» Ausztria

» Ausztria » Salzburg


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Lungauban töltött üdülés páratlan élményeket tartogat: kristálytiszta hegyi tavak, romantikus alpesi rétek, friss hegyi levegő, kalandos túra- és hegyikerékpáros útvonalak, valamint hangulatos alpesi kunyhók várják az üdülővendégeket. Lungau magaslati levegője igazoltan enyhíti a légúti panaszokat.
Az átlagosan 1000 méterrel a tengerszint felett fekvő Lungau üdülőrégió különleges szélvédett és magaslati fekvésének köszönhetően ideális feltételeket kínál az aktív kikapcsolódáshoz, feltöltődéshez és ellazuláshoz.

Salzburgi Lungau egész területét bioszféra rezervátumként tartja nyilván az UNESCO. Lungau több mint 60 magashegyi tóval büszkélkedhet. Hasonló nagyságú területen sehol másutt nincs ennyi tengerszem egész Európában.

Lungau 15 idilli települése: Mauterndorf, St. Margarethen, Thomtal, Unternberg, St. Andrä, Tamsweg, Ramingstein, Lessach, Göriach, Mariapfarr, Weisspriach, Tweng, Zederhaus, Muhr, St. Michael.

FELVONÓ

A pompás hegyek és az érintetlen természet látványa lenyűgöző. Tapasztalt hegymászók valóságos paradicsomra találnak itt. A nyáron is üzemelő hegyi felvonókkal azonban jóformán bárki feljuthat a magasba, élvezheti a pompás kilátást, és találhat magának való kellemes túraútvonalat.

Erlebnisberg Grosseck-Speiereck. A hegyi élményvilágába drótkötélpályás felvonó viszi a turistákat Mauterndorfból. A kétezer méteres magasságban fekvő hegyi állomástól csodálatos a kilátás a lungaui hegyekre. A felvonó nyolcszemélyes kabinjaival gyerekkocsi és kerekesszék szállítása sem probléma. A magasban különböző nehézségi szintű túrautakon indulhatunk tovább, gyalogosan vagy bringával. A kijelölt séta-és túraútvonalak némelyikét gyerekekkel és akár gyerekkocsit tolva is meg lehet tenni.

Grosseck-Speiereck a hegyi bringások kedvencei közé tartozik, a felvonó ugyanis a bringát is felviszi. Igazán sportos bringások persze feltekerhetnek saját erőből is, ehhez viszont kb. két óra kell. Lefelé két lehetőség van: közvetlenül vissza Mauterndorfba, vagy kerülővel St. Michael im Lungau felé.

Feljutás: 8er - Kabinenbahn, der Grosseck-Bahn, Mauterndorf 

  • Völgyállomás: Mauterndorf. A felvonó völgyállomása mellett SMARTY Land várja a gyerekeket: gokart, gyerek quad, vízi tubing-pálya, ugrálóvár, trambulin, óriás csúszda.
  • Hegyállomás: Erlebnisberg Grosseck-Speiereck: túrautak, hütte, panorámaterasz. (részletek)

Sonnenbahn Speiereck: 8 személyes kabinos felvonó. Hegyállomás: Speiereck

TÚRA

Túrázás a mélykék hegyi tavakhoz. Lungauban 60 hegyi tó található.

Wasserweg Leisnitz, St. Margarethen im Lungau (részletek)

Hüttendorf Göriach. 9 hütte áll az alpesi legelőkön, 1.200 m magasságban. Közülük kettőbe be is térhetnek a fáradt vándorok. A kunyhókat egykor pásztorasszonyok használták. Napjainkban némelyiket nyaralóknak adják bérbe.  A Hüttendorf könnyen elérhetőmájus közepétől-végétől október elejéig útvámot sem kell fizetni. Innen nagyon szép turistaútvonalak is indulnak. A parkolótól 5 percnyi sétára találhatóak és babakocsival is könnyen megközelíthetőek.

Nem messze Tamswegtől található a Prebergebiet és a Prebersee, amely egy kedvelt kirándulási célpont. A lungaui hegyi tavak egy részét nem könnyű megközelíteni, de az 1514 m-es tsz. fölötti magasságban fekvő Prebersee-hez autóval is föl lehet menni. Ebben a lápvidéki tóban fürödni is lehet, iszapja gyógyító hatású, vize nyáridőben 20 fokos. Érdemes végigmenni a tó körül vezető tanösvényen, kb. egy óra kell hozzá. A Prebersee messze földön híres lövészversenyéről is.

Élménytúra gyerekeknek Lessachban érdekes és vidám állomásokkal. A túra végén egy játszótér vár a gyerekekre. Start: Parkplatz "Wildbachhütte", Purggergut. Menetidő: kb. 1,5 óra.

Mese-tanösvény Göriachban. Start: Hintergöriach, Fischerhütte. Játszótér.

Erdei tanösvény Unternbergben a régió élővilágáról. Start: Parkplatz Dorfplatz. Menetidő: 1,5 óra.

Egykori ércfeldolgozó (Pochwerk) élményjátszótérrel Ramingsteinben. A kis bányászok játékosan megtapasztalhatják, milyen nehéz munka volt régen az ércbányászat.

Mariapfarr érdekessége, hogy itt van Ausztria legnagyobb minősített nordic walking úthálózata, 15 útvonallal. Ezek a jól kitáblázott utak a település központjából indulnak, és élmény végigjárni őket a párját ritkítóan szép vidéken.

Mariapfarrba azok is szívesen járnak túrázni, akik inkább a kényelmesebb túraútvonalakat keresik. De, mint a Salzburgi Lungauban általában, itt is megtalálható minden nehézségi szint. Csodálatos panorámák nyílnak a Tauern-hegység csúcsaira, a szabadidő eltöltéséhez pedig sokféle a lehetőség. Innen is vezetnek túraútvonalak a lungaui hegyi tavakhoz, tengerszemről tengerszemre. És akármerre járunk a hegyekben, a vendégváró hegyi kunyhókban kellemes fogadtatásra és jóféle enni-innivalóra találunk.

Weißpriachtal. Érdemes kirándulni a lungaui mellékvölgyek egyik legszebbikébe, a Mariapfarrhoz és Mauterndorfhoz is közel eső Weißpriachtal völgybe. Halványzöld vizű hegyi patak, a Longa mentén vezet az út egy csodálatosan szép, és erőhelynek számító hegyi tóhoz, a Wirpitschsee-hez. Ha autóval megyünk, autónként 6 eurós díjat kell fizetni az út használatáért. Naponta hatvan autót engednek be reggel hat és délután öt között. Környezetkímélő megoldásképpen a lungaui völgyekben közlekedő buszt (Tälerbus) ajánljuk, nyáron hétfőtől péntekig ez a busz is elvisz a Weißpriachtal völgybe.

Lessach. A Lessachtal völgybeli Wildbachhütte fölött 38 kúp alakú dombocska („Energiekegel“) található, kb. 2315 méter magasságban, a Gumma nevű hegy oldalában. Ezeket még a negyvenes években emelték kézi erővel, egy hatalmas lavina lezúdulása után, és most természetes védővonalat képeznek lavina ellen. Erőhelyként tisztelik őket, és úgy tartják, a kúp alakú dombokon ülve kellemes meleg járja át az embert, és értékes energiákat meríthet a természetből, képes lesz a pozitívumokra összpontosítani.

VÁRAK

Burg Finstergrün, Ramingstein. Finstergrün várának XII. századi romjai mellett áll az 1900-1901-ben épült a XIII. századot idéző historizáló várkastély. Csak vezetéssel látogatható. 

Schloss Moosham, Unternberg (részletek)

Burg Mauterndorf, Mauterndorf (részletek)

MÚZEUM

Orgona-műhely, Tamsweg. Itt készült Bécs legnagyobb orgonája. Csak vezetéssel látogatható. (Orgelbau Kraus, Wölting 29, Tamsweg)

Kodak History Kamera Museum, Zederhaus. A múzeumban 1892-től láthatunk a Kodak-fényképezőgépeket. Több mint 100 kiállítási tárgy, köztük az első detektív fényképezőgép. Ingyenes a belépés. (5584 Zederhaus 25, Gemeindehaus)

Silberbergwerk/Ezüstbánya, Ramingstein. (részletek)

Pfarr-, Wallfahrts- und Stille Nacht Museum/Csendes éj Múzeum, Mariapfarr. A templomban írta 1816-ban Joseph Mohr a Csendes éj c. karácsonyi dalt. A mariapfarri templomot 923-ban említik először az okiratok. Az évszázadok során különböző stílusban bővített és átépített kegytemplom belseje 2014-től átfogó restauráláson és átalakításon esett át, Ferenc pápa 2018-as dekrétuma pedig a basilica minor rangjára emelte. Joseph Mohr Mariapfarrban írta a Csendes éj kezdetű világhírű karácsonyi ének szövegét, 1816-ban. Fiatal papként itt szolgált először. A múzeumot nemrég újították fel, kiállításainak fő témája a „zarándoklat“ és a „Csendes éj". A zarándokutak fénykorában számtalan értékes és érdekes tárgy jutott el adományként Mariapfarrba, a múzeumot ezek miatt is érdemes megnézni. (részletek)

FÜRDÉS

BadeINSEL Tamsweg. strand és uszoda. Vízicsúszda.

Erlebnisbad Mauterndorf. Mauterndorf régi lakóházak szegélyezte festői központjától és a vártól sem esik messze a mauterndorfi strand. Óriási vízicsúszda, pancsoló medence, és sok-sok más mellett minigolf pályája is van.

Freibad Mariapfarr. A mariapfarri strandon is van 30 méteres sportmedence, fűtött családi medence, pancsoló. A hatalmas réten jókat lehet pihenni és napozni, a panoráma pedig csodálatos.

Schwimmbad St. Michael.

VONAT

A Taurachbahn kirándulóvasút különlegessége, hogy muzeális szerelvényei egész Ausztria legnagyobb magasságban vezető keskeny nyomtávú pályáján közlekednek Mauterndorf és St. Andrä között. A hol dieselmozdony, hol gőzös vontatta szerelvények azért is közkedveltek, mert a bringa- és gyerekkocsi-szállításért nem kell külön fizetni.

A kirándulóvonat közúton kevésbé megközelíthető helyekre is elvisz. Állomásaitól aztán kedvünkre vághatunk neki a Taurach-völgy túraútjainak, akár bringával, akár gyalog.

ÁLLATKERT

"Almdorf Lungau" alpesi vadaspark, St. Margarethen, Gasthof Schlögelberger.

KALAND

Canyoning, Rafting a Mur folyón 7 éves kortól. Tamsweg

Sziklamászás. Mauterndorf, Smarty Alm

SÁMSONHORDOZÁS

A lungauiak büszkék ma is élő néphagyományaikra, melyeket távolról sem csak a látogatók kedvéért tartanak életben. Mauterndorf és Mariapfarr is azok közé a lungaui települések közé tartozik, melyeken mind a mai napig él a sámsonhordozás szokása.

hatalmas sámsonfigura a Salzburgi Lungau erejének jelképe. Ünnepi menetben hordozzák végig a településen, Mauterndorfban évente négy alkalommal is. A gondosan őrzött sámsonfigura, és kísérői, a törpék különleges ünnepek alkalmával is előkerülnek, emellett részt vesznek a nyári „sámsontalálkozón“.

A felvonulást Mauterndorfban június 20-án, július 21-én és 31-én, augusztus 15-én és szeptember 6-án, Mariapfarrban június 30-án és augusztus 15-én tartják.

GASZTRONÓMIA

Lungauban már maga a táj is étvágygerjesztő: dúsan zöldellő völgyek, rókagombától illatos erdők, élénk, hangulatos piacok, jól tartott juhok és kecskék - mindent és mindenkit áthat a természetközelség adta nyugalom érzése!

Lungauban terem a híres burgonyafajta, az "Eachtling". Nevét elismert márkaként jegyzik és maga a termék, sok más finomsággal együtt, fantáziadús felhasználásra talál. A lungaui konyha bővelkedik remek házias fogásokban és édességekben is.

Híres specialitás a sült juhhús lungaui módra. A juhsült hagyományos lungaui receptje több évtizedes múltra tekint vissza. A nyaranta a salzburgi magashegyi legelőkre terelt juhok húsa különlegesen ízes. A zöldségekkel, serpenyőben sült juhhús elengedhetetlen kísérője a zöldséglevesből és zsömlekockákkal készülő tormamártás.

Közelben található:

Katschberg gyerekbarát élményrégió (részletek)

Murau-Kreischberg családbarát túrarégió (részletek)Tartomány:Salzburg
Település:Mauterndorf
GPS: 47° 8′ 14.20624″, 13° 40′ 42.56288″
Honlap: http://www.lungau.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward