» Ausztria

» Ausztria » Wien » Bécsi Alpok


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

1998-ban nyitotta meg kapuit az "1. bécsi vízvezeték-túraút" az 1. bécsi hegyiforrás-vezeték útvonalának legszebb szakaszai mentén. Az „1. Bécsi vízvezeték-túrán“ a túrázás szerelmesei a sok helyen még érintetlen természetben ismerkedhetnek meg az osztrák főváros vízellátó-rendszerével.


A Bécs határán induló felfedezőtúra összesen két szakaszból áll, a Kaiserbrunn kiindulóponttól a Gloggitz-ig, valamint Bad Vöslau-tól Mödling-ig.

A Rax-Schneeberg vidéken található kaiserbrunni kiindulóponton található múzeum térképei, képei és múzeumi tárgyai bevezetnek a bécsi vízvezetékek történetébe, valamint betekintést nyerhetünk annak földalatti rendszerébe, a Kaiserbrunnquelle-be is. Az első, 19 km hosszú szakasz útvonalát alpesi patakokat átszelő hidak mellett középkori kastélyok és tempolom szegélyezik, de érinti az 50 méter magas payerbachi viaduktot is, míg végül a Schwarza folyó mentén haladva eléri az első túraszakasz gloggnitzi végállomását.

A második szakasz már könnyed, borvidéki sétára invitál, melynek kiindulópontja a híres Bad Vöslau. A borospincék és kertek alatt gyalogolva a víz mellett, Sooß borvidék különleges természeti és szőlőtermesztési adottságaival is megismerkedhetünk. Nem messze innen található Baden városa, ahol a 700 méter hosszú, 42 boltozati ívből álló akvadukt és a híres termálfürdő található. A Heberlberg lábánál haladó 18 km-es szakasz egészen a végső pontig, Mödlingig vezet, ahonnan tömegközlekedéssel könnyen visszajuthatunk az osztrák fővárosba.

A bécsi víz a stájerországi - alsó-ausztriai Alpok hegyi forrásaiból indul útjára, és 36 óra múlva szivattyúk használata nélkül, a legszigorúbb ellenőrzés mellett érkezik el az osztrák fővárosba. A várost Schneeberg, Rax, Schneealpe és Hochschwab területeinek hegyi forrásvizet szállító vezetékei naponta 400. 000 m3 friss forrásvízzel látják el. Pozitív mellékhatás: Bécsbe vezető útja során, a víz vízerőműveken halad keresztül, melynek következtében 65 millió kilowattóra energiát termel, ami egy kisváros áramszükségletének felel meg. Bécs volt a világ első városa, amely a "fehér aranyat" alkotmányos védelem alá helyezte.

A második hegyiforrás-vezeték megépítését megelőző idők ivóvízellátásának emléke a Favoriten városrészben található Bécsi Víztorony, amely ma már nem csatlakozik a vezetékhálózatra, azonban az "ipari historizmus" stílusában épült, jellegzetes építmény mindenképp megér egy látogatást. Körös-körül húzódik a "Víztorony vízi játszótér" (Wasserspielplatz Wasserturm), mely 15.000 nm-es területével Európa legnagyobb vízi játszótere. Az egyedülálló parkos terület vízesésekkel, patakokkal, tavakkal, hidakkal és terjedelmes mezőkkel igazi kikapcsolódást biztosít. A vízi tanösvény szimbolikusan mutatja a bécsi víz útját a hegyekből egyenesen Bécsbe. (10., Windtenstraße 3)Tartomány:Wien
Település:Wien
Cím:Kaiserbrunn
GPS: 48° 9′ 38.00484″, 16° 3′ 56.60748″
Honlap: http://www.wienerwasser.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward