A pihenő ökölvívó ismét Rómában

2013. július 28.

print MTI

A pihenő ökölvívó ismét Rómában

Visszaérkezett Rómába a pihenő ökölvívóként ismert ókori görög bronzszobor, amelyet hat hét alatt 90 ezer látogató csodált meg a New York-i Metropolitan Múzeumban, első egyesült államokbeli bemutatkozásán.

A római sajtó megünnepelte a Krisztus előtti 4. század második feléből származó bronzszobor hazatérését: az antik remekmű ismét eredeti helyén, a Museo Nazionale Romano római régészeti múzeumban tekinthető meg.


A mintegy 130 centiméter magas alkotás egy ülő sportolót ábrázol: a művészettörténészek szerint egy ökölvívót, aki verseny közben megpihen.

A szobor az amerikai nagyvárosban zajló olasz kulturális évad keretében volt látható a New York-i Metropolitan Museumban, ahol másfél hónap alatt valamivel több mint 90 ezren voltak kíváncsiak az ókori remekműre.

Rita Paris, a római múzeum igazgatója szerint azért választották a pihenő ökölvívót az olasz kultúra képviseletére, mert "egy rendkívüli alkotásról van szó".

Az ökölvívó speciális védelmet nyújtó ládában, repülővel New Yorkból először Milánóba érkezett meg, majd innen Rómába folytatta útját. Külön ládában utazott a szobor 150 kilogramm súlyú márványtalapzata.

A szobrot 1885-ben a római Quirinale-dombon találták meg az egykor itt álló fürdők területén.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play