Olaszország 3 legolcsóbb síterepe

2014. január 7.

print

Olaszország 3 legolcsóbb síterepe

Olaszország síterületei közül három is bekerült a legolcsóbb síterepek közé. Köztük Livigno, amely a közel 1000 km-es távolság ellenére sok magyar síelő kedvenc úti célja.

Az olasz síterületek árai mintegy tíz százalékkal csökkentek tavaly óta, mióta a kereskedők “árháborúba” kezdtek, hogy fellendítsék a kereskedelmet.

A Post Office Travel Moneyreport idei évkönyve szerint Olaszországnak három téli üdülőhelye is szerepel a TOP 10-ben, a legjobb ár-érték arányú síterületeket rangsoroló világranglistán – Livigno (4. helyezés), Sestriere (7. helyezés) és Cervinia (8. helyezés).

A rangsort összeállításánál 27 európai és észak-amerikai síterep egyheti síbérletének árát, a sífelszerelés bérlését, a síiskolákat és az ételek árait hasonlították össze.

Egyheti síbérlet, a sífelszerelés, a oktatás síiskolában és étkezés
- Livignoban 362 fontba (kb. 129.000 Ft),
- Sestriere-ben 419 fontba (kb. 145.000 Ft) és
- Cervinia-ban 439 fontba (kb. 156.000 Ft) kerül.

Az olasz Alpokban a legolcsóbb síiskolát Livigno kínálja, ami 75.44 fontért (kb. 27.000 Ft), hatnapi félnapos oktatással. Más síterületeken ezért 150 fontot (53.000 Ft) is kérhetnek.

Olaszország elkezdett azokra a síelőkre hajtani, akik Európa legjobb síterepeit keresik, de a lehető legtöbb pénzt is megakarják spórolni - mondja Andrew Brown, a Post Office utazási költséggel foglalkozó osztályának elnöke – Nemcsak az árak mentek le Livignoban és Selvában, a minőség is változott, de ellentétes irányban. Ezt mutatja az is, hogy bekerült a legjobb tíz közé.

Olaszország népszerűsége, mint sí úticél az elmúlt évekhez képest sokat nőtt. A Post Office Travel Money egyik munkatársa szerint Ausztria már nem sokkal olcsóbb, mint Olaszország.

"Olaszország többet fejlődött, mint más síterepek, mert az árak sokkal reálisabbak lettek. A vásárlók igényeihez igazodik. A síelők értéke megnőtt az utóbbi pár szezonhoz képest."- mondja Simon Cross, a Crystal Ski ügyvezető igazgatója.

"Az árak mindennap le és felmennek. Azonban, attól függően, mikor történik a foglalás, akár a tavalyi árból öt százalékot is meg lehet spórolni. Ez nagy különbség, és megalapozza a jövő szezont is."- teszi hozzá Simon Cross.

Livigno egyébként a közel 1000 km-es távolság ellenére sok magyar síelő kedvenc úti célja is. Ennek egyik oka, hogy Livigno vámmentes terület, s így bizonyos termékek (ital, dohányáruk, illatszer, műszaki cikkek) lényegesen olcsóbban, az üzemanyag kb. fél áron vásárolható meg. Ezt a különleges státust még Napóleon idején kapta meg a falu; mivel telente el volt vágva a település a külvilágtól, az ott élők megélhetési nehézségein így próbálták enyhíteni. 1964-ben lett kész az a műút, ami bekapcsolta a völgyet az ország vérkeringésébe, ennek következtében gyors fejlődésnek indult a környék téli turizmusa.

Természetesen a kitűnő, változatos pályarendszer is igazi vonzerőt jelent. Livigno a Spöl folyó völgye mentén, hosszanti irányban fekszik. A települést mindkét oldalon 1-1 pályarendszer veszi körbe; a keleti gerincen Monte Della Neve, míg a nyugati oldalon Carosello található, a kettő összesen 114 km sípályával.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play