» Magyarország

» Magyarország » Nógrád » Cserhát

Hollókői Húsvéti Fesztivál

2023. április 7.

Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Hollókői Húsvéti Fesztivál 2023. április 7-10.


A Nógrád megyei faluban gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások, koncertek, családi és gyermekprogramok várják a látogatókat.

Az immár négynapos Hollókői Húsvéti Fesztiválon folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások az elmaradhatatlan locsolkodással, koncertek, családi és gyermekprogramok nyújtanak élményeket a vendégeknek. Április 7 és 10. közt folyamatos program várja a Hollókőre látogatókat.

Hollókő 36 éve az UNESCO világörökség része, és bár az ófalu 67 piros cserepes műemlék házával leginkább egy szabadtéri múzeumra emlékeztet, az élő, működő falu, melynek lakói húsvétkor magukra öltik híres, színpompás népviseletüket, és életre keltik a magyar húsvéti népszokások legjavát.

Az ide látogató vendégek az idejüket különböző koncerteken, kézműves bemutatókon, gasztronómiai programokon, különböző kiállításokon és a tojásfestő asszonyok között tölthetik.

Hollókő egyik legismertebb és leglátványosabb húsvéti népszokása a locsolkodás. A faluban a fiatalok még a régi hagyomány szerint kútvízzel töltött vödörrel locsolkodnak, sőt, az idei évben csatos üvegbe zárva már haza is lehet vinni a Hollókői Locsolóvizet. 

A húsvéti hagyományok eltűnőben lévő kulturális értékeink közé tartoznak, ám Hollókőn ezeken a napokon megtalálhatjuk mindazt, ami a magyar ünnepet jellemzik. Hímes tojás, magyar sonka, locsolóversek, sokszoknyás, vízsugár elől visítva menekülő lányok és színes forgatag jellemzik az programsorozatot. A vendégek kóstolót kaphatnak a környék palóc gasztronómiájából, borokból és pálinkákból, a kicsiket gyermekprogramok, a nagyokat nép- és világzenei koncertek várják. Fellép többek közt a Parno Graszt, a Dűvő zenekar mellett a Kerekes Band is, akik különleges koncerttel készülnek Hollókőre. A programok között lesz még mesemondás, tánctanítás és természetesen tojásfestés is.

Belépő

A fesztivál honlapja szerint április 7-én az Ófalu és a kézműves vásár ingyenesen látogatható, míg a kiállítások belépői külön fizetendők, vagy Faluséta jeggyel látogathatóak.

Április 8-án, szombaton a felnőttjegy 4000, a gyerek- és nyugdíjas jegy 3000 forintba kerül. Vasárnap és hétfőn a felnőtteknek 5000, a gyereknek/nyugdíjasoknak 4000 forintot kell fizetni a belépésért. A 7 éven aluliak számára ingyenes a fesztivál.

 Tartomány:Nógrád
Település:Hollókő
GPS: 47° 59′ 53.68308″, 19° 35′ 21.45602″
Időpont:2023. április 7.
Honlap: https://www.husvetifesztival.com/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward