Horvátország
» Horvátország

» Horvátország » Zadar » Dalmácia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Közép-dalmáciai város egykor a középkori Horvát Királyság fővárosa volt. A Biograd (Tengerfehérvár) Zára (Zadar) városától harminc kilométerre található.


Vidámpark

2017 júniusában nyilt meg az első horvát tematikus élménypark Biograd na Moru városában. 
A 4,5 hektáron elterülő Fun Park Mirnovec elnevezésű élménypark Horvátország első tematikus parkja 25 attrakcióval.

A vidámpark három témát dolgoz fel: a vadnyugatot, a kalózvárost és az űrt. Minden egyes téma a játék és az attrakció kombinációja, gyerekekre, tinédzserekre és családokra szabva. Az élménypark programkínálatát gasztronómiai különlegességek, gyermekprogramok, események és koncertek is színesítik.

A gyerekeknek 100 kunába (4100 forint), felnőtteknek 190 kunába (közel 8000 forint) kerül a belépő.

Városi Múzeum

A múzeum a város történelmének bemutatásán túl állandó kiállítást nyit az egyik közeli sziget mellett, Gnalicnál 1583-ban elsüllyedt kereskedelmi hajó gazdag víz alatti régészetének leleteiből. A kiállítás a hajó belsejébe vezeti majd az érdeklődőket, ahol megismerkedhetnek a feltárás történetével és szemügyre vehetik a leleteket is, amelyek csaknem 400 évig voltak a víz alatt. A több mint 20 ezer tárgyból álló felfedezés az Adriai-tenger legnagyobb víz alatti régészeti fogása és sok mindenben egyedülálló a Földközi-tengeren.

A kereskedelmi rakománnyal elsüllyedt hajóroncsot a hatvanas években fedezték fel Tengerfehérvártól délre, a Gnalic sziklás sziget mellet, 25-30 méter mélyen a tengerszint alatt. Mielőtt búvárrégészek feltárták volna a hajóroncsot, a rablók már kifosztották a lelőhelyet. 2012-ben újrakezdték a régészeti feltárásokat, amelyek azóta is tartanak. 

A hajót 1583-ban süllyedt el egyelőre ismeretlen okok miatt. A rakomány gyertyatartókból, textilből, üvegedényekből, ablaküvegekből és tükrökből, valamint csapokból, borotvákból és szemüvegekből állt. Az áruk között nagyon kevés kerámiából készült tárgyat találtak.

Az ágyúkkal felszerelt, csaknem 30 méter hosszú hajón olyan félkész termékeket és nyersanyagot is szállítottak hordókban és ládákban tárolva, mint sárgaréz és drót, fehér ólom és cinóber festék. A hajó Velencéből Isztambulba tartott és egész Európa területéről szállított rakományt. Köztük 5000 ovális ablaküveget III. Murád oszmán szultán háremének, amely korábban a tűz martalékává vált. A legérdekesebb felfedezése egy mangál kályha, amelyen kalligrafikus felirat látható török nyelven. 

Tartomány:Zadar
Település:Biograd na Moru
GPS: 43° 56′ 14.29692″, 15° 26′ 36.81096″
Honlap: http://www.biogradnamoru.hr/

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward