El fog tűnni Pompeji!

2014. március 1.

print

El fog tűnni Pompeji!

Újabb omlások történtek Pompejiben. Pompejit csakis a gyors fellépés mentheti meg. Az olasz bürokrácia lassúsága azonban több kárt okoz, mint a Vezúv 79-es kitörése és Pompeji második világháborús bombázása 1943-ban.

Egy két méter magas fal omlott össze hétfőn Pompejiben. A hét végén két ókori épület veszítette darabjait az ásatások területén.

A heves esőzésben egy ókori üzlethelyiség tartófala dőlt le - jelentette az olasz műemlékvédelmi felügyelőség. Az omlás az ásatásoknak a látogatók elől lezárt részén történt.

Szombaton a pompeji Venus-templom egyik árkádjáról hullottak le darabok. Vasárnap a Nocera-kapu közelében levő ókori temető egyik sírjának fala, egy majdnem két méter magas és három és fél méter széles fal omlott le. Nem számít újdonságnak, hogy akárhányszor esik az eső, Pompeji darabjait veszíti.
Korszerű műemlékvédelmi beavatkozások hiányában az ókori város romjait, amelyek 1997 óta a világörökség részei, csapadék rombolja. 2010-ben a Gladiátor-iskola fala dőlt össze. Ezt követően az Európai Unió 105 millió eurós segítséget ajánlott fel Pompeji helyreállítására. Az összeget Olaszországnak 2015-ig kell felhasználnia, máskülönben elesik a támogatástól. Mostanáig a pénz egyharmadát használták fel több mint húsz restaurálási beavatkozás megvalósítására.

Pompejit csakis a gyors fellépés mentheti meg. Az olasz bürokrácia lassúsága azonban több kárt okoz, mint a Vezúv 79-es kitörése és Pompeji második világháborús bombázása 1943-ban - nyilatkozott az olasz műemlékvédelmi felügyelőség illetékese a La Stampa napilap hétfői számában.

Dario Franceschini, az új római kormány kulturális minisztere azonnali akciótervet ígért Pompeji megmentésére, de a La Stampa szerint ígéreteket már elődjei is tettek, most eredményre is szükség van.

(MTI)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play