» Ausztria

» Ausztria » Niederösterreich » Alsó-Ausztria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Weinviertel szelíd lankákkal, főleg gabonamezőkkel és szőlőskertekkel borított terület számos páratlan látnivalót tartogat. Bár a régió elsősorban boráról híres, a gyerekek számára is találunk érdekes programokat.


Alsó-Ausztria északkeleti rész még a nevét is híres termékéről kapta: Weinviertel, azaz a "Bornegyed." A dimbes-dombos táj errefelé korántsem egyhangú, széles mezők, öreg tölgyerdők és rendszerető, takaros kis falvak szabdalják rendre. A szelíd lankákat számtalan szőlőskert borítja olyan rendezetten, mintha csak fésűvel szaladtak volna rajtuk végig. A remek borokat a helyszínen megkóstolva a látogató egészen biztosan beleszeret a borba, a vidékbe, esetleg mindkettőbe.

"Egészségünkre!" -avagy "Prost!", ahogy a helyiek mondanák Weinviertelben tégy úgy, mint a weinvierteliek. E csendes táj egyedülálló sajátosságai a szinte minden faluban az út mellett kialakult "Kellergassen", azaz pincesorok. A pincékkel szegélyezett út olyan, mintha külön falu lenne a faluban, azzal a különbséggel, hogy ezeknek a házaknak nincs kéményük, konyhájuk, vagy nappalijuk. Ezt mintegy kárpótolva hosszú, esetenként több száz méterre a föld alá hatoló pincék találhatók bennük, amelyekben a bort sajtolják és tárolják.

A pincesorok mellett megtalálható még itt a borkultúra egy olyan jelensége is, amellyel a világon sehol másutt nem találkozhatunk: a "heuriger". Ezek olyan intézmények, melyekben a bortermelők a saját bolthelyiségeikben a saját borukat árusítják finom falatokkal kísérve. Érdemes felkeresni pl. Falkenstein, Hadres (itt található a tartomány leghosszabb pincesora), Pillersdorf (Öhlbergkellergasse), Wildendürnbach (Kellergasse Galgenberg) és még sok más helység pincesorait.

KALAND

Amethyst Welt Maissau: Az ametiszt világa (részletek)

Leiser Berge Nosztalgia Expressz. A kisvasúttal bárki különleges időutazást tehet, letűnt korok igéző báját élvezheti, miközben a borozóvá alakított étkezőkocsiban helyi finomságokat és borokat kóstolhat, vagy akár a mozdonyvezetőt is megfigyelheti munka közben. Bécsből a Leiser Berge Nemzeti Parkba (Wien Südbahnhof pályaudvarról Korneuburgon át Ernstbrunnba közlekedik) pöfögő, brummogó veterán gőzösök szállítják az utasokat, akik onnan nosztalgiabusszal vághatnak neki a térség számos szebbnél-szebb látnivalója felfedezésének. A sínen közlekedő hajtány és a rengeteg túra- és kerékpárút is kellemes kikapcsolódást ígér.

Weinviertel Draisine/Hajtánytúra (részletek)

Retz Élménypince, pincelabirintus (részletek)

Fossilienwelt Weinviertel. Látogatóközpont a 17 millió évvel ezelőtti trópusi őstenger helyszínén. A gyerekek régészkedhetnek, cápafogak után kutathatnak. A nagyobbak a múzeumban ismerkedhetnek meg a hajdani őstenger állataival. Itt található a világ legnagyobb fosszilis igazgyöngye. Kalandjátszótér, falatozó. (2100 Stetten - Austernplatz 1.)

Tulln kertjei (részletek)

ÁLLATKERT

Wildpark/Vadaspark Ernstbrunnban. Játszótér. (2115 Ernstbrunn, Dörfles 1)

FÜRDÉS

  • Aubad Tulln: fürdőtó vízicsúszdával, játszótérrel, homokos parttal (3430 Tulln, Donaulände)
  • Laa an der Thaya: Therme Laa termálfürdő, egy igazi gyerekbarát fürdő (373)
  • Strand Kirchberg am Wagramban gyerekmedencével (3470 Kirchberg am Wagram-Kellergasse)

TÚRA

2010-es évi megnyitása óta népszerű a Jakobsweg Weinviertel. A 153 km-es szakasz a Duna-mentén, gyönyörű dimbes-dombos tájakat érint Drasenhoftól egészen Kremsig. Így a festői pincékkel szegélyezett borvidék is része a nemzetközi Szent Jakab zarándokútvonalnak, egy pohár finom, úgynevezett „Jakobsweg” bor vagy egy kóstoló a helyi gasztronómiai különlegességekből kötelező annak, aki erre jár.

KERÉKPÁR

A Tullin-környéki terület meglehetősen sík, ezáltal kerékpározásra messzemenően alkalmas terület. Európa egyik leghíresebb kerékpárútja a Dunával párhuzamos halad, és a kerékpárosok számára Tulln az utolsó megálló, mielőtt útjukat tovább folytatnák Bécs felé. A Tullntól délnyugatra futó kevésbé ismert, ennélfogva sokkal békésebb Franz-Schubert Kerékpárút, amelyen Schubert és művészcimborái nem egyszer a Schubertiadent (vidéki zenei fesztivált) ünnepelték. Ez a Schubert-kerékpárút Tulln városát köti össze a Traisental-kerékpárúttal, számos lehetőséget kínálva a helyi borpincék ("heurige") meglátogatására.

VÁR és MÚZEUM

Korneuburg mellett emelkedik Kreuzenstein vára. Egy igazi romantikus lovagvár sok ezer szerszámmal, bútorral, fegyverrel és műkinccsel. (részletek)

Asparn an der Zaya helységben az Őstörténeti Múzeumot érdemes megtekinteni. (részletek)

A tartomány legnagyobb szabadtéri múzeuma Niedersulzban található. A Weinvierteli Múzeumfalu több mint 60 történelmi, az eredeti hű másolataként felépített és bútorozott épület segítségével dokumentálja hitelesen az elmúlt 200 év falukultúráját. (részletek)

MZM Museumzentrum, Mistelbach (részletek)

RRRollipop schauen und Kinoptikum, autómúzeum, Eggenburg (részletek)

Alkimistamúzeum, Kirchberg am Wagram (részletek)

Zeitreise Heldenberg/Heldenbergi időutazás (részletek)

A szokásosnál is különösebb érdeklődésre tarthat számot Egon Schiele Tullnban megtalálható múzeuma. Tulln városa a világ leginkább elismert expresszionista festőinek szülőhelye. A város egy nagyszabású, tucatnyi eredeti műalkotást felvonultató kiállítással adózik leghíresebb szülöttének. Egy másik kitűnő osztrák festő, Friedensreich Hundertwasser művei is érdeklődésre tarthatnak számot. A kiállítás egyedülállóan hiteles bepillantást enged a művész utazásai során megért életébe. (részletek)

Ha a Cseh Köztársasággal közös határ térségébe utazunk tovább, számos történelmi várost találunk, amelyek mind e terület egykori gazdasági és stratégiai fontosságára emlékeztetnek. Jó példa erre a sörfőző hagyományáról (ezzel kapcsolatban külön múzeumot rendeztek be a helyi várban) híres Laa an der Thaya. Itt található Retz is, a mediterrán hangulatú, elbűvölő borvároska Alsó-Ausztria északi peremén, a borkészítés és borkereskedelem központja. A városközpontba érve eláll a lélegzetünk is, amint a főtérre érünk. Ez Ausztria legnagyobb piactere, amelyet különböző történelmi korszakokban épített, impozáns épületek vesznek körül. Emellett ráadásul egy olasz kisvárosban érezhetjük magunkat akkor, ha megnézzük a legszebb velencei reneszánsz stílusban épült Verderberaust, vagy a sgraffito díszítésű szemközti házat, vagy a városházát. Ezt a hatalmas teret a közepére épített városháza dominálja. Retz fő látványossága azonban a föld alatt található: a négy emelet mélységben és több mint 20 kilométer hosszan húzódó borospince-labirintust idegenvezetős túrán fedezhetjük fel. (részletek)

KIRÁNDULÁS CSEHORSZÁGBA

Merlin´s Kinderwelt vidámpark gyerekeknek az Excalibur City mellett. Attrakciók: Luna Loop, Nautic Jet, Butterfly, Skydive, gokart stb. Kisebb gyerekeknek csúszdák, hinták, ugrálóvár, trambulin stb. Vízi játékok kalózhajóval.
(Chvalovice-Hate 182, Kleinhaugsdorf, 66902 Hate)Tartomány:Niederösterreich
Település:Asparn an der Zaya
GPS: 48° 34′ 57.31392″, 16° 28′ 40.05984″
Honlap: http://www.weinviertel.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward