» Magyarország

» Magyarország » Veszprém » Balaton


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A 205 kilométer hosszúságú Balatoni Bringakör főként a part mellett és többnyire kerékpárúton visz végig – a szintkülönbség nem számottevő.


Balatonalmádiban található a Balatoni Bringakörút 0. kilométerköve, de bárhonnan indulhatunk.

5 panorámás kerékpárút

Világosi magaspart. Ha a tó csücskénél indítjuk a körbetekerést, rögtön az egyik leggyönyörűbb szakaszt kapjuk: a meredek partfal tetején halad a kerékpárút Balatonvilágoson és Akarattyán. Innen jó időben az egész keleti medencét látni.

Aszófő–Örvényes. A két parányi falut Tihany után érjük el, ha Keszthely felé tekerünk. Kettejük között kerékpárúton és egy szervizúton haladhatunk, pont olyan magasságon, hogy belátjuk a tavat Tihanytól szinte Balatonudvariig.

Balatonederics–Balatongyörök. A veszprémi–zalai megyehatárt is átszeli az ember ezen a szakaszon, ahol szintén egymást érik a lélegzetelállító panorámák. Az egész csúcsa a Szépkilátó, de a golfpálya melletti szakasz is látványos, ráadásul a kerékpárút is remek minőségű. Balatonedericsben a neves Afrika-vadász, Nagy Endre trófea- és néprajzi gyűjteménye, az Afrika Múzeum miatt érdemes megállni. A miniszafariparkban zebrák, struccok, dromedárok és kafferbivalyok is élnek.

A fonyódi löszfal alatti szakasz. Bármerről érkezzünk, üdítő, hogy az üdülőtelepi utcák után a tóparton tekerhetünk, az egyik oldalon a Badacsonnyal, a másikon a tornyosuló hegyfallal. Fonyódon gyönyörű panoráma nyílik a túlparti hegyekre a Vár-hegyen és a Sipos-hegyen álló két kilátóból. Utóbbiból tiszta időben Keszthelytől Keneséig szinte a tó egészét látni.

Római út Badacsonyban. Badacsonytomajtól Lábdihegyig a Római úton tekerhetünk, amely párhuzamos a 71-essel, de feljebb fut, a hegy szoknyáján. A kilátás végig lenyűgöző, miközben kilométereken át szőlőtőkék között haladunk.

Balatonrendesnél ért körbe a balatoni bringaút

Immár teljes szakaszon használható a Balatoni Bringakör. A 205 kilométeres kerékpárút több mint fele pár esztendő alatt megújult.

2022-ben elkészült a Balatoni Bringakört összekötő szakaszt Balatonrendesnél. Ez utóbbi összekötőszakasz 2 kilométer hosszú, amelyből 0,3 km vegyes forgalmú, 1,7 kilométer pedig önálló kerékpárút. A forgalomtechnika felújítása is megvalósult, továbbá a kerékpárúton kiépült egy vasúti átkelő is.

A Balatoni Bringakört a 2000-es évek elején részben önálló kerékpárutakon vezetve, részben kisforgalmú utcák felhasználásával jelölték ki, a tó körüli útvonalból azonban különböző jogviták miatt egy rövid szakasz kimaradt.

BalatonBike365 kerékpárosközpont

Kapolcs, MűvészVölgy Kúria: az új bringás központ a „Bakony kapuja” szerepét fogja betölteni a kerékpáros úthálózatban: prémium kerékpárokkal, útvonaltippekel várja azokat, akik biciklivel fedeznék fel a környéket, és szervezett túrákra is lehet majd jelentkezni itt. Még véletlenül sem a forgalmas 77-es úton érdemes tekerni, a túraszervezők inkább a Taliándörögdön átvezető, Kerekfenyvest célzó útvonalat ajánlják, kezdő bringások a Kapolcs – Balatonhenye – Csicsói erdészház – Kapolcs körtúrát javasolják, de akinek a hosszabb kerékpárúra is belefér, egészen Halápig eltekerhet.

A Balatonnál ezenkívül Balatonföldváron, Balatonfüreden és Keszthelyen is nyílt BalatonBike365 Port. A bringásközpontokban klasszikus és elektromos kerékpárokat lehet bérelni, a kerékpárosok szervizelhetik a saját biciklijüket, információt kaphatnak túráikhoz, Balatonfüreden pedig egy bringáskávézóban is megpihenhetnek.

A BalatonBike365-projekt keretében 30 kerékpáros-szervizoszlopot telepítettek a balatoni régióban, amelyek segítségével elvégezhetők a kerékpár apróbb beállításai, javításai, defektjavítás vagy nyolcas megszüntetése. Az oszlopok listáját itt találjátok.

Túraútvonallal egészült ki a balatoni kerékpáros útvonalhálózat

Biciklis túraútvonallal egészült ki a Balaton körül csaknem ezer kilométer hosszan kijelölt kerékpáros útvonalhálózat.

A csaknem 400 kilométeres KalandKörön (KK400) egységes jelrendszer vezeti végig a bicikliseket 263 irányjelző táblával. A BalatonBike365 hálózat segítségével bármelyik part menti településről könnyen rá lehet csatlakozni, a GPS-alapú tájékozódást az ingyenes online alkalmazás segíti.

A Balatont megkerülő új túraútvonalon, amely a parttól távolabb eső látványosságokat is elérhetővé teszi, könnyebb és nehezebb szakaszok váltják egymást.

A KK400-at bárki teljesítheti, aki élményre és kalandra vágyik, a regisztráló kerékpárosok minden szakasz sikeres teljesítését követően letölthető és megosztható online oklevelet, az összes szakasz teljesítése után ajándékot kapnak.

A KK400 útvonalleírása, térképe, szintrajza a regisztrációs felülettel és a mérési szakaszokkal együtt a BalatonBIKE365 honlapjáról érhető el.Tartomány:Veszprém
Cím:Balatonalmádi
GPS: 47° 1′ 48.9972″, 18° 0′ 56.07216″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward