Megint a hó és a víz az úr Olaszországban! Frissítve!

2014. január 31.

print

Megint a hó és a víz az úr Olaszországban! Frissítve!

Észak-Olaszországban a havazás, az ország déli részén a heves esőzés miatt rendelt el készültséget a polgári védelem. Részben víz alá került Róma, Velelence és Pisa is. A katonaság igyekszik kimenteni a hóval betemetett Cortina d'Ampezzót is az olasz Dolomitokon. A téli üdülőhely lakosai és a turisták teljesen elszigetelődtek: az utakat és az épületeket egy méter magas hótakaró fedi.

Hó és vízhelyzet február 2-án

Az eső és hó miatt megbénult a vasúti forgalom Olaszország északkeleti részén a hét végén. Szicíliában egy megduzzadt patak magával sodort egy utasokkal teli gépkocsit.

Két nő és egy hétéves kislány halt meg vasárnap hajnalban a szicíliai Siracusa közeli Noto területén, miután a megáradt patak elsodorta autójukat.

A mintegy 48 órája tartó rendkívül heves esőzések és áradások miatt az olasz polgári védelem vasárnap a legmagasabb szintű készültséget rendelte el a délolasz Calabriában, Pugliában, Basilicatában és Szicílián.

A megáradt patakok miatt továbbra is zárva van a Velence-Trieszt közötti vasútvonal. Velence szigetein vasárnap 110 centiméteres ár várható.

A hó miatt nem közlekednek a vonatok Friuli-Venezia Giuliában, Udine és Tarvisio között, valamint szombat óta akadozik az Olaszországot Ausztriával és Szlovéniával összekötő vasúti forgalom is.

Az északkelet-olaszországi Venetóban a hadsereg katonái lapátolják a havat. A katonaság igyekszik kimenteni a hóval betemetett Cortina d'Ampezzót is az olasz Dolomitokon. A téli üdülőhely lakosai és a turisták teljesen elszigetelődtek: az utakat és az épületeket egy méter magas hótakaró fedi.

Dél-Tirolban valamelyest enyhült a lavinaveszély, a szombati 5-ös, legmagasabb fokozatról vasárnapra 4-esre mérsékelték a szakértők, sőt már 3-as fokozatról is beszélnek. Ugyanakkor minden hágón el van zárva az átvezető út. A bolzanói közlekedési információs központ havazást jelentett a Brenner-hágó és Sterzing között, a Brenner-autópályát hó borítja.

Rómában néhány óra szünet után újból esik az eső, de a szombati tetőzése után már csökkent a Tevere folyó vízszintje.


Hó és vízhelyzet január 31-én

Észak-Olaszországban a havazás, az ország déli részén a heves esőzés miatt rendelt el készültséget a polgári védelem. Részben víz alá került Róma, Velence és Pisa is.

Az olaszul "nagy havazásra" keresztelt hóesés eddig elsősorban északnyugat-olasz autósztrádákat temetett be. Havazik Milánó, Torinó, Genova városában is.

Az északkeleti Velence városában péntek estére várják a tengerár tetőzését 140 centiméteres vízszinttel. A szigetek mintegy hatvan százaléka víz alá kerülhet.

Csütörtök reggel óta megállás nélkül zuhog az eső Rómában. Az utcákat ellepő víz miatt több metrómegállót lezártak. Az olasz főváros bevezető útjain megbénult a közlekedés. Primaporta városnegyedben a megduzzadt helyi patak miatt a lakosok felmásztak a néhány emeletes házak tetejére ott várva a tűzoltók segítségére. A Róma közeli Settebagni kisvárosa tóvá változott: egy méter magas esővíz áll már az utcákon. A római Tevere folyó magassága meghaladta a nyolc métert, a következő órákban várják a tetőzést.

 


A toszkán Pisa városában bezárták az iskolákat és hivatalokat az Arno folyó áradása miatt. Húsz év óta nem volt ennyire magas a folyó vízszintje. Az esőzés miatt a Pisa közeli Volterrában összeomlott a középkori városfal egy szakasza. Az Arno tetőzését várják Firenzében is.

Nápolyban az eső és heves szél miatt megszakadt a hajóösszeköttetés a szigetekkel.

Korábban:

Közepes szintű készültséget rendelt el hétfőn az olasz polgári védelem Itália északi tartományaiban a heves esőzések és havazás miatt.

 


A liguriai Genovában egy 66 éves orvost sodort magával egy hirtelen megduzzadt patak. Az Emilia-Romagna-beli Modenánál egy másokat mentő férfi tűnt el gumicsónakjával.

Az Olaszországot sújtó újabb ítéletidő miatt csak Modena térségében már mintegy hatszáz embernek kellett elhagynia otthonát. Víz alatt állnak lakóházak, földek és gyárak is. Liguriában, ahol három napja zuhog az eső, több száz földcsuszamlás is volt.

A polgári védelem egyelőre az északnyugati Liguriában és Emilia-Romagnában, valamint az északkeleti Veneto és Trentino tartományban rendelt el közepes szintű készültséget. A sűrű csapadék miatt a velencei Szent Márk teret elöntötte a tengervíz.

 
Veneto és Trentino hegyein rekordmennyiségű havat mérnek: az utóbbi 48 óra alatt több mint negyven centiméternyi esett. A rossz idő hétfőn elérte Olaszország középső és déli részét is az egész héten át tartó esőzésekkel.

  (MTI/Hetedhétország)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play