Plachutta császári emlékekre költi a pénzét

2013. május 13.

print

Plachutta császári emlékekre költi a pénzét

Plachutta, a bécsi szelet császára - pénzt nem sajnálva - vette meg a közelmúltban árverésre került Ferenc József emlékeket. A császár hajtincse és házikabátja ezentúl a Plachutta Császáriház Gyűjteményt gyarapítja.

Mario Plachutta, a bécsi szelet császára - pénzt nem sajnálva - vette meg a közelmúltban árverésre került Ferenc József emlékeket. A császár hajtincse és házikabátja ezentúl a Plachutta Császáriház Gyűjteményt gyarapítja.

A Dorotheum bécsi aukciósház nemrég megtartott árverésén Ferenc József osztrák császár egy hajtincséért a becsült érték több mint hússzorosát, 13 720 eurót (4,1 millió forintot) fizette ki Mario Plachutta magángyűjtő, aki egyébként a híres Plachutta bécsi étterem tulajdonosa. Itt lehet kapni Bécs egyik legjobb bécsi szeletét.

A kék bársonydobozkában őrzött ősz hajtincs, Eugen Ketterlnek, Ferenc József utolsó komornyikjának a gyűjteményéből származott. A becsüsök korábban 400-600 euróra (mintegy 120-180 ezer forint) értékelték.

 


A hajtincset az egykori osztrák császárhoz és magyar királyhoz köthető más tárgyakkal együtt bocsátották árverésre. 8750 eurót fizettek ki egy pár mandzsettagombért, amelyek egykor Ferenc József kézelőjét díszítették. A gombokhoz írásos tanúsítvány is tartozik, Ketterlnek, a császári ruhatár egykori gondozójának kézírásával.

Egy császári monogramos zsebkendőért 2750 eurót fizetett új gazdája, egy 600-900 euróra becsült cigarettaszipka 4750 euróért kelt el. Egy arany vadászbrossért is a remélt ár több mint kétszeresét, 6875 eurót fizettek az árverésen. Az aukción gazdát cserélt a tragikus sorsú Rudolf trónörökös vázlatfüzete is: 13 720 eurót adtak érte

A legtöbbet Erzsébet királynő, egy Franz Xaver Winterhalter által festett portréjáért fizettek: 70 ezer eurót (21 millió forint) – ez a kikiáltási ár háromszorosa volt. Szakértők szerint a magas árak annak tudhatók be, hogy közel 100 évvel a Monarchia megszűnése után egyre ritkábbak a császári relikviák.

Mint ahogy ritka császári relikvia volt az avatáskor még a császárról elnevezett mai budapesti Szabadság hídba vert ezüst szegecs is, olyannyira, hogy azóta már másolatának is lába kelt.

Az 1896-os millenniumi évben átadott híd avatásán Ferenc József császár verte be az utolsó ezüstből készült, F.J. monogramos – szegecset a róla elkeresztelt hídba.

Plachutta bevásárolt a  müncheni Hermann Historica aukciós ház árverésén is.
Ferenc József császár házikabátját 160 ezer euróért vette meg a Plachutta Gyűjtemény számára.  A „Bonjourl” néven emlegetett házikabátot, a császár minden reggel felkelés után viselte. 

 


Katrin Unterreiner, a Plachutta gyűjtemény kurátora azt mondta, hogy új szerzeményük a világ legnagyobb császári magángyűjteményét gazdagítja majd, erősítve a császári család személyes tulajdonából kikerült, több mint kétezer tárgyat számláló kollekció különlegességét.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play