Zarándokáradatot várható Rómában

2013. február 18.

print MTI/Hetedhétország.hu

Zarándokáradatot várható Rómában

XVI. Benedek lemondása mozgásba hozta a pápaválasztás gépezetét. Róma városa az egész világból tömegeket vonzó eseményre készül. A hotel árak a csillagokba szöktek. A Sixtus-kápolnát lezárják a turisták előtt.

Alig jelentette be XVI. Benedek a lemondását, a Szent Péter tér környéki ajándéktárgy-árusok leállították a német pápát ábrázoló naptárak, képeslapok, érmék rendeléseit. Azt adják el, ami még raktáron van. Húsvétra már az új pápa arcképével díszített szuvenírek kellenek - mondták a kereskedők a sajtónak.

"Remélem karizmatikus pápa következik, olyan mint Wojtyla volt. Az ő idején az ajándéktárgyak többszörösét vásárolták. A teológus XVI. Benedek túl komoly volt, nem reklámozta jól a képeslapokat, kulcstartókat" - nyilatkozta a Szent Péter térrel szomszédos Galleria Aurora ajándéküzlet tulajdonosa az AGI olasz hírügynökségnek.

A római egyházi szabóságok is megkezdték a munkát: márciusban Rómába érkeznek a pápaválasztó bíborosok és többségük új ruhát rendel majd a konklávéra.

A Vatikán hivatalos szállítója, a Pantheon közeli Gammarelli szabóság készíti el az új pápa első ruháját, az ornátust, amelyben az egyházfő a Sixtus-kápolnából lép majd ki a Szent Péter-bazilika középső lodzsájára. A szabóság három különböző méretben varrja meg a reverendát. A szabók most jobban figyelnek, mivel XVI. Benedek 2005-ös megválasztásakor egyik reverenda sem bizonyult elég hosszúnak.

A Vatikán mozgósította latinul tudó munkatársait is: a lemondással és a pápává választással kapcsolatos összes dokumentum a pápai állam hivatalos nyelvén, latinul lesz. XVI. Benedek is latinul jelentette be lemondását. A hírt elsőként Giovanna Chirri, az Ansa vatikáni tudósítója jelentette, aki tudott latinul és fordítás nélkül is megértette a pápa szavait.

Gianni Alemanno, Róma főpolgármestere hangoztatta, hogy az olasz főváros beindította a "rendkívüli esemény" szervezését. Már a következő napokban és hetekben zarándoklathullám várható, mivel a hívők találkozni szeretnének és elköszönni XVI. Benedektől. Lemondását követően pedig a konklávé és az új pápa vonz majd Rómába milliós tömeget a húsvétra érkező turistákkal együtt.

Sajtóértesülések szerint a Vatikánvárosban és a fővárosban megerősítették a terrorizmus elleni intézkedéseket.

Mintha a 2000-ben tartott jubileumi szent év ismétlődne meg - értékelte az eseménysorozat jelentőségét Gianni Alemanno, Róma főpolgármestere.

Két nappal azután, hogy XVI. Benedek bejelentette lemondását, máris hívők tömege rohamozta meg szerdán az általános audienciát és a Szent Péter-bazilikában a pápa pontifikálta misét is.

A vasárnapi úrangyala imádságra 150 ezer embert várnak a Szent Péter térre és ennek többszörösét február 27-én, a pápa utolsó általános audienciájára, amelyet ugyanitt rendeznek meg.

A következő két hétben XVI. Benedek egyedül az ügyvivő olasz kormányfőt, Mario Montit és az államfőt, Giorgio Napolitanót fogadja magánmeghallgatáson. A világ minden részéből érkező hivatalos állami és egyházi delegációk szintén a nyilvános audienciákon vesznek majd részt.

A becslések szerint a február 28. és március 30. közötti időszak egymást követő eseményein - XVI. Benedek lemondása, konklávé, az új pápa beiktatása, húsvét - napi 100 ezer ember fordul majd meg a Szent Péter téren és a Vatikán közelében. A nap huszonnégy órájában ötszáz rendőr teljesít szolgálatot a pápai állammal szomszédos római utcákon - többnyire az Angyalvár és a Szent Péter tér közötti területen. Olaszország más részéből is rendőrök, csendőrök, tűzoltók, tűzszerészek érkeznek Rómába.

A zarándoktömeg mozgatását, ellátását, biztonságát a római városházán létrehozott "rendezőközpontból" irányítják. Itt döntenek arról is, hány óriásvásznat állítsanak fel Róma különböző pontjain és meddig hosszabbítsák majd meg a metrók nyitva tartását.

Az esemény megszervezéséhez Alemanno 4,5 millió eurót kért a kormánytól.

A Federalberghi szállodásszövetség máris foglalási lázt jelentett Rómából, ahol a csillagokba szöktek a Vatikán körüli lakásárak is: egy negyvenöt négyzetméteres lakás heti bére a pápa lemondásának bejelentése után ezerről kétezer euróra ugrott.

A Vatikán közeli szállók már tele vannak újságírókkal. A Szent Péter tér környéke nemzetközi televíziós stúdióvá változott - írta a La Repubblica című olasz újság honlapja.

A Sixtus-kápolnát lezárják a turisták előtt

A Sixtus-kápolna XVI. Benedek távozásáig, február 28-ig lesz látogatható, ezt követően megkezdik a kápolna előkészítését a konklávéra.

A Vatikáni Múzeum többi része nyitva tart - nyilatkozta az olasz sajtónak Antonio Paolucci a Vatikáni Múzeum igazgatója.

Egy hónap múlva a pápaválasztó bíborosok már a Sixtus-kápolnában tanácskozhatnának és szavazhatnának XVI. Benedek utódjának személyéről.

A Vatikánban megkezdődött az eseményre való készülés: a Sixtus-kápolna biztonságáért a vatikáni csendőrség felel. Mire a konklávé résztvevői elfoglalják helyüket, a kápolnát teljesen elszigetelik a külvilágtól. A kápolna területét még a mobilhálózatról is lekapcsolják. A bíborosok nem tudnak majd mobilkapcsolatot létesíteni a vatikáni szálláshelyükként szolgáló Szent Márta-házból sem.

XVI. Benedek lemondásának és az új pápa megválasztásának napján a Szent Péter teret és a Vatikán környékét a legmagasabb biztonsági készültséget jelentő, úgynevezett vörös zónává nyilvánítják, ahogyan II. János Pál 2005-ös temetésekor történt.

Hasonlóan kiemelt napnak számít február 24. és 27., amikor XVI. Benedek utolsó Úrangyala-imádságát mondja el és utolsó általános audienciáját tartja a Szent Péter téren. Az egész világból magas rangú egyházi és állami küldöttségeket 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play