» Franciaország

» Franciaország » Île-de-France


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A rue Étienne Marcel-en található Félelemnélküli János torony egyike a középkori Párizs legszebb példáinak.


 

Senki se várná, hogy a haussmanni épületek között bárki egy középkori bástyát talál. A négyzet alapú torony az egyetlen példája a középkori katonai és hűbéri építészetnek a francia fővárosban. 23 méter magas, 10 méter mély és 4,50 méter széles.

A 15. században építették Burgundiai János parancsára, védelemi célokból egy esetleges bosszúhadjárat esetén, miután megölette unokatestvérét.

Burgundiai János, vagyis Félelemnélküli János valójában nem is volt annyira rettegésmentes, hiszen ezt a tornyot is lehetséges támadások ellen építette. A torony nagyon sok csapdát rejtett a lehetséges támadóknak: ilyen volt például a legközelebbi szolgájának a szobája, amely pontos mása volt a sajátjának, hogy megtévesszék az esetleges orrgyilkost.

Miután kiiktatta unokatestvérét és VI. Károly megőrült, János lett a Királyság egyik leghatalmasabb embere. A torony segítségével (Párizs akkor legmagasabbika) növelni tudta politikai hatalmát, ami igencsak jól jött akkoriban: a Száz éves háborúban.

A félelme attól, hogy megölik végül megvalósult: 1419-ben a dauphin emberei gyilkolták meg, éppen egy vele való találkozáson.

A Félelemnélküli János torony az utolsó maradvány a burgund hercegek által emeltetett épületek közül. Ez a legmagasabb középkori torony Franciaországban, és a tökéletes állapotban fent maradt lépcsőháza egy egyedi mestermű.Tartomány:Île-de-France
Település:Párizs
Cím:rue Étienne Marcel
GPS: 48° 51′ 51.9228″, 2° 20′ 48.06852″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward