alapon működtetik a Kruideniersmuseum nevű édességboltot. Itt mindenféle finomságokkal lehet feltölteni a készleteket. Különösen ajánlott többek között a "heksentanden" (boszorkányfogak), a "harde katjes" (kemény macskák) és a "zwarte schoolkrijt" (fekete iskolai kréta).

A Rietveld-Schröder-ház

És végül a Rietveld-Schröder-ház. A szabadságot és a tisztaságot jelképezi. Amit Németországban Bauhaus néven ismertek, Hollandiában De Stijlnek hívták. A Rietveld-Schröder-ház úgy néz ki, mint Piet Mondrian vörös, sárga és kék színű festménye. Hipermodernnek tűnik - pedig már majdnem 100 éves. A Világörökség része.

Utrecht központjától csupán egy kőhajításnyira áll a Rietveld-Schröder-ház (hollandul: Rietveld Schröderhuis), amelyet - mint a neve is mutatja - Gerrit Rietveld holland építész tervezett 1924-ben. A De Stijl művészeti mozgalom építészeti remekművének tartják. Az özvegy és mecénás Truus Schröder kérésére épült, aki nagy tisztelője volt Gerrit Rietveld (1888-1964) munkásságának. Az elkészült épület egyedülálló tisztelgés a De Stijl művészeti mozgalom elvei előtt, amelynek Rietveld egyik kulcsfigurája volt: a ház háromdimenziós, aszimmetrikus kompozíciója tökéletes átmenetekkel játszik a belső és a külső tér között, határozott alapszínsémával és tolófalakkal, amelyek rugalmas lakótereket alakítanak át. Az interaktív kiállításon a látogatók bent első kézből tapasztalhatják meg, hogyan játszik ez a híres ház a rugalmas terekkel, színekkel és vonalakkal.

A világ legnagyobb bicikliparkolója

Akár fiatalok, akár idősek, akár sportosak, akár nem, Utrecht lakóiban egy valami közös: a kerékpározás imádata. Az egykor autók számára tervezett utcákon ma már a kerékpárosoké az elsőbbség.

A holland város 30 millió euróból, 5 év alatt megépítette a világ legnagyobb kerékpárgarázsát. A parkolóban több mint 12 500 bicikli fér el.

A 12 ezer 656 férőhelyes parkolót a 340 ezer lakosú város főpályaudvara alatt hozták létre.

A háromszintes mélygarázs ezzel átvette a vezetést az eddigi csúcstartónak számító, 9400 férőhelyes tokiói létesítménytől. A parkolóban 480 helyet alakítottak ki teherbiciklik számára. A kerékpárosokat fényjelzések irányítják a legközelebbi üresparkolóhelyhez.

A tárolás az első 24 órában ingyenes, utána napi 1,25 euróba kerül.

Hollandiában a vasút utasainak fele kerékpárral érkezik a vonathoz, de sokan arra panaszkodnak, hogy nehezen találnak helyet biciklijüknek. A holland statisztikai hivatal 2017-es adatai szerint az országban 22 millió kerékpár van, azaz egy háztartásra átlagosan három jut.Tartomány:Utrecht
Cím:Utrecht
GPS: 52° 4′ 51.54816″, 5° 7′ 39.66229″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward