» Magyarország

» Magyarország » Zala » Balaton

Hévíz látnivalók, programok, események


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A párába burkolózó, vörös tündérrózsával ékes, tőzegmedrű forrástó Európa legnagyobb gyógyító erejű melegvizes tava. Programok és események 2024-ben.


Hévízi-tó

A Hévízi-tó a világon egyedülálló természeti érték, hiszen nincs még egy ekkora tőzegfenekű, melegvizes gyógyhatású tó.

Budapest mellett Hévíz Magyarország egyetlen olyan települése, ahol a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 2016 óta folyamatosan meghaladja az évenkénti 1 milliót. A hévízi termálfürdő igencsak kedvelt az ország határain túlról érkezők körében, 100 vendégéjszakából mintegy 60-at minden évben a külföldi vendégek töltöttek el a település szálláshelyein.

Termálvize 38 méter mélységben, ásványi anyagokban és egyedi szerves vegyületekben gazdagon tör fel. Kiváló mozgásszervi és más betegségek gyógyítására. Minden reumás mozgásszervi betegségben a porc kéntartalma csökken, ezért a kénes gyógyvíz természetes gyógyszer az ízületi betegségekben. A víz kedvezően hat a szervezet ösztrogénszintjére, így a krónikus nőgyógyászati problémák kezelésében is hatékony lehet.

A kalcium- és magnéziumtartalmú, kénes, enyhe radontartalmú gyógyvíz rendkívül jó hatással van többek között a reumatikus és a mozgásszervi betegségekre.

A víz hőmérséklete nyáron 33–35 °C, és télen sem csökken 24 °C alá. A látogatók a fürdőzés mellett masszázs- és wellness-szolgáltatásokat vehetnek igénybe, a tóra épült modern fürdőházban szaunázásra és pezsgőfürdőzésre is van lehetőség.

A Hévízi Tradicionális Kúra fürdőzésből, iszappakolásból és súlyfürdőből áll. A súlyfürdő – a reumatológia egyik legnagyobb felfedezése – egy hévízi fürdőorvos, dr. Moll Károly nevéhez köthető. A víz alatti kezelés célja, hogy a gerinc csigolyáit egymástól eltávolítsa, így a gerincoszlopot megnyújtsa. A nyújtás hatására lehetővé válik a porckorongok egészséges állapotának visszaállítása.

A tavat körülvevő 33,9 hektáros erdő védi a területet a széltől, a szüntelenül párolgó víz tisztítja a levegőt, így a fürdőzők számára por- és allergénszegény környezetben való pihenést tesz lehetővé.

A Hévízi-tó vize mindig kiváló minősítést kap. A tavat tápláló források másodpercenkénti vízhozama hozzávetőlegesen 400 liter másodpercenként. Tehát nagyjából három-négy naponta kicserélődik a tó gyógyvize. A tó legnagyobb mélysége több mint 38 méter. Ipari és mezőgazdasági szennyező források nincsenek a 4,4 hektár területű tó körül, amelyet véderdő vesz körbe.

Ortodox templom Hévízen

A fürdővárosban és környékén nagyon sok oroszajkú, ortodox vallású él, jelentős az orosz és ukrán turistaforgalom, az egyházmegye ezért már hosszú évek óta tart miséket is a városban.

A Szentséges Isten Anyja Életadó Forrás ikonjának tiszteletére elnevezett ortodox templom az Ady utcában épül. Az önkormányzattal egyeztetett tervek alapján egy mértéktartó, 15-ször 15 méter alapterületű, 12 méter magas, jellegzetesen hagymakupolás templom épül fel egy év alatt.

Természetvédelmi attrakciók Hévízen

Lombkoronamegfigyelő-torony épül és a véderdőben futó tanösvényen mozgáskorlátozottak is bejárhatják majd a véderdő egy részét annak a természetvédelmi beruházásnak köszönhetően, amely a Hévízi-tó környezetében folyik. A véderdőben megismerhető lesz annak élővilága.

2021 nyarán átadták a 2,2 kilométer hosszú Hévízi-tó Tavirózsa Tanösvényt, egy 15 méter magas lombkoronasétányt.

A Hévízi-tó körüli sétány és park

Hévíz 634 millió forintot fordít a tófürdő főbejárata előtti park és a Schulhof sétány felújítására.

A természetvédelmi területen az állat- és növényvilág megóvása mellett tervezték meg a munkálatokat. Megmaradnak a jellegzetes platánfák, mindössze 63 nem őshonos cserjét vagy fát távolítanak el, ugyanakkor közel 13 ezer új növényt, illetve további egynyári virágokat telepítenek.

A tóra nagyobb belátást adó átalakítás része egy zenepavilon és egy szakrális bemutatóhely megépítése, a szökőkút, a pergolák, az öntözőrendszer és a csapadékvíz-elvezetés felújítása. Közel 11 ezer négyzetméteren frissítik fel a gyepterületet, csaknem 6,6 ezer négyzetméteren díszburkolatot építenek, illetve 95 új kandelábert állítanak fel.

Római kori romkert

Az ókori életről a császárkori település maradványai és több szobor – többek között a város kedvenc kutyaszobra – mesél a 21. századi látogatóknak a római kori romkertben.

Egregyi Árpád-kori templom

Egregy Hévíz központjától úgy másfél kilométerre található. Pincék, szőlők között sétálva találjuk az egregyi Árpád-kori templomot.

Hévízi-csatorna

Magyarország egyetlen termálvizes patakja. A Hévízi-tóból kilépő meleg víz a Hévízi-csatornán keresztül folyik le a tóból, majd 13 kilométer megtétele után a Zala-folyóba ömlik. A víz magas hőmérsékletének köszönhetően a legnagyobb mínuszokban sem fagy be, még a legzordabb téli napokon is 22-25 fok.

A vízen kenuval, kajakkal, SUP-al, a töltésen pedig gyalogosan vagy kerékpárral túrázók ezrei keresik fel évről évre a csatorna környékét.

Nyáron tömegek strandoltak a csatornában és partján, ami nemcsak tilos és veszélyes, de ezzel visszafordíthatatlan károkat is okoznak a védett területen.

A hévízi kifolyó szerepel a lápi és szikes tavi védettséggel érintett területek listáján, országos jelentőségű védett érték.

Törvény szabályozza, hogy vízi műtárgy 200 méteres környezetében tilos a fürdés, ezért a hévízi kifolyóban is tilos fürdeni.

Vízi Tanösvény a Hévízi-csatorna partján. Az információk a táblák mindkét oldaláról olvashatóak, így hasznos ismereteket nyújtanak minden természetbarátnak a Hévízi-csatorna varázslatos élővilágáról.

Parkolás Hévízen

2022 januártól olyan bérletrendszert vezetnek be Hévízen a fizetőparkolókban, amelynek révén a vendégként érkezők is kedvezménnyel állhatnak meg autóikkal.

Jelenleg mintegy nyolcszáz fizetős parkolóhely van a városban. Az önkormányzat mindig törekedett arra-, hogy a helyben élők és az ide érkezők számára egyaránt elfogadható legyen a parkolási szisztéma, ezért is döntöttek úgy, hogy új bérletrendszert alakítanak ki.

Jövőre éves kedvezményes bérletet válthatnak a helyi lakosok, továbbá azok, akik Hévízre járnak dolgozni - utóbbiak száma naponta három-négy ezer -, kedvezmény nélkül pedig bárki más is válthat egészéves bérletet.

A városközpont nagyparkolójában ezentúl negyedéves időszakokra is váltható parkolási engedély, és az is újdonság, hogy a Hévízre pihenni érkezők három- vagy hétnapos bérletet vásárolhatnak majd.

Januártól a nagyparkolóban nemcsak tizenöt percig, hanem fél óráig bárki ingyenesen megállhat, a szabad helyeket pedig egy telefonos applikáció segítségével is meg lehet keresni.

Hévíz kiemelt programjai, fesztiváljai 2024-ben

Március 29. és április 1. között Húsvéti Forgatagba csöppennek a Hévízre látogatók. A húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódva egész hétvégén kézművesekkel, kirakodókkal, játszóházzal és zenés programokkal várják a vendégeket.

A tizenkettedik Boldog Békeidők Hévíze programsorozat ideje április 26-27. A Boldog Békeidők nem csak felejthetetlen élményt nyújt, de egyben a tavaszi szezon legrangosabb programja is a fürdővárosban. A 20. század elején, a boldog békeidők névvel fémjelzett első világháború előtti időszakot eleveníti fel a rendezvény, s a város minden lehetséges módon igyekszik visszaidézni e kor hangulatát: az utcán frakkba, cilinderbe öltözött verklis muzsikál, krinolinos szoknyákban napernyős, kalapos hölgyek sétálnak a Tófürdőhöz vezető, virágdíszbe öltözött parkban.

A pünkösdi hosszú hétvégén sem maradnak programok nélkül a Hévízre látogatók. A május 17-20. között megrendezésre kerülő Pünkösdi Pikniken lesznek zenés programok és kirakodóvásár

Május 17-én tartják az év első Holdfényfürdőjét a Hévízi Tófürdőben, mely azért is különleges, hiszen ilyen eseményre csak évente két alkalommal kerül sor Hévízen.

A tavaszi időszakot egy sportrendezvény zárja, a Hévíz Run futófesztivál, amelyet idén hatodik alkalommal rendeznek meg. A sportos napon a család minden tagja válogathat a különböző távok, egyéni és csapat kategóriák között. A megmérettetésekkel teli napot egy nagykoncert zárja majd.

Június 21-én Vidd tovább a fényt! címmel rendezi meg a HelloHévíz Egyesület a hagyományos, Szent Iván éji programját: a fáklyás felvonulást zenés programok tarkítják, melyekre részben a belvárosban, részben Egregyen kerül majd sor.

Július 11-14. között a söröké és kicsit a retró hangulaté lesz a főszerep a belvárosban. A Sörsétány programsorozat alkalmával az ízletes sörházak kínálatát sörkorcsolyák színesítik, míg a jó hangulatról sztár fellépők gondoskodnak. Délutánonként a gyerekeket játszóházak, kézműves foglalkozások és gyermekműsorok szórakoztatják.

A gasztro-vonalon és az időben is továbbhaladva érkezünk augusztus 16-hoz, mikor megnyit a Hévízi Bor- és Gasztrokorzó. Gyermekprogramok, finom borok, jó hangulat és változatos koncertkínálat várja a látogatókat a hévízi borfesztiválon. A fellépők között szerepel – a tervek szerint – a The Biebers, Dér Heni, a Bősárkányi Társulat István a király adaptációja, a Szalonna és bandája, a Happy Dixieland Band, a Bácska Tambura zenekar és a Beatles emlékzenekar.

Szeptember 13-án kerül sor az év második és egyben utolsó Holdfényfürdőjére a Hévízi Tófürdőben. A hangulatos zene mellé a meleg víz garantált.

Az őszi időszakot Hévízen a néptáncosok fesztiválja zárja szeptember 20-21-én. A Tündérrózsa FolkFeszten a környékbeli gyermek és felnőtt tánccsoportok és meghívott előadók két napon át kápráztatják el a közönséget magyar népzenével és autentikus táncokkal.

A téli időszakban sem maradnak programok nélkül az ide látogatók. A karácsonyi vásár, a szilveszteri party  tökéletes kikapcsolódást kínálnak az ünnepi időszakban. A Hévízi-tó gyógyvize pedig egész évben lehetőséget biztosít a pihenésre és a regenerálódásra.

 Tartomány:Zala
Település:Hévíz
GPS: 46° 47′ 25.03104″, 17° 11′ 12.09696″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward