» Ausztria

» Ausztria » Salzburg


Értékeld Te is:

Mauterndorf vára Ausztria egyik legmarkánsabb középkori vára, sárkánycsúszdás lovagjátszótérrel.


A várat már messziről látni. 44 méter magas védőtornyának a maga nemében egész Európában nincs párja.

Római kori kőoszlopok tanúskodnak arról, hogy már a rómaiak korában fontos útvonal vezetett itt a Radstadti-Tauern vonulatain át. A mostani vár helyén egykor római erőd állt.

Mauterndorf 1023-ban került a salzburgi hercegérsekek uralma alá, és már 1217-ben mezővárosi rangra emelkedett, piactartási jogot kapott. A XIII. században a salzburgi káptalan vámszedőhelyet létesített itt, innen ered a település neve is. A vár öregtornya 1253-ból való, nagyobb bővítésen a XV. században, Leonhard von Keutschach hercegérsek idejében esett át a vár.  A kápolna 1339-ben épült jelentős gótikus műemlék.

Maga Mauterndorf a lungaui kereskedelem legfontosabb központjává lett a középkorban.

A várban középkori öltözetbe bújva a mesék világában érzik itt magukat a gyerekek, és persze a játékos kedvű felnőttek is. A táj különleges szépsége már a salzburgi hercegérsekeket is megragadta, időnként nyári rezidenciául használták a várat.

A várban járni felér egy középkori időutazással. A lovagkorban érezhetjük magunkat, akár a korabeliek mintájára készült ruhákat is ölthetünk, végigjárhatjuk a várat a tömlöctől a toronyszobákig, beleélhetjük magunkat a támadók és a várvédők helyzetébe. A legkisebbeknek külön vezetés indul és nem hiányzik a „lovagkori“ élményjátszótér (sárkánycsúszdával) sem.

Minden év július elején nagyszabású középkori vigasságot tartanak. Ilyenkor nem csak a vár szolgál díszletül, hanem Mauterndorf középkorias utcái is, különleges, lépcsős homlokzatú lakóházaikkal. Mutatványosok, árusok, sokféle játék várja a közönséget. 

A várban található a Lungauer Landschaftsmuseum, amley a lungaui hagyományokat mutatja be. A múzeum csak nyáron van nyitva.Tartomány:Salzburg
Település:Mauterndorf
Cím:5570 Mauterndorf
GPS: 47° 8′ 14.20624″, 13° 40′ 42.57318″
Honlap: http://www.salzburg-burgen.at

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward