» Ausztria

» Ausztria » Salzburg

Schloss Moosham: Boszorkányvár szörnyű múlttal


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A vár a harmadik legnagyobb vár Salzburg tartományban. A középkori várnak szörnyű és elátkozott a múltja. Itt tartották Ausztria legvéresebb kimenetelű boszorkánypereit. Elbeszélések szerint az áldozatok kísértetei még ma is a kastélyban garázdálkodnak.


Az ősrégi lovagi vár változatos történelemmel rendelkezik a harmincéves háborútól kezdve a parasztfelkelésen át, egészen a könyörtelen boszorkányüldözésekig.

A kastély a Mitterberg oldalába épült. A XI. század végén épült vár romjait 1886-ban Hans Wilczek gróf vásárolta meg és hozzáértő módon restauráltatta. A grófnak saját gyűjteményéből a várkastélyban múzeumot is berendezett, amely ma vezetéssel megtekinthető. A vár ma is a Wilczek család tulajdonában van.

A középkori várat vezetés keretében lehet megtekinteni. A vezetés során hallunk a sok boszorkányperről, amelyekre a 17. és 18. században került sor a várban. Megmutatják a tárgyalótermet, a bírósági szobát és a kínzó kamrát, ahol a szóbeszéd szerint több ezer fiatal nőt kínoztak meg és végeztek ki, kiknek szellemei állítólag máig ott kísértenek.

A boszorkányüldözésnek leghíresebb áldozata a legendás Staudinger boszorkány, akit akkor tartóztattak le, amikor seprűn lovagolva boszorkánytalálkozóra érkezett.

A Moosham-kastély 1968-tól bizarr fénykorát élte, amikor a helyet filmforgatási helyszínként fedezték fel. Csak egy évvel később forgatták itt az "Ördögi jel" című filmet, amelyet Ausztriában a mai napig betiltottak. A német cím már sejteti, hogy miért: "Hexen bis aufs Blut gequält" a kastély sötét múltjával foglalkozik. A rajongók körében pedig hamar kultikus státuszt ért el a film, mert kifejezetten brutális. A kínzási jelenetek némelyikét nagyon hitelesen játsszák el több percen keresztül.

A kastélyban gazdag lungaui néprajzi gyűjteményt is tekinthetünk meg.



Tartomány:Salzburg
Település:Unternberg
Cím:5585 Unternberg, Moosham 12
GPS: 47° 6′ 8.01454″, 13° 42′ 21.33684″
Honlap: http://www.schloss-moosham.info

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward