» Németország

» Németország » Baden-Württemberg » Fekete-erdő


Értékeld Te is:

A Fekete-erdőben való nyaralás ideális a természetkedvelők, a sportok szerelmesei és az ínyencek számára.


Németország délnyugati részén idilli völgyek váltakoznak erdős hegyekkel, amelyek csúcsai akár 1493 méter magasak is lehetnek. A Fekete-erdőben való nyaralás ideális a természetkedvelők, a sportok szerelmesei és az ínyencek számára.

Nyugaton olyan városok találhatók, mint Karlsruhe, Baden-Baden és Freiburg.

Karlsruhe - pompás királyi székhely

A kastély, mint az egykori karlsruhei királyi székhely központja

Karlsruhe, Baden-Württemberg második legnagyobb városa, nevét Karl Wilhelm, Baden-Durlach márki után kapta. A pompás palotáról szőtt álmát egy egész lakónegyedre terjesztette ki, amely 1715-től épült. A rajztáblán megalkotott ideális város középpontjában álló kastélytoronyból 32 utca sugárzik ki. A karlsruhei kastélyban található a Badeni Állami Múzeum, és a kastélykerteken keresztül vasút vezet. Jegesmedvék és lajhárok élnek az egzotikus állatok házával rendelkező állatkertben, a japánkertben pedig egy vörös sintó szentély emelkedik ki. Az állatkertet egy gondolaúton is felfedezhetjük. A művészeti galéria Fernand Léger, Erich Heckel és Lucas Cranach remekműveit mutatja be.

Baden-Baden: A hírességek találkozóhelye

A baden-badeni Caracalla fürdő a római császárról kapta a nevét © Baden-Baden Kur & Tourismus GmbH
A mindössze 55 000 lakosú Baden-Baden egy világváros kicsiben: a fürdővárost mintegy 2000 évvel ezelőtt a rómaiak alapították, és azóta olyan illusztris személyiségek látogatták meg, mint Sándor orosz cár, Barack Obama és George Clooney. A kaszinó az 1821 és 1824 között épült klasszicista Kurhausban található, nyolc korinthoszi oszloppal. A dísztermek a francia királyi kastélyokat idézik. Az 1877-ben épült római-ír Friedrichsbadot sokáig a kontinens legszebb fürdőjének tartották, míg a Caracalla-Therme a római építészeti idézeteket modern fürdő- és szaunavilággal ötvözi.

A fekete-erdei panorámaút

Németország legrégebbi panorámaútja már 90 éve köti össze Freudenstadtot és Badent.
Freudenstadt és Baden-Baden közötti kilométereket. Részben a Nemzeti Parkon keresztül vezet, és széles kilátást enged nyugatra, a Rajna-völgybe. A kilátás egy kicsit messzebbre nyúlik a Signal és a Hornisgrind tornyoktól az azonos nevű hegyen, amely 1164 méterével az északi Fekete-erdő legmagasabb hegye. Közvetlenül mellette található a legendás, mélysötét Hummelsee. A téli sportok szerelmesei egy eredeti lehetőséggel szeretik a Kniebist: ott a sífutók egy N

A téli sportok szerelmesei egy eredeti lehetőséggel szeretik Kniebist: a sífutók egy éjszakai pályán, reflektorok fényében róhatják itt köreiket.

Fekete-erdei Nemzeti Park: Tiszta természet

Az északi Fekete-erdő mintegy 100 négyzetkilométere nemzeti parkként védett.

A csak 2014-ben létrehozott védett területen* megtapasztalhatja, hogyan fejlődik a természet, ha magára hagyják. Ez különösen igaz az északi Lothar kalandútra, ahol a Lothar hurrikán 1999-ben mélyen felszántotta az erdőt. A túrák a Wilden See-tóhoz és az Allerheiligen-vízeséshez is vezetnek. A 10 000 hektáros területet gyalog, kerékpárral, hótalpakkal és síléccel lehet felfedezni, egyénileg vagy erdőjárók által vezetett túrákon. Délen, a 900 méter magas Ruhestein-hegyen található nemzeti parkközpontban az alacsony hegység természetéről, geológiájáról és történelméről kaphatunk tájékoztatást. Futurisztikus új épülete hosszú, egymásra rakott fából készült rudakra emlékeztet.

Dornstetten: Tető alatt

Dornstetten a Német Faházak Útja egyik csúcspontja.

Dornstetten kisvárosának hegyvidéki fekvése és szakácsépítészete idillien hat. Dornstetten pompásan felújított házai két, különböző mintákkal kikövezett utca mentén és az 1509-ből származó szökőkúttal ellátott piactéren helyezkednek el. Az egykori Gasthof zum Ochsen - ma a turistainformációval rendelkező városháza - és a Hegelhaus felső és nyeregtetős emeletét kör alakú fafödémmel hajtották végre. A Bidermann család magángyűjteményét a baba- és játékmúzeumban állítják ki. Egy 30 perces, jelzett körút vezet a házak együttesén keresztül, amely fölött a Szent Márton-templom emelkedik késő gótikus tornyával.

Europa-Park

Több mint 100 látványosság és showműsor, hat szálloda, egy kemping és évente több mint 5,7 millió látogató teszi az Europa-Parkot Európa legnagyobb vidámparkjává. A 15 tematikus terület 95 hektáron terül el, 13 látványos hullámvasút ígér rengeteg szórakozást.

Alpenexpress Coastiality virtuális valóság élményben a speciális szemüveggel rendelkező vendégek egy animált 3D-s világba csöppennek, és átélhetik a valódi hullámvasút szélét, centrifugális erőit és kanyarjait. Csak a park kapujában található Rulantica vízi világhoz 25 csúszda, alagút, zuhatag és egy hullámmedence tartozik.

A Kaiserstuhl, egy napozóterasz

A Kaiserstuhl nagy részét a szőlőtermesztés miatt teraszosították.

A Rajna-síkság és a Fekete-erdő közötti kis alacsony hegység 557 méter magasra emelkedik. Termékeny, akár 20 méter vastag lösztalaját sűrűn borítja szőlő. Nagy teraszokon állnak, amelyeket az 1970-es években a földrendezés részeként hoztak létre. Az egyik túra a régió legrégebbi településéről, a napsütötte Ihringenből indul, és Bötzingen és Bahlingen érintésével Riegelbe vezet. Ott, egy volt sörgyárban a Kunsthalle Messmer változó kiállításokat és állandóan mintegy 1000 festményt és szobrot mutat be a klasszikus modern és kortárs művészetből, különösen a svájci André Evard műveit. Endingen, Oberbergen, Oberrotweil, Burkheim és Niederrotweil bájos falvaiban viszont a szőlőtermesztés áll a középpontban.

Triberg: Víziesés

Az Alpokon túl a tribergi vízesések a legmagasabbak Németországban.

A turisták a romantikus felső Gutach-völgybe Triberg klimatikus gyógyhelye és késő barokk zarándoktemploma, a Maria in der Tanne miatt érkeznek. De még több látogatót vonzanak a Gutach vízesései, amelyek hét szinten terülnek el, és 163 méter mélyre zuhannak, habzóan és morajlóan. Ezzel Németország legmagasabb vízesése az Alpokon kívül. A Fekete-erdei Múzeum a híres kakukkos órákról és Európa egyik legnagyobb hordóorgona-gyűjteményéről szól. Megismerkedhet a Fekete-erdei Vasút 1865 és 1873 közötti építésével is, és a gyakorlatban is kipróbálhatja azt egy utazás során Európa egyik legszebb hegyi vasútján, amely 35 alagúton keresztül halad Triberg körül.

Freiburg

Freiburgban átlagon felüli villamos- és buszjáratok közlekednek.

Az 1120-ban a szabad polgárok városaként alapított Freiburgot ma már a diákok uralják. Freiburg rendelkezik Németország egyik legrégebbi sétálóutcájával, és a napfény fővárosának tartják. A déli hangulat a vörös homokkőből épült dóm körül érezhető, amelynek 116 méter magas nyugati tornyát a világ egyik legszebbjének tartják. A 2015-ben épült egyetemi könyvtár félig áttetsző, tükröződő homlokzatával modern kontrasztot alkot a szomszédos bárral szemben.

A 2015-ös Egyetemi Könyvtár félig áttetsző, tükröződő homlokzatával modern kontrasztot alkot a szomszédos barokk Régi Egyetemmel, az egykori jezsuita kollégiummal. A Városkertet a 19. század végén ritka fákkal és cserjékkel, pompás virágágyásokkal, kőkerttel és rózsakertekkel alakították ki. Innen indul a Schlossbergbahn a kilátótornyos Schlossbergre. Körülötte a kilátás az óvárosra, a Rajna-síkságra, a Fekete-erdőre és a Vogézek hegységére nyílik nyugaton.

Feldberg

Németország délnyugati részén nem lehet magasabbra jutni: a Feldberg 1493 méteres magasságával uralja a Fekete-erdőt. A Feldberg tornyából, amely további 36 méter magasan van, garantált kilátás nyílik a kelet-svájci Säntisre, a déli Berni-Alpokra és a Mont Blancra. Fel lehet menni gyalog, hegyikerékpárral vagy a Feldberg felvonóval a Seebuckon található Bismarck-emlékműhöz, egy előcsúcshoz. A tériszonyosok a hegymászóerdőben ereszthetik ki a gőzt, ahol kilenc különböző nehézségű pálya várja őket. A Wichtelpfadon (gnómösvény) a gyerekek játékos módon ismerkedhetnek meg a fürjfajddal és annak élőhelyével a legnagyobb és legrégebbi természetvédelmi területen Baden-Württembergben.

Weil am Rhein: design és építészet

A szövetgyártás egykor fontos szerepet játszott a Németország, Franciaország és Svájc alkotta hármas határvidéken. A Friedlingen városrészben található Weiler Textile History Museum erre emlékeztet. A Vitra bútorgyártó cég építészeti parkot hozott létre, és olyan építészeti világsztároknak adott megbízást erre a campusra, mint Zaha Hadid, Herzog és de Meuron és Frank Gehry. Utóbbi tervezte a Vitra Design Múzeumot*, amely építészeti és formatervezési kiállításoknak és retrospektív tárlatoknak ad otthont. Olyan ipari és bútortervezők munkái láthatók állandó kiállításon, mint Michael Thonet és Alvar Aalto. A Rajna parkban a filigrán Három ország hídja átível a francia testvérváros, Huningue felé. A 238 méteres középső fesztávolságával ez a világ leghosszabb konzolos kerékpáros és gyalogos hídja.

A Rajna-vízesés, egy határokon átnyúló élmény

Neuhausen és Laufen-Uhwiesen között a Rajna 150 méter magasan zuhan alá.

23 métert zuhan a mészkősziklákon keresztül. A 12. századi Schlössli Wörthből különböző csónaktúrák indulnak a zúgóba. A Mittelfelsen vízesés különösen lenyűgöző, a legmagasabb pontjára meredek, keskeny lépcsők vezetnek fel. A folyó két oldalán található kilátóteraszok nyugodtabbak.

Bad Wildbad

Az Alpokra néző kilátótorony: Baumwipfelpfad Schwarzwald

Az 1250 méter hosszú feketeerdei fakoronaút túraútvonalakon vagy a Sommerberg felvonóval érhető el. A 40 méter magas kilátótoronyból egészen a svájci Alpokig lehet látni - majd egy 55 méter hosszú alagútcsúszdán keresztül térhet vissza a földre (télen zárva). A Sommerberg kalanderdő közvetlenül a fák tetején álló sétatorony mellett több mint 8000 négyzetméternyi változatos játék- és tanulási állomást kínál.

Fél kilométer hosszú függőhíd a Fekete-erdőben

 A Fekete-erdei Todtnau közelében található a 450 méter hosszú függőhíd.

A függőhídon a látogatók 120 méter magasan sétálhatnak a todtnaui vízesés felett.

A „Blackforestline” nevet viselő hídon 12 eurós (gyerekeknek 9 eurós) napijegy megvásárlásával kelhetnek át a kirándulók, amellyel egyúttal a vízesést is közelről megtekinthetik.

A kilenc hónap alatt kiépített függőhidat egyetlen oszloppár tartja és 120 tonnát nyom. Az 1,2 méter széles hídon elvileg akár ezren is tartózkodhatnak egy időben, a gyakorlatban azonban csak legfeljebb 400 látogatót engednek fel rá egyszerre.

A Fekete-erdőben egy másik függőhíd is található: a Bad Wildbad-i „Wildline” valamivel rövidebb, 380 méter hosszú, és „csak” 60 méteres a mélység alatta.Tartomány:Baden-Württemberg
Cím:Schwarzwald
GPS: 48° 15′ 48.39786″, 8° 9′ 53.09564″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward