» Ausztria

» Ausztria » Wien

Karácsonyi vásárok Bécsben

2023. november 10.

Értékeld Te is:

Az első karácsonyi vásárok 2023. november 10-én nyitják meg kapuikat Bécsben. Összesen 17 piac van 905 standdal, a városháza előtti hagyományos Herzerlbaum (szívfa) LED-es világítást kap.


Ilyenek a karácsonyi vásárok Bécsben

A karácsonyt megelőző időszakban Bécs igazán elbűvölő, mesebeli hangulattal várja a látogatókat – ilyenkor különösen érdemes jó melegen felöltözve, gyalog vagy lovas kocsival felfedezni a várost. Advent idején a legszebb terek, a szűk utcák és még a parkok is színes karácsonyi vásárokká alakulnak át.

Az egyik legnagyobb a Városháza téren (Rathausplatz) található. A bécsi Városháza park (Rathauspark) fái is színes fényekben pompáznak, és természetesen a szerelmesek kedvelt találkozóhelyének számító Szívecskék fája (Herzerlbaum) sem hiányozhat az adventi kínálatból.

Praktikus tárgyakat, kézműves termékeket, forró italokat és ízletes finomságokat kínálnak az adventi standokon a Spittelberg biedermeier hangulatú utcáin, a Bécsi Szépművészeti Múzeum előtt, a Freyungon, a Stephansplatzon, a Karlsplatzon, valamint a Schönbrunni kastély és a Belvedere palota előtt.

A városközponton kívül a Töröksánc parkban (Türkenschanzpark) található karácsonyi vásár az elmúlt években igazán népszerű célponttá vált.

Bécs számos bevásárlóutcájában hangulatos karácsonyi díszkivilágítás fogadja a vendégeket. Hatalmas kristálycsillárok világítják meg például a városközpontban található Grabent. Közvetlenül mellette, a Kohlmarkton finom aranyeső lebeg a sétálók feje fölött. Nagy piros gömbök díszítik a Rotenturmstraßét, míg a Ringstraße mentén minden fán diszkrét fényfüzérek ragyognak.

Wiener Weihnachtstraum

A hagyományos Wiener Adventzauber (bécsi adventi varázslat nevű karácsonyi vásár) alkalmából a Rathausplatz fénylő mesevilággá változik. A standokon karácsonyi ajándékokat, fenyődíszeket, édességeket és meleg italokat kínál. Egy 12 méter átmérőjű, óriási adventi koszorú uralja a teret, a környező fák pedig ünnepi díszben csillognak és fényárba borítják a környéket.

Az első bécsi karácsonyi vásárt (Christkindlmarktot) több mint hét évszázaddal ezelőtt rendezték meg. Albrecht császár 1294-es rendelete alapján a helyi kereskedők és iparosok árusítási privilégiumot kaptak, és ezzel tulajdonképpen letette a téli vásárok alapjait. A vásárt a 16. században még Tamás Vásár néven karácsony és szilveszter között rendezték meg, a feljegyzések szerint már mézeskalácsot is árultak.

A mai vásár arculata a 19. század elején alakult ki, de akkor még nem a Városháza előtti téren tartották. A Christkindlmarkt jellegzetes karácsonyi csecsebecséi már az 1800-as évektől meghatározták kínálatát: az ezüstözött diók, az aranyozott angyalkák, a gyertyák és maga a karácsonyfa is ekkor jelent meg a vásárban. A városháza elé 1975-ben költözött. Első lépésként a park fáit világították ki (néhány éve már energiatakarékos- és LED égőkkel.

Az eseményt 1984 óta Adventi Varázslatnak nevezték, ami nem túlzó elnevezés: a vásár, a körülötte levő kivilágított park, a gyerekeknek fenntartott barkácsműhelyek; a puncs, a forralt bor és a többi finomság illata miatt a környék tényleg olyan, mintha egy mesevilágba csöppentünk volna. A városvezetés és a kereskedők is gondoskodnak arról, hogy a hangulat legalább olyan meghitt és bájos legyen, mint a kezdetekkor.

A téli tündérország már a Karácsony szellemét idézi, és a látogatókat hangulatos, karácsonyi környezet csábítja arra, hogy elidőzzenek a téren. Az angyalszárnyaknak és a csodásan feldíszített fáknak, a pirított mandula és a sült gesztenye illatának, valamint a rendkívül változatos gyerekprogramoknak köszönhetően a hagyományos bécsi karácsonyi vásár, a "Christkindl" Európa egyik leginkább gyermekbarát eseménye. A gyerekeket Jézuska-műhely, Jézuska-expressz, Mennyei Postahivatal és jászolkiállítás várja.

Karácsonyi dalok a Bécsi Városházán: A Bécsi Városházán a Nemzetközi Adventi Éneklésnek immár komoly hagyományai vannak. A körúton található neogótikus épületben a legkülönbözőbb európai országokból és az USA-ból érkező kórusok vendégeskednek. A belépés a koncertekre ingyenes.

Karácsonyi falu a Maria-Theresien-Platzon

Innen nem messze található a Kunsthistorisches és a Naturhistorisches Museum közötti Maria-Theresien-Platzon a karácsonyi falu. Itt az adventi időszakban több mint 70 stand szolgál hagyományos kézműves alkotásokkal és eredeti ajándékötletekkel és a legfinomabb kulináris finomságokat. A hangulatos adventi világítás a közvetlenül a bécsi Ringstrassén található császári helyszínt mesebeli karácsonyi világgá varázsolja.

Karácsonyi falu a régi kórháznál (Altes AKH)

Az egykori bécsi kórház parkjában (Altes AKH) helyet kapó tradicionális karácsonyi falu egy kis jégpályával egészült ki, ahol korcsolyázni és curlingezni lehet. Az ötven stand mellett élő jászol, nosztalgia-körhinta és karácsonyi vonat várja a legkisebbeket. A karácsonyi hangulatról toronyzenészek, kórusok és énekegyüttesek gondoskodnak.

Altwiener Christkindlmarkt

Az Altwiener Christkindlmarkt (Óbécsi karácsonyi vásár) a belvárosi Freyung téren hagyományos esemény. Már 1772-ben volt itt karácsonyi vásár, ma kézműves alkotások, üvegdíszek, hagyományos jászolok és kerámiák kaphatók. Ausztria leghosszabb jászlával ünnepli fennállásának 25. évfordulóját az Altwiener Christkindlmarkt. Délután fél 5-től ünnepi hangulatú adventi zene tölti be a teret.

Schönbrunni karácsonyi vásár

A schönbrunni kastély előtti kulturális és karácsonyi vásár a császári kulisszák romantikáját kínálja, és a karácsonyt követően újévi vásárrá alakul át. A hangulatos vásáron 75 osztrák és a szomszédos országokból érkezett kiállító kínál bádogjátékokat, nosztalgikus képeskönyveket, bibliai állatseregletet, kerámiákat és kézzel hímzett terítőket az 1880-as évek stílusában. A gazdag gyermekprogramok (karácsonyi kézművesműhely, keksz sütés, interaktív akadálypálya) mellett egy jászolkiállítás is várja a látogatókat. A kastély előtti díszudvaron, a karácsonyfa előtt felállított színpadon osztrák és nemzetközi karácsonyi dalok, egyházi énekek csendülnek fel a világ legkülönbözőbb tájairól érkező kórusok, fúvószenekarok és együttesek előadásában.

December 28. és január 1-je között az adventi vásár egy pillantás alatt újévi vásárrá avanzsál, hogy a szilveszterezéshez szükséges kellékekkel lássa el az ide látogatókat.

Karácsonyi falu a Belvedere kastélynál

Szintén császári légkör lengi körül a Belvedere kastély előtti adventi vásárt.

A Belvedere-palota karácsonyi faluja december 26-ig elegáns barokk dizájnban pompázik. 40 magas színvonalú kiállító varázsolja el a látogatókat az új és nemes standokon, és csalogatja őket a felső Belvedere romantikus kastélyparkjába. Finom kézműves termékeket és szokatlan karácsonyi ajándékokat kínálnak itt a palota nevezetessége előtt. A gasztronómiai standok minden ízlést kielégítő ínyencségekkel csábítanak, a tipikus osztrák puncs- és forraltbor-variációk igazi, minőségi kulináris élvezeteket nyújtanak.

Adventi vásár a Karlsplatzon

A bécsiek nagy kedvence a barokk Karlskirche előtt megrendezett adventi vásár. Itt a kézműves termékek mellett változatos szórakoztató program, például árnyékszínház vagy tűzijáték várja az időseket és fiatalokat.

Spittelberg karácsonyi vásár

Különösen hangulatos a spittelbergi karácsonyi vásár, ahol a macskaköves utcácskák biedermeier homlokzatai előtt több mint száz árus kínál iparművészeti kerámiát, ékszereket és kézműves termékeket.

Am Hof

A hagyományos vonalat követi az Am Hof karácsonyi vására, ahol a kézzel készített ajándéktárgyakat ékszerek, antikvitások és műalkotások egészítik ki.

MuseumsQuartier

A modernitás a védjegye a MuseumsQuartier téli programjának: a kivilágított jégpavilonokban rendhagyó puncskreációkat kínálnak, a különleges hangulatról pedig az épületek homlokzatára vetített fények és nemzetközi DJ-k gondoskodnak. A játékos kedvűek curlingezhetnek és jégből készült versenypályán manőverezhetik át a távirányítós autókat.

November utolsó hétvégéjén nyitja meg kapuit a WeihnachtsQuartier a MuseumsQuartierban, ahol ezer négyzetméteren színek, anyagok, minták és formák kavalkádja várja az érdeklődőket. A szortiment az ékszerektől az egyedi ruházati termékeken át egészen a kisbútorokig terjed.

Téli piac a Riesenradplatzon

Rendkívül hangulatos hely a Práterben az Óriáskerék előtti téren rendezett téli vásár is.

Az óriáskerék előtti téren rendezett téli vásár a Rock a Práterban mottó égisze alatt kínál szórakozást. Itt január 9-ig élményutazásokat rendeznek a gyermekek számára, élőzenét hallgathatunk – a gospeltől és a soultól a popzenéig – és vidám showműsorokat élvezhetünk. 

Karácsonyi vásár a Türkenschanzparkban

A türkenschanzparki karácsonyi vásárban egy meseország várja a kicsiket és nagyokat. Itt minden a gyerekeknek szól a hatalmas játszótértől a mesevilágot idéző díszletekig.

Karácsonyi Varázslat a Schloss Wilhelminenbergnél

Aki valami egészen különlegesre vágyik, annak a Schloss Wilhelminenberg karácsonyi varázslatát és vásárát érdemes választania: Bécs legnagyobb fateraszáról gyönyörű kilátás nyílik az ünnepi fényekben pompázó városra, miközben puncs, forraltbor és egyéb finomságok tartják melegen a szemlélődőt.

Stephansplatz

A Stephansplatzon található karácsonyi vásár fantasztikus helyen, közvetlenül Bécs nevezetessége, a Szent István-székesegyház lábánál található, egészen december 26-ig. A fények ragyogása és a mézeskalács illata, gőzölgő forralt bor és frissen sült dió, csillogó gyermekszemek az ünnepi fényű kunyhók előtt: a Stephansplatzon található karácsonyi vásár a tökéletes hangulatú és atmoszférájú, elkápráztatja a hangulatos karácsonyi piacok szerelmeseit.

A Stephansplatzon elsősorban kézműves termékeket találhatunk a kínálatban.

Naschmarkt

Az újdonságok közé tartozik a Naschmarkton kialakított karácsonyi vásár is.

Egész Ausztriát végigkóstolhatja, aki a városi kertészet, a Blumengärten Hirschstetten bio-karácsonyi vásárát választja, ahol almamusttól, málnaecettől, sajtkülönlegességektől, pestoktól, méztől, aszalt gyümölcsöktől valamint hal- és vadspecialitásoktól roskadoznak a standok. A kellemesen meleg üvegházakban pedig az Alpok népeinek karácsonyi szokásaiból látható virágos kiállítás.

Bécsi Állatkert

A hideg idő ellenére éremes ellátogatni az Advent im Tiergarten Schönbrunn programjaira is, ahol minden adventvasárnap ingyenes sétára várják a gyerekeket. Az adventi műhelyben karácsonyi dekorációt készíthetnek, a Tirolerhof parasztkonyhája pedig kekszkészítő műhellyé avanzsál.

Lainz-i Állatkert

A Lainzer Tiergarten bejáratánál november végétől életnagyságú betlehemet csodálhatnak meg a látogatók, a gyönyörűen faragott fafigurák egészen január közepéig őrzik az állatkert bejáratát.

Augarten

Kortárs kézműves termékek, ruházati cikkek, mindenféle finomság valamint olvasni- és hallgatni való között válogathatnak a Kunst & Kram Weihnachtsmarkt látogatói a Bunkerei/Punscherei im Augertenben. Az adventi hangulatot forró puncs, sült gesztenye és tábortűz teszi teljessé.

Almadvent

A Messe Wien előtti Almadvent alpesi adventi vásár vidéki hangulatot áraszt. Ebben a karácsonyi faluban a szabadtéri árusító standokon kívül számos rusztikus, kulináris élvezeteket kínáló kisvendéglő, valamint egy tágas kézműves kiállítás is található.

Bécsi Opera

Teljes mértékben a konyhaművészet égisze alatt áll az adventi ínyencségek vására az Opera mellett. Itt a régió termelői által kínált mézeskalács, sajt, hústermék, puncs és bor dobogtatja meg az ínyencek szívét.

K.u.k. Weihnachtsmarkt am Michaelerplatz

Császári és királyi karácsonyi vásár a Michaelerplatzon a Hofburg előtti fehér házikókban első sorban osztrák gyártók termékeit kínálja megvételre: édességet, ónfigurákat, kézi készítésű jászlakat, és még sok egyebet. Tartomány:Wien
Település:Wien
Cím:1010 Bécs, Rathausplatz
GPS: 48° 12′ 38.26296″, 16° 21′ 31.59936″
Időpont:2023. november 10.
Honlap: https://www.wien.gv.at/presse/2022/11/04/adventshauptstadt-wien-17-weihnachtsmaerkte-mit-ueber-900-staenden-oeffnen-heuer-die-pforten

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward