» Horvátország

» Horvátország » Zadar » Szigetek


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Pag-sziget Horvátország ötödik legnagyobb szigete, egyben az egyik legfurcsább.
Nyílt tenger felé eső nyugati oldalán ugyan vannak zöld területek, de a sziget alapvetően kopár. Ez persze inkább hátrány lenne, de tengerpartját sok helyen pont ez teszi különlegessé. A sziget keleti oldalán, egy öbölben található a Beritnica strand, ami első ránézésre akár a jordán tengerpart egy szakaszával is összetéveszthető: a sziklás, mindenütt fehér vidék és az élénk türkizkék víz kontrasztja különleges látványt eredményez.

A természet, megtörve a partszakasz folytonosságát, 3 hatalmas sziklát helyezett a sekély vízbe, a szárazföldön levő Stogaj nevű szikla pedig a mászóknak ígér felejthetetlen kalandot.

A sziget elsősorban Zrće nevű strandjáról, s annak hírhedt szórakozóhelyeiről nevezetes, melyeket a világ számos újságírója tart ideális helyszínnek a bulizáshoz. A horvát Ibizának is nevezett Zrce Beachen rengeteg fiatal szokott bulizni.

A gyönyörű, homokos és kavicsos Rucica strand a szilák között rejtőzik Metajna közelében.

Pag kultúrtörténeti kincsekben gazdag városa a 20 kilométernyi aprókavicsos és homokos partszakaszok által karéjozott Pagi-öbölben telepedett meg. A várost és az azonos nevű szigetet nemzeti parkok ölelik körbe. Délről a kisebb-nagyobb szigetekkel és zátonyokkal rendelkező Kornati, míg az északi, szárazföld felőli részen a kellemes pihenést, a sűrű erdőkben megtett kellemes sétákat és a lenyűgöző vízesések látványát kínáló Plitvicei-tavak. 

Pag egyben a tengeri só városa is. A 15. században Pagot éppenséggel sólepárlói miatt erődítették meg tervszerűen. Pagon a mai napig fennmaradt a só előállításának ősi módszere, amely szerint a sót a kisebb agyagmedencékbe bevezetett tengervízből nyerik ki.

A Solana Pag mint egy 2, 5 millió négyzetméteren elterülő sólepárlómedencéi látogathatóak.

Noha a Pag-szigeti sókitermelésről első ízben 9. sz.-i iratokban történik említés, a feltételezések szerint a helyiek már jó kétezer éve foglalkoznak a só kitermelésével. Számos ősrégi adás-vételi szerződésben, ajándéklevélben, hagyatéki levélben és egyéb iratban esik említés a sólepárlómedencékről. Egykoron Pag Skrivanat nevű tornyában székelt az az írnok, aki pontos kimutatást vezetett a szigetről elszállított sómennyiségekről. Mivel a sólepárlás mindig is fontos szerepet játszott Pag-sziget történetében, a helyiek úgy döntöttek, hogy ezt a hagyományt a turistákkal is megismertetik. Rekonstruálták a síneket, melyeken a kristályosításra és gyűjtésre szolgált medencék és raktárak között ingázó sószállító vagonok közlekedtek. A sínek felújításával és a vagonok újbóli beállításával a turisták egy igazi kis vonattal járhatják körbe a terepet.

Pag városa a világhírű pagi csipke városa is, amelynek hagyományát évszázadok óta ápolják. Minden egyes darabja egyedi, s ez a lassú és fáradságos kézimunka a mai napig elevenen él az óváros utcácskáiban.

Az aktív pihenés és a természet szerelmesei Pag városában egy sor sport-szabadidős tevékenységben lelhetik örömüket. A hegyi kőfejtő mentén elhelyezkedő egykori juh legeltető ösvényeken mintegy 115 kilométernyi biciklis utat alakítottak ki. A tenger felett függőlegesen emelkedő sziklák, melyek alpinista jelzésekkel is el vannak látva, a szabad mászás rajongóinak jelentenek kihívást. Pag tenger alatti világa különösképpen vonzó a búvárkodáshoz, míg maga a Pagi-öböl egyaránt eszményi a vitorlázáshoz és a szörföléshez.

TÖRTÉNELEM

1244-ben IV. Béla magyar király szabad királyi városi címet ajándékozott Pag városnak. Közel a szigetet a szárazfölddel összekötő hídhoz még állnak az egykori erőd romjai. A legenda szerint a tatárok elől menekülő IV. Béla királyunk is itt kapott rövid ideig menedéket.

ÉTELEK

Pag a sajtkedvelők egyik legjobb célpontja sajtjának köszönhetően: a Paški Sir számos nemzetközi díjat nyert már.

A kizárólag Pag-on készült sajt olyan aromás helyi növényzettel táplálkozó juhok tejéből készül, mint a zsálya, amelyet az erős szél természetesen tengeri sóval borít be. Ez a sajtnak jellegzetes éles és sós ízt ad.

MEGKÖZELÍTÉS

A szigetet a szárazfölddel egy híd köti össze.Tartomány:Zadar
Cím:Pag
GPS: 44° 28′ 1.98804″, 14° 59′ 30.07536″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward