» Horvátország

» Horvátország »

Ezeken a horvát szigeteken nem közlekedhetnek autók


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Ha a természetre, a tengerre és mindenekelőtt a csendre vágyik a nyaralás során, akkor a következő horvát szigeteken jó helyen jár.
 

Silba

A "Dalmácia kapujaként" ismert sziget lakói rendeletükben úgy döntöttek, hogy minden autót kitiltanak a szigetükről. A Zadar-szigetvilágban található Silba keskeny, hosszúkás alakú, és csak középen körülbelül 700 méter széles. Silba lakói még tovább mentek, és még a kerékpározást is korlátozták. A sziget vitathatatlan mesterműve a "Toreta", a külső csigalépcsővel ellátott, lenyűgöző torony. A legenda szerint Petar Marinić kapitány építette egy viszonzatlan szerelem emlékére. Bár a napi kompjárattal teherautók is érkeznek a szigetre, a kikötőből nem hagyhatják el a szigetet.

Unije, Vele és Male Srakane

A Kvarner-öböl bejáratánál fekvő, mintegy 37 kilométeres partszakasszal rendelkező kis paradicsomot az ötször nagyobb Lošinj-sziget árnyékolja be, de a látogatóknak (a nyári hónapokban csak néhány százan) mindenekelőtt egy dolgot kínál: autómentes nyaralást. A 88 lakos fő közlekedési eszköze a talicska, ahogy a horvátországi turizmusban nevezik. Az Unije északi része ökológiai szempontból különösen fontos, és az 1990-es években botanikai rezervátumként javasolták.

A sziget fő falujában van néhány étterem, cukrászda, pékség, posta és bolt. A helyiek jellegzetes, széles nyeregtetős házaikban kínálnak szállást (szobákat és lakásokat). A szigetet rendszeres hajójárat köti össze Lošinjjal, Rijekával pedig katamaránjárat, amely hetente néhányszor közlekedik. A nyugati és délnyugati részek sajátos jellegzetességgel rendelkeznek - olajfaligetekkel.

Vele Srakane két kilométerre délkeletre fekszik Unijétől, a kisebb Male Srakane-szigettel határos - a két szigetet egy mindössze 70 méter széles tengeri csatorna választja el egymástól. Ott sincs autóforgalom.

Kornati Nemzeti Park és Žut-sziget

A Kornati Nemzeti Park, a szigetek és szigetecskék "labirintusa" a Kornati-szigetvilág egy részét foglalja magában. 1980-ban nemzeti parkként szigorú természetvédelem alá helyezték őket. Ennek eredményeképpen csak minden méretű és célú csónakok és vízi járművek hajóznak ott. Emberemlékezet óta többcélú teherhajóikkal - a "gajetekkel" - jutnak el a tulajdonosokhoz. Žut a Kornati-sziget második legnagyobb szigete. Ott valójában nincsenek állandó lakosok. A meglévő házak szezonálisan nyaralóként és étteremként szolgálnak.

Olib

Ha nem talál parkolóhelyet autójának Zadarban vagy Lošinjban, akkor járművét elhozhatja Olibba. A 26 négyzetkilométeres szigeten azonban nem szabad vele közlekedni. A sziget fő közlekedési eszköze a golfkocsi, amelyet az Amerikából hazatérők "vezettek be". A sziget keleti részén található a Slatinica-öböl, számos hajós kedvenc horgonyzóhelye, valamint a helyiek és vendégeik kedvenc fürdőhelye. A tenger itt olyan sekély, hogy még néhány száz méter után is csak bokáig ér a víz. Azok, akik a sziget gasztronómiai kínálatát szeretnék megismerni, Olib fő falujában találnak helyi hal- és húskülönlegességeket kínáló éttermeket és dalmát tavernákat.

Zlarin

Zlarin szigete a koralljairól híres; a korallt a 15. század óta gyűjtik és dolgozzák fel ezen az erősen erdős szigeten. Ma már nem gyakorolják a korallbúvárkodást. Bár a szigeten mintegy tíz kilométernyi út van, az autóforgalom tilos; csak a hajókon szállított áruk szállítására használt traktorok zajt csaphatnak. Ha a helyi múzeum korallkiállítását szeretné megnézni, gyalog kell mennie, vagy golfkocsival kell utaznia. Érdemes megnézni a faluban található "Leroj"-t, az óratornyot.

Prvić

Ez a sziget az első Šibenik és a tengerpart mellett, ezért is hívják Prvićnek (az első). Faust-szigetnek is nevezik, Faust Vrančić, a híres 17. századi tudós és feltaláló után, aki gyermekkorát Luka faluban töltötte, és itt is temették el. Prvićben két település található: Luka vagy Prvić Luka és Šepurine. A két település mindössze egy kilométerre van egymástól, ami elég közel van ahhoz, hogy a lakosoknak eszükbe se jusson autóba ülni.

Susak

Susak több szempontból is különleges, de leginkább számos lapos homokos strandjáról ismert. Kevésbé ismert, de ugyanolyan érdekes a susaki népviselet. A mindössze száz lakosú szigetnek a Horvát Idegenforgalmi Közösség szerint itt található Európa "legrövidebb" népviselete, és ez az egyetlen olyan népviselet, amely a térdet szabadon hagyja. Napközben kis traktorok pótkocsival közlekednek a szigeten, de zajuk csak a hajók kirakodásakor hallatszik.GPS: 45° 33′ 51.63912″, 17° 0′ 42.82344″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward